Foto: Vojska srbije/Darimir Banda,Tanjug/Strahinja Acimovic, Vesna Lalić/Nova.rs, MILOS MISKOV Sipa Press Profimedia

Iako se ne nalaze ni na jednoj izbornoj listi, bivši potpredsednik "Srpske liste" i organizator sukoba u Banjskoj Milan Radoičić, žandarm Nenad Vučković i kum predsednika Srbije Nikola Petrović su među ljudima čija sudbina po svemu sudeći najviše zavisi od 17. decembra, kada će u Srbiji biti održani izbori. Do tada, postupci koji se protiv njih vode, ili bi makar trebalo da se povedu, nalaze se "stend baju".

Po običaju se u Srbiji, nažalost, sve vrti oko izbora, ne samo politika, već i mnoge druge stvari, pa i brzina ili sporost pojedinih sudskih postupaka, podizanja optužnica, istraga. Niz afera, ali i krivičnih dela, u koje su umešane osobe bliske vladajućem režimu mogu im naneti veliku štetu, pa će se, po svemu sudeći, zbog toga naći na „stend baju“, makar do 17. decembra. Tri slučaja su posebno pipava, jer postavljaju brojna pitanja na koja vlast ne želi da odgovori: slučaj Banjska, žandarma Nenada Vučkovića i slučaj „meklarena“ kojim je predsednikov kum Nikola Petrović izazvao saobraćajnu nesreću vozeći pod uticajem alkohola i droge.

Slučaj Banjska

Bivši potpredsednik „Srpske liste“ Milan Radoičić priznao je da je predvodio i organizovao upad do zuba naoružane grupe kosovskih Srba u mestu Banjska, na severu Kosova i Metohije. U sukobu koji je izbio 24. septembra poginula su trojica Srba i jedan kosovski policajac, uhapšena su još četiri Srbina, ranjena još dva kosovska policajca.

Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia

Priština je istog dana, dok su srpski zvaničnici ćutali, a potom nemušto odgovarali na optužbe, krenula u medijsku ofanzivu – prikazani su snimci zaplenjenog oružja, uhapšenog ranjenog Srbina, samog sukoba, ali i snimak Milana Radoičića u manastiru Banjska. Taj snimak je posebno nezgodan za srpske vlasti posebno jer je Milan Radoičić u tom trenutku bio potpredsednik „Srpske liste“.

Sam Radoičić je uspeo da umakne i pojavio se u Beogradu, gde je posle nekoliko dana, nakratko uhapšen, ali brže-bolje pušten da se brani sa slobode. Sud nije našao razloga za određivanje pritvora Radoičiću, kome se na teret stavlja najblaže delo koje je tužilaštvo moglo da mu stavi na teret – izazivanje opšte opasnosti. Radoičić, koji se već nalazi na crnoj listi SAD, mogao je da se vrati u svoju vilu u elitnom beogradskom naselju Dedinje.

U jasnosti se pojavio i snimak druge Radoičićeve vile, na jezeru Gazivode, jednog impresivnog objekta, koga se ne bi postidela nijedna holivudska zvezda. Iako Radoičića mediji bliski vlasti već godinama predstavljaju kao „borca za srpsku stvar“, ispostavilo se da je taj „kontroverzni biznismen“ svoju borbu itekako dobro naplatio, kao i da je imao veze i sa viđenijim kosovskim Albancima, da je radio unosne poslove i na Kosovu i na Srbiji, da je Oliver Ivanović upozoravao na njega baš pre nego što je ubijen, da su svi sudski postupci protiv njega na čudni način obustavljani.

Slučaj „Žandarm Nenad Vučković Vučko“

Nenad Vučković Vučko Foto:Vojska srbije/Darimir Banda

Žandar Nenad Vučković drugi je „vruć krompir“ koji će se sigurno hladiti barem do 17. decembra. Bivši vojni specijalac koji je prešao u MUP Srbije, ispostavilo se, imao je odlične veze i sa ljudima sa one strane zakona. KRIK je objavio snimak njegovog razgovora sa saradnicima Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja kome se trenutno sa još 30 osoba sudi u Specijalnom sudu za sedam ubistava.

Pročitajte još:

Veze žandarma Vučkovića sa huliganima sa tribine nisu tajna, već su se pojavljivale fotografije u kojima je on u društvu Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, osuđivanog narko dilera i pomenutog Velje Nevolje. Samo druženje na tribini nije sporno, ali snimak razgovora pokazuje da se to prijateljstvo nastavilo i van stadiona, kao i da je žandarm Vučković činio neke usluge pojedinim članovima organizovane kriminalne grupe. Takođe, iz razgovora bi se moglo zaključiti da je i sam preuzeo vođstvo nad delom Stankovićevih ljudi, a dobar deo je prešao na Belivukovu stranu.

Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk Foto:Privatna arhiva

Osim što bi tužilaštvo moralo da ispita njegove veze sa osobama iz srpskog podzemlja, i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je i dalje Vučkovićev poslodavac, moralo bi da odgovori na brojna pitanja u vezi sa njim.

Slučaj „drogirani kum u ‘meklarenu'“

Nije nepoznanica da je vlast spremna da gurne pod tepih čak i saobraćajne nezgode, ako je vozač „njihov čovek“ i upravo to se dešava sa slučajem Nikole Petrovića, generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“ i što je još važnije, kuma predsednika Aleksandra Vučića. Nikola Petrović nalazio se za volanom skupocene limuzine „meklaren“ kada je u martu ove godine izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj su povređene dve osobe. On je iz poprečne ulice na beogradskom Dedinju, ne poštujući znak „stop“, izleteo na glavnu ulicu i udario u drugi automobil, prilikom čega su povređene dve osobe.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nikoli Petroviću su urađeni testovi na alkohol i drogu, a onda se ispostavili da je kum bio i pijan i pozitivan na kokain. Ipak, kum nije dugme, pa se nije zagubio u pritvoru, kao što bi se desilo nekom nesavesnom vozaču koji je pijan i drogiran izazvao nezgodu u kojoj je bilo povređenih.

BONUS VIDEO: Snimak naoružanih Srba u Banjskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar