Zlatibor pozar
Požar na Zlatiboru Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Na Zaovinama na Tari od jutros gori borova šuma na nepristupačnom terenu. Požar je već zahvatio više od 30 hektara četinara, a jak vetar preti da se vatra proširi na obližnje kuće.

U požaru na Zaovinama na Tari već je izgorela jedna kuća, ali, na svu sreću, nema povređenih lica. Na Domišljaskom brdu je izgorela i trafostanica EPS-a, u blizini koje je i izbio požar a sa koje se napaja oko 400 ljudi, a požar je zahvatio i lokalno groblje.

Kako Nova.rs saznaje, požar gase pripadnici Vatrogasne jedinice Bajina Bašta, pripadnici Nacionalnog parka Tara i Dobrovoljna vatrogasna društva a svakog trenutka treba da stignu vatrogasci iz Pirota. Na terenu su i vozila komunalnog preduzeća iz Bajine Bašte. Zbog jakog vetra nije moguće uključiti helikoptersku pomoć kako bi se vatra gasila iz vazduha.

Zlatibor pozar
Požar na Zlatiboru Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Meštani kažu da je situcija zastrašujuća i da se plaše da vetar ne raznese varnice dalje na selo.

Pročitajte još:

„Ljudi iz najbližih i najugroženijih kuća su izašli iz svojih domova i otišli u zaseok Đurići ispod. Strah je među ljudima, opravdano. Najviše nas plaši vetar, svi iz Nacionalnog parka Tara su tu, organitzacija gašenja tek počinje, visoka je temperatura a vetar nam je najveća pretnja“, kaže sa lica mesta sagovornik Nova.rs Đorđe Marić.

Sa druge strane Tare, na bosanskoj strani, ponovo gori Veliki Stolac, požar koji je prethodnih dana stavljen pod kontrolu.

U Zlatiborskom okrugu aktivno je još desetak požara, a najveći je na Zlatiboru gde gori 40 hektara borovine od Mušvrta ka brdu Gradina, gde se nalazi i repetitor koji vatrogasci za sada uspešno brane od vatre.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare