Foto: Printscreen StudioB

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je potvrdio optužnicu protiv kruševljačkog kriminalca Zorana Jotića Jotke (64) kojom se tereti da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila niz krivičnih dela, među kojima je i ubistvo Dejana Stankovića zvanog Ždrokinac u junu 2018. godine.

Nakon ove odluke Jotiću i još sedam optuženih trebalo bi uskoro da počne suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je za Tanjug da je taj sud potvrdio rešenje prvostepenog suda kojim je potvrđena optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Jotića od 12. decembra.

Pored Jotića optužnicom je obuhvaćeno još sedam okrivljenih za koje se sumnja da su bili pripadnici njegove grupe.

To su Igor Gajić, Saša Zoraja, Iva Petrović, Vuk Petrović i Stefan Radulac, Nenad Jovanović zvani Mali Bidža i Jotićeva supruga Marija.

Jotić je 2018. godine izašao iz zatvora gde je odslužio kaznu od 15 godina na koju je bio osuđen presudom Specijalnog suda u Beogradu kao šef kriminalne grupe koja je rektirala privatnike u Rasinskom okrugu kao i jer je podmitio sudiju Vrhovnog suda koji je trebalo da odlučuje o njegovoj presudi.

U pritvoru i zatvoru je bio od akcije „sablja“ marta 2003. godine.

Ponovo je uhapšen prošlog leta povodom novih optužbi i od tada je u pritvoru.

Detalji nove optužnice nisu saopšteni.

Ranije je saopšteno da se Jotićeva grupa tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, ubistvo, iznude i pranje novca.

Inače ubijeni Dejan Stanković Ždroginac bio je osumnjičen za ubistvo Gorgije Gorga Darmanovića (58) 6. maja 2018. godine na Novom Beogradu.

Za Darmanovića mediji pišu da je bio agent Južnoafričke tajne službe SSA koji je, pored ostalog, 2017. razotkrio informacije o korupciji bivšeg predsednika Južne Afrike Džejkoba Zume.

Optuženi za pomaganje u njegovom ubistvu su dvojica Kruševljana Sreten Matejić i Saša Đurđanović, kojima se sutra nastavlja suđenje pred Višim sudom u Beogradu.