Deca stradalog vojnika još čekaju odštetu jer se nalaz obdukcije krije

Hronika 30. avg. 202117:57 > 18:07
Podeli:
Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

Zvanični uzrok smrti pripadnika Vojske Srbije Dejana Stojkovića, koji je nastradao pod sumnjivim okolnostima tokom priprema za vojnu vežbu "Munjeviti udar 2021", još nije zvanično saopštena, saznaje list "Nova".

Ni posle dva meseca od tragičnog događaja tokom pripreme vojne vežbe na Pešteru, porodica stradalog vojnika Dejana Stojkovića ne zna zvaničan uzrok njegove smrti, a kako obdukcioni list još nije dostavljen sindikatu čiji je Stojković bio član, oni nisu u mogućnosti da njegovoj porodici isplate novac koji joj sleduje.

Ovu informaciju za naš list potvrdio je i Novica Antić iz Vojnog sindikata Srbije, rekavši da je neverovatno da se ovoliko dugo, više od dva meseca, čeka ovaj papir.

„Sindikat čiji je član bio i vojnik Stojković nije dobio zvaničan dokument o uzroku njegove smrti i samim tim osiguravajuća kuća ne može njegovoj porodici isplatiti novac koji joj sleduje.

Pored toga, neverovatno je da se na taj dokument čeka više od dva meseca posebno u ovakvoj situaciji gde i javnost, ali i Stojkovićeve koelge, imaju opravdane potrebe da znaju na koji način je preminuo“, kaže za naš list Antić.

Prema saznanjima portala Nova.rs, obdukcioni nalaz je bio u Višem tužilaštvu u Novom Pazaru koje je pokrenulo predistražne radnje, ali je iz te institucije navedeno da je nalaz u KC Kragujevac.

“Obdukcioni nalaz još uvek nije dostavljen ovom tužilaštvu od strane Kliničkog centra u Kragujevcu, obzirom da su u međuvremenu zatražena dodatna veštačenja. Takođe, obdukcioni nalaz ovom tužilaštvu nije tražen od strane Vojnog sindikata”, naveli su iz Višeg tužilaštva u Novom Pazaru, napomin jiću d aje slučaj pogibije vojnika na pešteru još uvek u fazi predistrage“, navdeno je iz ovog tužilaštva.

Da su potrebe javnosti da se ovaj slučaj istraži do kraja opravdane, postalo je jasno još prvog dana kada je stiglo prvo saopštenje Ministarstva odbrane u kom su šturo naveli da je njihov kolega nastradao prilikom priprema za „Munjeviti udar“, da mu je naglo pozlilo i da su lekari pokušali da ga reanimiraju, ali bezuspešno.

I najvećem laiku bilo je teško da poveruje da bi jedan vojnik, očigledno dovoljno zdrav da učestvuje na ovakvim vojnim manifestacijama, tek tako preminuo jer mu je „pozlilo“. List „Nova“ ubrzo je došao do podataka koji su opravdali sumnje u zvanično saopštenje, a ispostavilo se da je Stojković kobnog dana nastradao tuđom greškom, jer je prijavio kvar na oklopnom vozilu ali mu je nadređeni naredio da nastavi sa vežbom.

Taj kvar doveo je do toga da se u oklopnom vozilu upali protivpožarni sistem usled čega se ispustio gas „halon“. Pošto je priroda gasa takva da potiskuje kiseonik iz prostorije, Stojkovićeve kolege su po njegovom naređenju napustile vozilo, jer je reč o iskusnim vojnicima koji vrlo dobro znaju šta ova situacija može značiti za njih, ali on je u njemu ostao.

Došla je hitna pomoć, doduše bez boce sa kiseonikom, pokušali su da ga reanimiraju, ali bezuspešno. Stojković je tada već bio mrtav.

Redakcija lista „Nova“ uputila je pitanja Ministarstvu obrane u više navrata, u kojima smo tražili da nam objasne sve nelogičnosti oko ovog slučaja, međutim na naša pitanja nisu odgovorili nijednom do sada. Oglasili su se samo na svom sajtu saopštenjem u kom se navodi da je Stojkovićeva smrt politizovana i da se zloupotrebljava.

Međutim, o tome kako je došlo do aktiviranja protivpožarnog sistema u oklopnom vozilu, kako je moguće da lekar iz saniteta koji je tog dana bio na Pešteru nije imao kiseonik sa sobom, zbog čega je prevezen u bolnicu u Kraljevu gde su mogli samo da konstatuju njegovu smrt, a ne u neku bližu poput one u Novom Pazaru, zbog čega njegove kolege posle pogibije nisu želele da učestvuju u vežbi – u saopštenju nije bilo reči.

O tome nisu mogli da nam kažu ništa ni u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru koji vodi ovaj slučaj, gde su nam obećali da će nas blagovremeno obavestiti o daljem toku svojih radnji. Nisu želeli ni da nam odgovore na pitanje da li je vežbom na Pešteru rukovodio dr Nenad Miloradović zvani Baća, pomoćnik ministra za materijalne resurse, koji uopšte nema ingerencije nad takvim radnjama.

Niko iz Vojske nije bio na sahrani

Ne treba zaboraviti da gotovo niko od Stojkovićevih nadležnih nije došao na Stojkovićevu sahranu, niti je pružio ruku njegovoj supruzi, majci njihove dece, kako bi izjavili saučešće, već su odlučili da smrt jednog vojnika gurnu pod tepih i nastave sa svojim životima kao da se apsolutno ništa nije dogodilo, bez bilo kakvih posledica

Komentari

Vaš komentar