Nikola Lakic
Nikola Lakić Foto:Privatna arhiva

Istraga u slučaju "Pešter" koja se sprovodi zbog pogibije vodnika Dejana Stojkovića (39) tokom priprema za vojnu vežbu "Munjevit udar 2021" - stoji u mestu. Advokat Nikola Lakić, koji je prvi objavio informaciju da je Ministarstvo odbrane obmanulo porodicu stradalog vodnika, za Nova.rs kaže da će podneti odgovarajuće zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv nadležnih u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, koje je nadležno za ovaj slučaj.

„Tačno je da sam prvi objavio informaciju da je Ministarstvo odbrane obmanulo porodicu Dejana Stojkovića, sve pripadnike vojske ali i celokupnu javnost. Nisam to uradio samo kao advokat, već i kao potpredsednik IO Narodne stranke. Nakon što sam dobio proverene informacije da se u vozilu kojim je komandovao Dejan Stojković aktivirao protivpožarni sistem o tome sam obavestio javnost, kako ova pogibija ne bi ostala nerasvetljena i kako bi neko snosio odgovornost za ovu tragediju. Reakcije od nadležnih nema jer oni uopšte ne žele da pričaju o ovoj pogibiji. Ni nakon više od mesec dana nije se oglasio Načelnik generalštaba Mojsilović, ćuti i ucenjeni ministar Odbrane Nebojša Stefanović, ćuti i Aleksandar Vučić koji se oglašava o svemu i svačemu, ali o ovoj pogibiji ćuti. Svi oni ćute i to pre svega što i oni i neki drugi žele da izbegnu krivičnu i političku odgovornost u vezi ove pogibije“, kaže Lakić.

On ističe da će podneti tužbu protiv nadležnih u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru.

Nikola Lakic
Nikola Lakić Foto:Privatna arhiva

„Mi smo kao stranka zvanično podneli zahtev kojim smo tražili informacije u vezi pogibije Dejana Stojkovića od Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru. Medjjtim i tužilaštvo ćuti i na taj način dodatno otežava saznanja u vezi ove tragedije. Tužilaštvo ćuti pre svega jer želi da zaštiti određena lica od krivične odgovornosti. Mi ćemo se svakako obratitu Povereniku za informacije od javnog značaja ali i podneti odgovarajuće zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv nadležnih u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru. Kako postoje određene indicije da se prilikom ove vojne vežbe nije postupalo u skladu sa proposima i Zakonima ne isključujemo mogućnost da protiv određenih lica podnesemo i krivične prijave“, navodi naš sagovornik.

Na pitanje zašto misli da je vežba morala da se održi ako su uslovi bili ekstremno nepovoljni, kaže da za to postoje dva razloga.

„Prvi razlog leži u činjenici da je Aleksandar Vučić zajedno sa svojim saradnicima iz kriminalnih krugova predstavljao naoružanje kupcima i kako bi kasnije podelili velike provizije i bogatili se na račun građana Srbije. Drugi razlog jeste rejting Aleksandra Vučića koji je na istorijskom minimumu. Kada je rejting Aleksandra Vučića ugrožen on hapsi mangupe iz sopstvenih redova i zakazuje vojne vežbe kao što je to sada uradio. Zbog gore navedenih razloga život je izgubio jedan hrabar pripadnik Vojske Srbije Dejan Stojković“, priča Nikola Lakić.

Vojska nesreća, Kako je tačno došlo do nesreće na Pešteru, šta je prvobitno prećutano, prilog, emisija Pregled dana
Foto: Newmax Adria

Kaže da istraga stoji u mestu jer bi se u suprotnom utvrdila nečija odgovornost.

„U suprotnom već bi se utvrdila nečija krivična odgovornost, a ovde je svakako ima. Stoji istraga u mestu i zbog toga što Aleksandru Vučiću ne odgovara da se ovo rasvetli jer postoji i njegova odgovornost kao i odgovornost Nebojše Stefanovića. Ovde se radi o istom modelu ponašanja kao i u slučaju pogibije Omera Mehića, kao i u mnogim drugim slučajevima gde vlast ne želi da se istraga ili krivični postupak okončaju kako bi ispod Vučićeve suknje ostali ucenjeni ljidi kojima se on kasnije igra. Ako izostane pritisak javnosti na Više javno tužilaštvo i na vlast može se desiti da se ceo ovaj slučaj zaboravi. Samo pritisak javnosti može pomoći da se odgovorni za ovu pogibiju privedu pravdi jer je Srbija država sa razvaljenim institucijama“, ističe Lakić.

On tvrdi da su svedoke terali da menjaju iskaze pod pritiskom i nakon višesatnog ispitivanja.

Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

„Tačni su navodi da su vojnici i kolege pokojnog Dejana Stojkovića primoravani da menjaju iskaze, maltretirani višesatnim ispitivanjem kako bi se pritiskom uticalo na njih da promene iskaze i na taj način neko izbegne krivičnu odgovornost. Ostaje večna zahvalnost svih časnih i poštenih pripadnika Vojske Srbije i gradjana Srbije što ni nakon svih pritisaka nisu promenili iskaze i tako pomogli da se kad-tad odgovorni privedu pravdi. Ovo je takodje i najbolji pokazatelj stanja u našem društvu jer ovoj kriminalnoj vlasti ništa nije sveto. Zbog nečije političke karijere i ubog nečije karijere u vojsci oni vrše pritisak na kolege preminulog Dejana Stojkovića da menjaju iskaze, ne misleći tada o porodici nastradalog Dejana, niti o ostalim časnim i poštenim pripadnicima Vojske Srbije“, priča Nikola Lakić.

Navodi da vlast pokušava sve da zataška u slučaju „Pešter“ baš kao i svoje kriminalne kontakte sa Veljkom Belivukom.

Vučić i Belivuk Foto:Nova.rs

„Ova vlast pokušava da zataška sve, od njihovih kriminalnih kontakta sa klanom koji je operativno predvodio  Belivuk, a čiji je idejni tvorac Aleksandar Vučić, preko kriminalnog pljačkanja građana Srbije, pa sve do pogibije pilota Omera Mehića i podoficira Vojske Srbije Dejana Stojkovića. Treba utvrditi političku i krivičnu odgovornost nadležnih. Politička odgovornost svakako je na Nebojši Stefanoviću koji da ima i malo časti i obraza odavno bi podneo ostavku. Krivičnu odgovornost treba utvrditi u postupku pred nadležnim tužilaštvom, a kasnije i sudom. Nemoguće je da niko nije krivično odgovoran za smrt podoficira Vojske Srbije, neko mora da podnese ostavku, a neko mora i u zatvor“, kaže on.


Podsetimo, pogibija vojnika Dejana Stojkovića, tokom priprema za vojnu vežbu „Munjevit udar“ na Pešteru, koju je Ministarstvo odbrane pokušalo da sakrije plasirajući u javnost informaciju da mu je „naglo pozlilo“, uznemirila je dobar deo javnosti u Srbiji.

Ministarstvo odbrane je ubrzo saopštilo da je vojnik Dejan Stojković preminuo pošto mu je naglo pozlilo prilikom priprema za vežbu „Munjevit udar“. Međutim, isplivale su informacije da se u Stojkovićevom oklopnom vozilu aktivirao protivpožarni aparat, te da je preminuo usled gušenja.

Stariji vodnik prve klase Dejan Stojković je rođen 1982. godine u Prizrenu, a u Vojsci Srbije je bio od 2002. godine. Bio je oženjen i otac je dvoje dece.

BONUS VIDEO: Vojne vežbe Pešter

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare