Sreto Malinović Foto: N1

Penzionisani general Sreto Malinović za Nova.rs prokomentarisao je slučaj pogibije vodnika Dejana Stojkovića, vojnika koji je spletom neobjašnjivih okolnosti stradao na Pešteru tokom priprema za vojnu vežbu "Munjevit udar 2021", i između ostalog rekao da se u svojoj profesionalnoj karijeri nije susreo sa protestom kakav su učinili vojnici, kada su brigadnom generalu Željku Kuzmanoviću okrenuli leđa prilikom pozdrava.

„Ja se u svojoj profesionalnoj karijeri nisam susreo sa sličnim načinom protesta. Ovo je vrlo indikativna stvar preko koje ne može tek tako da se pređe. Ovo nije samo gest upućen brigadnom generalu, već je gest nepoverenja u komandovanje. Tako ja to tumačim. Dakle, to je vrlo ozbiljan problem, preko kog, ponavljam, ne sme da se pređe“, kaže Malinović.

Podsetimo, vojnici su svi do jednog morali da napišu izveštaje o svemu što se dogodilo na Pešteru, a nezavisna komisija ispitivala ih je od 13 časova, pa sve do pola 3 ujutru. Ipak, ni dugo saslušanje vojnika, nije ih sprečilo u nameri da do kraja budu dosledni istini.

Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

Svi su do kraja ostali verni svom kolegi Dejanu Stojkoviću, ne želeći da ukaljaju uspomenu na njega i njegovu časnu smrt.

Koliko su mu verni i bliski možda najbolje oslikava trenutak da su, kada se brigadni general Željko Kuzmanović obratio vojnicima pozdravom „vrlo dobro“, na šta je trebalo da odgovore sa „služimo Srbiji“, umesto ustaljenog odgovora, vojnici su mu okrenuli leđa.

„Očigledno se dogodilo nešto veliko što se kosi sa vojničkim kodeksom, sa časti, što ih je povredilo i kao ličnosti, kao ljude, kao vojnike. Ovde ima mesta za ostavke, za preduzimanje mera prema starešinama. Ali ovde se, kao i svemu do sada ide linijom manjeg otpora“, kaže on.

Inače, vodnik prve klase Dejan Stojković preminuo je 24. juna, tokom izvođenja vojne vežbe na Pešterskoj visoravni. Tokom priprema za vojnu vežbu „Munjevit udar 2021“ oklopno vozilo u kome se nalazio stradali vodnik Stojković pogođeno je eksplozivom „trotilom“ sa usmeravajućim dejstvom čija je upotreba zabranjena.

On je na ovoj vežbi korišćen zbog snimanja specijalnih efekata, kako bi gledaoci stekli utisak da su oklopna vozila izuzetno otporna i izdržljiva.

„Ovo ne sme da ostane nerasvetljeno. Razočaran sam činjenicom da ovako nešto dešava“, kaže Sreto Malinović.

BONUS VIDEO: Eksplozija u Sibiru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare