Minja Draganić spasena iz požara u poslednjem trenutku Foto: Arhiva

Porodica Minje Draganić (15), koja je preminula krajem novembra prošle godine, mesec dana nakon što su je hrabri radnici izvukli iz požara koji je progutao njen stan u Ulici visokog Stevana na Dorćolu, obeležila je četrdesetodnevni pomen na Bežanijskom groblju, gde je tinejdžerka sahranjena. Kako smo nezvanično saznali, porodica još uvek nije dobila nalaze obdukcije koji bi trebalo da pokažu tačan uzrok Minjine smrrti, niti su se do danas o ovoj tragediji oglasile bolnice u kojima se MInja lečila - Klinika za plastičnu hirurgiju u Zvečanskoj i Dečja u Tiršovoj.

Podsetimo, nakon što je Minja herojskim činom hrabrih fasadera spasena iz stana na desetom spratu koji je goreo, ona je kolima Hitne pomoći prebačena u Kliniku za opekotine plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Zvečanskoj. Dan kasnije, Minji je bio hitno potreban donor kože, jer je pretrpela opekotine trećeg stepena, a Srbija se za manje od 24 sata ujedinila, i dobrovoljci su se masovno javljali.

“Minja je teškog opšteg stanja, životno je ugrožena i trenutno stabilno. U toku je priprema za započinjanje hirurškog lečenja”, rekla je tri dana nakon požara za naš portal Biljana Ćertić, načelnik Odeljenja za opekotine sa intezivnom negom.

Nekoliko dana kasnije, načelnica Odeljenja za opekotine rekla je da postoperativni tok protiče uredno, pacijentkinja je hemodinamski stabilna, ali i dalje u teškom opštem stanju. Kazala je tada i da su u toku pripreme i za drugi hirurški zahvat, za koji su takođe potrebni donori kože i krvi.

Prošlo je dve nedelje, činilo se da se Minja oporavlja, ali je ipak, njena drugarica za naš portal rekla 19. novembra da nakon operacije transplatacije kože i dalje potrebna pomoć.

Prvo je objavljeno da je Minji potrebna veštačka koža koje nema u Srbiji i nabavlja se u Belgiji, ali je kasnije odlučeno je da se koriste druge metode.

A onda je 24. novembra objavljeno da Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS u Zvečanskoj, gde se Minja i nalazila, postala kovid bolnica. Minja je verovatno dan ranije prebačena u “Tiršovu”, a onda je 25. novembra preminula.

Požar u stambenoj zgradi na Dorćolu Požar u stambenoj zgradi na Dorćolu

Tužilaštvo u Beogradu naložilo je istog dana obdukciju preminule Minje kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti i videlo da li ima elemente za pokretanje istrage. To je jedan od indikatora da je moguće došlo do lekarske greške, imajući u vidu da kada neko premine u bolnici, retko kada reaguje tužilaštvo i retko kada se radi obdukcija.

Takođe, jedan od Minjinih donora kože, Ognjen Todorović izjavio je za naš sajt da se Minjino stanje naglo pogoršalo kada je iz klinike u Zvečanskoj, koja je u međuvremenu pretvorena u kovid bolnicu, prebačena u Tiršovu.

“Čuo sam da je bila loše jer su joj se rane inficirale nakon prebacivanja u Tiršovu. Nakon operacija u Zvečanskoj se oporavljala, ali je sve krenulo nizbrdo kad su je prebacili. Očajan sam”, ispričao je Todorović.

On je kazao i da je još rano da bilo koga osuđuje, ali da s pravom sumnja da su Minjinoj smrti doprineli loše lekarske odluke i prebacivanje u drugu bolnicu, i da je siguran da bi sve bilo u redu da je Minja ostala u Zvečanskoj.

Sa druge strane, izvor blizak porodici kaže da je najčudnije to što su lekari iz Zvečanske danima govorili da je Minja dobro, a da je njeno stanje sve vreme bilo krajnje zabrinjavajuće.

Obdukcija bi svakako trebalo da pokaže tačan uzrok smrti, a da li će i unutra obe zdravstvene ustanove u kojjima se Minja lečila biti pokrenuta interna istraga, nije poznato. Zasad, ni Dečja ni plastična klinika nisu iznosile nikakve zvanične informacije u uzrocima Minjine smrti.

Odgovore očekuje čitava javnost koja je sve vreme budno pratila šta se događa sa devojčicom, koju su iz vatrene stihije izvukli hrabri spasioci. Vest o njihovom herojskom činu i fotografije na kojima se vidi kako je golim rukama i snagom spuštaju sa terase na 10 spratu solitera, obišle su čitav region.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram