Kad su Minju doneli u Tiršovu, lekar se uhvatio za glavu

Hronika 02. dec. 202018:05 > 10:09
Podeli:
Minja Draganić spasena iz požara u poslednjem trenutku Foto: Arhiva

Zašto je tinejdžerka Minja Draganić (15), koju su iz zapaljenog stana na Dorćolu spasli građevinski radnici, iznenada preminula na Dečjoj klinici u Tiršovoj nakon mesec dana lečenja na Klinici za opekotine u Zvečanskoj ulici, pitanje je koje još uvek mori čitavu javnost, a na koje i dalje zvanično nije odogovrila nijedna zdravstvena ustanova. Rezultati obdukcije biće poznati tek nakon Nove godine, a kako portal Nova.rs nezvanično saznaje, devojčica je u kritičnom stanju prebačena u Tiršovu sa teškim oblikom sepse, na šta međutim, nije ukazivala i propratna lekarska dokumentacija iz Zvečanske koja je pristigla sa njom. Zašto? Da li je Minjin život izgubljen - ili ispušten?

Autori: Ivan Milićević – Milica Čule 

Nepunih mesec dana nakon što je čitava javnost bez daha posmatrala nadčovečnu akciju spasavanja nadljudski hrabre devojčice, koja je zapomagala iz vatrene stihije, sa desetog sprata i ivice žardinjere na terasi, njen mladi život tragično je okončan tokom mukotrpnog lečenja. Vest o Minjinoj smrti dotukla je i one koji je nikada nisu videli ni upoznali, ali su podjednako saosećali sa njom i njenom porodicom zbog čitavog užasa koji ih je u trenutku zadesio.

Herojski čin mladih građevinaca, Foto: Čitateljka Nova.rs

Minja je tako postala nacionalni simbol hrabrosti, ali i solidarnosti, dokaz da empatija među ljudima nije iščezla, kao i da među nama i dalje koračuju oni koji su spremni da bez obzira na opasnost, priteknu u pomoć, stave sopstvene živote na kocku, daju krv, pa čak i sopstvenu kožu kako bi drugom spasli život. Upravo zbog toga je vest o Minjinoj smrti uznemirila čitavu javnost, koja s pravom pita kako je i zašto Minja umrla u bolnici nakon skoro mesec dana uspešnog lečenja, ali i zašto je premeštena iz jedne u drugu kliniku uoči smrti.

Požar u stambenoj zgradi na Dorćolu

O Minjinoj iznenadnoj smrti do danas se nisu oglasile ni Klinika za opekotine u Zvečanskoj, ni Dečja u Tiršovoj, u koju je, pod misterioznim okolnostima, Minja prebačena 24 sata uoči smrti.  Kako za portal Nova.rs otkriva dobro obavšten izvor koji je insistirao na anonimnosti, činjenica da obe bolnice ćute, nije nimalo iznenađujuća.

Pročitajte još:

„Minja je sa intenzivne nege u Zvečanskoj prebačena u Tiršovu jer je Klinika za opektone gde je prvobitno lečena i više puta operisana pretvorena u kovid bolnicu. Lekar koji ju je primio u Tiršovoj pregledao je dokumentaciju u kojoj je stajalo da je Minja stabilna i da bi trebalo da bude smeštena na poluintenzivnu. Međutim, njeno stanje koje je video pred sobom nije mu izgledalo kao ono koje je opisano u dokumentaciji, zbog čega je odmah naložio da se obave nove analize. Kad su rezultati stigli – uhvatio se za glavu“, kazao je naš sagovornik.

Minja Draganić, Foto: Arhiva

On dodaje da su svi lekari u Tiršovoj odmah bili na nogama jer su iz mesta shvatili da im je Minja u tom trenutku najteži pacijent.

„Konstatovana joj je sepsa i to u završnom stadijumu. Prognoze su odmah bile zastrašujuće jer je bilo sasvim izvesno da Minja neće preživeti tešku infekciju. Umrla je za manje od 24 sata. Konzilijum Tiršove odlučio je da o svemu obavesti policiju, najpre što Minja nije bila njihov pacijent, već je prebačena bukvalno uoči smrti“, kaže naš sagovornik i dodaje:

„Nezahvalno je u ovom trenutku tvrditi da je bilo ko odgovoran za Minjinu smrt, ali ne treba okrenuti i glavi na brojne indicije koje ukazuju da je došlo do nekih propusta koji su se pokazali kobnim. Najpre ta dokumentacija koju su poslali iz Zvčanske, ali i činjenica da Minja do transporta u Tiršovu nije bila životno ugrožena, već naprotiv stabilna“.

Pročitajte još:

Da li je, u 21. veku, u sred „izgrađenog“ Beograda, sepsa, odnosno bolnička infekcija bila uzrok smrti tinejdžerke i kako je uopšte do toga moglo da dođe, kao i da li postoje elemnti krivične odgovornosti lekara koji su je zbrinjavali u Zvečanskoj, pitanja su na koja bi trebalo da odgovori obdukcija.

Novinari portal Nova.rs pozvali su Dečju kliniku u Tiršovoj, kako bi dobili komentar o slučaju Minje Draganić, ali i proverili navode našeg sagovornika.

„Nije etički da se još uvek daju izjave na tu temu. Direktor je na operaciji, čućemo se za sat- dva kad bude bio slobodan“, kazala je u telefonskom razgovoru za Nova.rs portaprol Dečje klinike u Tiršovoj Jovana Uhrin, ali od narednog poziva nije bilo ništa.

Sa druge strane, osoba koja se javila na telefon Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, kada je čula zbog čega zovemo, prebacila nas je na telefon odeljenja za opekotine, na kom je Minja ležala. Na tom broju, tokom današnjeg dana, niko nije podizao slušalicu.

Tužilaštvo: Naložili smo obdukciju 

O smrti Minje Draganić obavešteno je odmah i beogradsko Više javno tužilaštvo koje je naložilo da se obavi obdukcija.

„Kada uzrok smrti nije poznat, kao i u drugim zakonom propisanim slučajevima, javno tužilaštvo se uvek obaveštava o smrti neke osobe, a sve u cilju kako bi se otkrio tačan uzrok smrti. U konkretnom slučaju, obdukcija nije naložena da bi se ispitivalo eventualno postojanje krivičnog dela takozvane lekarske greške, već je u pitanju deo zakonske i obavezne procedure. Tek u zavisnosti od rezultata obdukcije, mogu se preduzeti određene radnje“, pojasnila je za Nova.rs portparolka i zamenica višeg javnog tužioca Irena Bjeloš.

 

 

 

 

 

 

Komentari

Vaš komentar