Probudi se

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj. O tome je u Jutarnjem programu Probudi se Televizije NOVA S govorio Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara.

Naime, za učešće u ubistvu Ćuruvije, koje se dogodilo, 11. aprila 1999. godine, na ukupno 100 godina zatvora bili su osuđeni tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić.

Sada, nakon ukidanja presude, Veran Matić kaže da je to razočaravajuće.

„Svi mi znamo koliko je dugo trajao ovaj proces, više od 20 godina mi nemamo presudu. Od toga je oko 15 godina trajala opstrukcija, a poslednje četiri godine je trajalo suđenje, što je zaista dugo, i pa porodicu i za zadovoljenje pravde.“

Pročitajte još:

Otuda i pitanje da li se sada ceo prosec vraća na početak.

„Samo se zamera obrazloženje uvođenja NN lica i dovođenje tog lica u vezu sa ostalim optuženima. Ja verujem da će se glavni pretres otvoriti samo u vezi sa ovom primedbom. I ohrabruje da dokazi nisu manjkavi, osim ovog dela, obrazloženja. Sudsko veće je uvelo NN lice, a onda nije dobro obrazložilo to uvođenje NN lica. Očekujemo da se otvori suđenje, da kratko traje, da sudije efikasno urade posao i da imamo presude“, kazao je Veran Matić u Jutarnjem programu „Probudi se“.

On je kazao i da očekuje da će se suđenje voditi dva do tri dana mesečno, a to je, kako navodi, izluđujuće jer nije razumljivo da ne mogu da se nađu kapaciteti da se izvede jedno suđenje.

„Služba državne bezbednosti očigledno nastoji da sačuva svoje pripadnike kako bi pale presude. Sad dvojica osuđenih izdržavaju kaznu u kućnom pritvoru i može se desiti, koliko traje sudski proces, da celu kaznu izdrže u kućnom pritvoru“, zaključio je Matić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare