Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; Facebook; Privatna arhiva

Dva zločina dogodila su se za kratko vreme u Boru, nestanak i ubistvo malene Danke Ilić (2) i ubistvo Dalibora Dragijevića (40) u policijskoj stanici, ali nadležni imaju dijametralno suprotan pristup osim slučajevima. Dok se o istrazi vezanoj za malenu Danku sve vreme priča, o smrti Dragijevića, pritvorenika i glavnog svedoka u istrazi ubistva devojčice, vlada državna omerta - zavera ćutanja slična mafijaškoj.

Slučaj nestanka i ubistva Danke Ilić potresao je Srbiju i doveo policiju u neugodnu situaciju. Devojčica je nestala 26. marta, vrlo brzo su u Banjsko polje nadomak Bora stigli prvi policajci, a to veče je ovo naselje na periferiji Bora već vrvelo od policije. Ujedno, tog dana je po prvi put u Srbiji aktiviran sistem „Pronađi me“. Nažalost, Danka nije pronađena, a onda je 4. aprila celu Srbiju, pa i region potresla vest da je dete ubijeno. Osumnjičeni Dejan Dragijević i Srđan Janković su tog dana uhapšeni, a to je saopštio predsednik Republike Aleksandar Vučić i rekao da su dve osobe priznale da su ubile Danku.

Pročitajte još:

Dva dana nakon hapšenja osumnjičenih za ubistvo Danke, uhapšeni su otac i brat osumnjičenog Dejana Dragijevića, odnosno 6. aprila privedeni su Radoslav i Dalibor Dragijević, koji su bili osumnjičeni da su pomagali u skrivanju tela devojčice. Dan nakon privođenja, 7. aprila, iz MUP-a je saopšteno da je Dalibor Dragijević preminuo u pritvoru Policijske uprave Bor, uzrok smrti – srčani udar. Ispostaviće se da je policijsko saopštenje netačno, da je neko u MUP pokušao da zataška da je Dalibor Dragijević zapravo umro od posledica policijske torture i da je na telu imao brojne povrede.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

I dok je u istrazi oko ubistva Danke Ilić policija danonoćno radila, pretražila mnoštvo lokacija, saslušala mnogo ljudi, urađene su i stotine veštačenja i o svemu je javnost obaveštavana, o slučaju mogućeg ubistva Dalibora vlada zavera ćutanja i zapravo ni danas se ne zna šta se tačno dogodilo, iako bi trebalo da bude suprotno. Dalibor Dragijević je umro u zgradi policije, a MUP i tužilaštvo uporno ćute o ovakvom skandalu.

Malo je verovatno da su u ispitivanju Dalibora Dragijevića, koji se u trenutku smrti sumnjičio za pomoć svom bratu u premeštanju tela male Danke, učestvovala samo trojica inspektora i to borske policije.

„Gde su se nalazile starešine i gde je pitanje komandne odgovornosti, od direktnog šefa te trojice policajaca koji su saslušavali i tukli Dalibora Dragijevića, preko načelnika Policijske uprave Bor do tadašnjeg ministra policije Bratislava Gašića. Ko je sve od policajaca čuo ili znao da se u zgradi borske policije muči i tuče čovek koji je na kraju umro od batina, a da nije reagovao? Prikrivanje krivičnog dela i pomaganje nakon učinjenog krivičnog dela je takođe kažnjivo, pa ipak, sve se, za sada, svodi na trojicu inspektora borske policije. Takođe nije jasno ko će i da li će odgovarati za obmanjivanje javnosti lažnim saopštenjem o smrti Dalibora Dragijevića od srčanog udara“, kaže izvor portala Nova.rs.

Dalibor Dragijević Foto:Facebook

U javnosti se pojavila informacija da je istraga o ovom slučaju izmeštena u Više tužilaštvo u Nišu, koje je 29. aprila naložilo prikupljanje potrebnih obaveštenja Sektoru unutrašnje kontrole MUP Srbije. Ipak, ono što bi trebalo da bude jednostavan i lak slučaj, nije ni počeo da se rešava. Trojica policajaca su, navodno, suspendovana, a još nema saznanja o bilo čijoj krivičnoj odgovornosti zbog smrti Dalibora Dragijevića.

Portal Nova.rs dosad je u više navrata kontaktirao Zaštitnika građana Zorana Pašalića kako bismo proverili da li je, posle dva i po meseca, izvršena kontrola rada borske policije zbog ovog slučaja.

Poslednji odgovor Pašalića jeste da je upućen zahtev policiji.

Sa druge strane, MUP dosad nije odgovorio na na jedno pitanje portala Nova.rs vezano za smrt Dragijevića.

Obrt u slučaju

Nedavno je u slučaju ubistva male Danke Ilić došlo do obrta. Jedan od osumnjičenih za smrt devojčice, Srđan Janković, je u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru povukao svoje priznanje dato u policiji, uz tvrdnju da je ono iznuđeno batinama.

Treba napomenuti i da od svih analiziranih tragova sa lica mesta dosad nije pronađen nijedan na kojem je nađen DNK nestale Danke.

BONUS VIDEO: Privođenje osumničenih za ubistvo Danke Ilić u Više tužilaštvo u Zaječaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare