Filip Krainčanić/Nova.rs, Privatna arhiva

Dalibor Dragijević (40), mlađi brat osumnjičenog za ubistvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Boru, preminuo je u policijskom pritvoru nasilnom smrću, a ne kako je MUP to tvrdio u svom saopštenju navodeći da je osumnjičenom kobnog 6. aprila pozlilo i da je reč o prirodnoj smrti. Saznanja o nasilnoj smrti ekskluzivno je otkrio nedeljnik "Radar", a postavljaju se pitanja zbog čega je MUP Srbije slagao o smrti pritvorenika u policijskoj stanici, ali i ko je osumnjičenom Dragijeviću naneo povrede usled kojih je nastupila smrt.

Kako je „Radar“ otkrio, Dalibor Dragijević, brat jednog od osumnjičenih za nestanak i smrt dvogodišnje devojčice, umro je nasilnom smrću 7. aprila u ranim jutarnjim satima u policijskoj stanici u Boru, što je ustanovljeno obdukcijom na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu.

Foto:Društvene mreže

U sudsko-medicinskom nalazu konstatovane su brojne povrede po telu Dragijevića, zbog čega su veštaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti. Nalaz veštaka je prosleđen nadležnom Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru na dalje postupanje.

Pročitajte još:

Imajući u vidu nalaz Instituta za sudsku medicinu, postavlja se pitanje i ko je osumnjičenom Dragijeviću naneo smrtnosne povrede u policijskoj stanici u Boru gde je saslušavan kobne večeri kada je preminuo, ali i zbog čega je MUP slagao, i obmanuo javnost da se radi o prirodnoj smrti.

Hitna pomoć Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Da se vratimo na početak.

Dragijević je priveden 6. aprila, u subotu, zbog sumnje da je, nakon izvršenog krivičnog dela, pomogao deset godina starijem bratu, koji je osumnjičen za teško ubistvo dvogodišnje Danke Ilić.

Njemu je tada određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, da bi u nedelju ujutru javnost bila obaveštena da je Dragijević preminuo u policijskoj stanici.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Saopštenje policije bilo je sledeće – D. D. je preminuo „prirodnom smrću“.

U saopštenju MUP od 7. aprila dalje se navodi i da je osumnjičenom u ranim jutarnjim časovima „pozlilo“ i da je „uprkos pravovremenom reagovanju policijskih službenika i lekara Doma zdravlja u Boru, koji su pokušali reanimaciju, D. D. u 3.10 časova preminuo, a od strane lekara mrtvozornika konstatovana je prirodna smrt“.

Ipak, veštačenje Instituta za sudsku medicinu u Beogradu je, međutim, pokazalo da Dragijević nije umro prirodnom smrću, već od posledica batinanja, čiji su tragovi bili jasno vidljivi i detaljno opisani u nalazu veštaka.

Potraga za telom ubijene dvogodišnje Danke Ilić Foto: M.M./ATAImages

Nakon što je „Radar“ objavio ove informacije, portal Nova.rs uputio je MUP Srbiju sledeća pitanja:

Od čega je D. D. zadobio povrede tokom boravka u policiji?

Zbog čega je MUP u saopštenju naveo da se radi o prirodnoj smrti, a ne nasilnoj?

Pročitajte još:

Da li će Sektor unutrašnje kontrole MUP da pokrene postupak povodom smrti pritvorenika u policijskoj stanici?

Do objavljivanja ovog teksta MUP Srbije nije odgovorio na pitanja portala Nova.rs.

Naš portal je uputio pitanja i Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, kojem je prosleđen izveštaj:

Kada je nalaz dostavljen tužilaštvu i da li je ono pokrenulo postupak povodom smrti pritvorenika u policijskoj stanici?

Iz VJT Zaječar rekli su za Nova.rs da još uvek nisu primili nalaz.

Bratislav Gašić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Takođe, pozvali smo i ministra policije Bratislava Gašića povodom saznanja, međutim, on nas je uputio na Biro MUP-a, koji je zadužen za saradnju sa medijima.

Podsetimo, Dalibor Dragijević, brat osumnjičenog Dejana Dragijevića, kao i njegov otac Rade, uhapšeni su zbog sumnje da su pomagali uhapšenom za ubistvo male Danke da nakon zločina premesti telo, gde ga je navodno ostavio.

Potraga za devojčicom Dankom Ilić pokrenuta je 26. marta nakon što je njena majka prijavila da je nestala sa imanja u Banjskom polju.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Usledila je opsežna potraga terena, policija je obavila razgovor sa svedocima, a kada se pojavio snimak iz Beča na kom se našla devojčica koja podseća na Danku Ilić, potraga je proširena i na Austriju. Austrijska policija saopštila je da je utvrđeno da dete sa tog snimka nije Danka Ilić. Dan kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je saopštio da je Danka ubijena, da su dve osobe privedene i da su priznale zločin.

Telo deteta do danas nije pronađeno.

BONUS VIDEO: Sveće i cveće u ulici gde je nestla Danka Ilić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare