Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Policija sinoć nije želela sukobe, to je evidentno, mene zanima samo ko su likovi na stepenicama koji su svesno izazvali incident. Građani nisu želeli incident, policija nije želela incident. Ta grupa na stepeništu je napala Vuka Jeremića, videli ste da ima pauza između sukoba i onda odjednom sve prelazi u opšti haos", ovim rečima opisao je svoj utisak o jučerašnjem sukobu demonstranata i policije ispred Skupštine Srbije, bivši policajac Vladimir Savić. Analizu čitavog jučerašnjeg događaja on je detaljno opisao i objavio na svom Fejsbuku, što je izazvalo veliku pažnju hiljada korisnika.

Njegov status prenosimo u celosti:

„Ko je pomerio zaštitnu ogradu ispred Skupštine, koja je bila postavljena još prvog dana kada je Boško Obradović započeo štrajk gladju?! Pomerili isti oni koji su je i postavili svesno i sa namerom, za ono što će se dogoditi. Za vreme štrajka glađu Boška Obradovića pored skupštinskog obezbeđenja bili su pripadnici svih službi iz MUP-a, plus 3. voda policijske brigade. Na dan kontramitinga, beogradski odred Žandarmerije, policijska brigada, JRM, UKP, BIA,Vojna policija itd.

Večeras prilikom ulaska dela građana u Skupštinu, što se jasno moglo videti na snimku N1, dva muškarca i jedna žena iz skupštinskog obezbeđenja, pokušavaju da spreče ulazak demonstranata. Demonstranti ulaze u hol, razbijaju KD vrata, pojavljuju se dva odeljenja policijske brigade, interventne jedinice policije 92, potiskivanjem izbacuju demonstrante na stepenište. Narod se stvarno spontano okupio na ulici da izrazi nezadovoljstvo. Tampon zona između naroda i policije na stepeništu ispred Skupštine su navijači. Policija mirno stoji, bez provokacija. Navijači sa kraćim i dužim pauzama pokušavaju na silu da izazovu incidente sa policijom. Policija ne reaguje na više napada.

Navijačima prilaze agenti iz službe OPA, kao građani mešaju se sa njima, podižu tenziju. Policija baca prvih 5 suzavaca. Agenti iz OPA (odeljenje za posebne akcije MUP-a, posebno obučeni u nastavnom centru Makiš za takve akcije i izazivanje haosa) kao građani napadaju kolege. Policija pod maskama reaguje kao prema građanima, pod maskom i vizirima ni rođenog brata ne možes prepoznati. Nastaje haos.

Dva odeljenja policijske brigade svesno namerno žrtvovani su večeras ispred Skupštine sa odeljenjem Žandarmerije, ne dobijaju pomoć, što je van svakih pravila u takvim situacijama. Služba zloupotrebljava i PB i Žandarmeriju. Narod vrši pritisak. Vuk Jeremić pokušava da se dođe do kordona policije ispred ulaza u Skupštinu, kako bi pokušao da smiri situaciju. Agenti OPA kao građani ga šikaniraju i udaraju, namerno skandiraju, što obični građani prihvataju, nećemo političare.

Kreće suzavac, intervencija policije. Nastaje haos. Navijači lome saobraćajne znakove bez ikakve potrebe, OPA agenti namerno provociraju policiju, obični građani uvučeni u igranku pridružuju se i dolazi do primene sredstava prinude prema običnim građanima, pošto se OPA povukla. U okolnim ulicama taktika pošalju policiju, ispale suzavac, zatim odeljenje beži, građani (čitaj: OPA) kao juri ih – recept sa Makiša. OP-om se komaduje iz kabineta sa Andrićevog venca, poput figura na šahovskoj tabli. Kreni stani.

Malo suzavac, malo pendrek, malo beže, malo trče, i sve u odbrani i pokušaju osvajanja Narodne skupštine, dok predsedništvo, gde glavni i odgovorni za ovo stanje u državi sve posmatra, komanduje i naređuje niko i ne konstatuje. Kada pripadnici policije krenu u intervenciju, uvek se ostavlja obezbeđenje službenih vozila. OPA – građani pale službena vozila MUP-a kod Crkve svetog Marka, koje se prepisuje demonstrantima. Super scenario, koji će progutati oni koji nisu radili u službi. Opet intervencija. Oko zgrade RTS-a demonstranti bez policije.

Pošto je RTS zgrada od posebnog značaja u nadležnosti PS Palilula, u kojoj sam radio 10.godina, i uvek kada se dešavaju ovakve stvari za obezbeđenje RTS davali smo dva voda interventne policije, za obezbeđenje RTS-a večeras obezbeđenja NIJE BILO. Policija na dva snimka, a sigurno bilo je mnogo više, gubi kontrolu i prekoračuju ovlašćenja, ne opravdavam, ali kako sam i sam bio u tim redovima od cimanja „kreni – stani“ pritiska proradi nervoza adrenalin i dovede do toga da se prekorače ovlašćenja.

Naravno, ne opravdavam, osuđujem, ali razumem i same policajce. Agenti OPA po razbijanju grupa demonstranata više nisu huligani, već policajci u civilu koji hapse po pionirskom parku – recept sa Makiša brza promena uloge… Zašto je sve ovo bilo potrebno? Veoma prosto. Sve ovo večeras bilo je isplanirano kako bi se izazvao i prikazao haos koji će biti pripisan opoziciji, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Nasilje, paljenje, lomljenje, tuče, relativno snimci gde policija nekako sebe kontroliše, tobože demokratija, ali eto ta opozicija nije se moglo drugačije, sve smo pokušali i na kraju smo morali na silu da prekinemo iživljavanje te opozicije, koja nasilno hoće da preuzme demokratski izabranu vlast na lažnim izborima.

Policajci i žandarmi u interventnoj opremi ponovo su po ko zna koji put i sami žrtvovani i bili deo scenarija za koji odgovorno tvrdim da nisu znali, ali što pojedine od njih ne oslobađa od odgovornosti za prekoračenje ovlašćenja sredstvima prinude, prema građanima koji su takođe iskorišćeni od istih na foru spontanih okupljanja bez političara opozicije. Tako spontana okupljanja građana pozivana preko mreža, idealna su za scenario službe.

Foto: Facebook/Vladimir Savic

Kada proteste okupljanja organizuju stranke, pokreti, savezi, sindikati naravno da postoji mogućnost ubacivanja provokatora, ali mnogo je teže, jer sami organizatori takve brzo prepoznaju, izoluju, snime i prijave, jer na organizovanim skupovima tačno se zna ko šta kad radi, zato se i zovu organizovani skupovi i zato je bitno da se zna ko poziva, i ko stoji ispred okupljenog naroda, kao i ko preuzima odgovornost za eventualno nastali haos, i ko obezbeđuje pravni tim za eventualno uhapšene učesnike protesta ili skupa.

Pored svega navedenog, pošto nema zvaničnog organizatora, vlastima ide u prilog nije držana socijalna distanca, da nas sve optuže za ono što su oni sami radili – derbi, koncerti, izbori za širenje Covid 19, i time sebi daju mogućnost zbog nastalog haosa za uvođenje vanrednog stanja.

E moj narode, nije nama stalo samo do dolaska na vlast, već da se prekine ovaj AV reality, koji godinama traje. Rekli smo i obećali u prvoj vladi nema nikog iz opozicije, ta vlada biće vlada stručnjaka, koja će stvoriti uslove za fer i poštene izbore, na kojima će svi imati jednaka prava i uslove, pa neka najbolji pobede, ali vi nikako da nas čujete“.

Savić u razgovoru za Nova.rs kaže da stoji iza svake reči analize koju je napisao.

„Sinoć sam bio kod kuće i nisam namerno izašao jer sam video o čemu je reč. Znači svaki profesionalac, koji je ono gledao zna da se to ne radi onako. Postoji niz grešaka policije i huligana. Kad policija krene u juriš da razbija demonstracije, vi ne pijete pivo i ne sedite, a policija je dužna kad upotrebi sredstva prinude prema nekom licu, to lice i privede. Oni zatiču te ljude na klupi, prebijaju i zatim odlaze, da bi reporterka N1 i posmatrači koji prilaze videli da se oni smeju. O čemu je reč? Znači, sinoć se dogodio niz nelogičnosti, pa onda gospođa Ruskinja koja daje izjavu. Kada se dešavaju takve demonstracije, i kad su prema njoj upotrebljena sredstva prinude, ona je morala isto da bude privedena kao strani državljanin koji učestvuje u demonstracijama. Znači, po zakonu je morala da bude privedena, pa se zaista pitam o čemu se tu zapravo radi?“, pita se Savić.

On podseća na nedavni slučaj štrajka glađu Boška Obradovića, kada je skupština bila puna policije, dok su sinoć na vratima samo stražarila dva odeljenja policijske brigade, u čijem su prisustvu demonstranti čak uspeli i da poruše sigurnosna vrata za detektovanje metala.

„Tokom 2010. godine sam bio komandir voda PS Palilula na protestima i veoma dobro znam kako interventne jedinice treba da funkcionišu. Drugo, ne možete imati onoliko mali broj policajaca na događaju, a onoliki broj demonstranata. Nezamislivo je da PS Palilula ne pošalje obezbeđenje ispred zgrade RTS, znajući da se može naći na meti demonstranata. Kako su demonstranti uspeli da zapale vozila kad se jasno zna protokol po kom je po odlasku žandarmerije neko morao da ostane i obezbeđuje ih?Koji će to još civil tek tako prići službenom policijskom vozilu? Zašto policija trči prema demonstrantima, ispaljuje suzavac, onda demonstranti krenu da jure ka njima, a oni počnu da beže niz Kosovsku ulicu, pa se posle opet vraćaju? Najgore je što sam siguran da oni koji su izazvali incident i nemire nisu uhapšeni, već obični građani koje je ponela takozvana psihologija mase – kaže Savić i dodaje:

Foto: Facebook/Vladimir Savic

„Koliko god policija izbegavala sukobe, ta grupa na stepenicama je svesno i namerno izazivala incident i to se vidi. Dužan sam da kažem istinu, jer sam bivši policajac. Policiji je zbog svega toga pao mrak na oči, pa nije ni čudo što je došlo do prekoračenja ovlašćenja. Za ovo bi neko morao da odgovora, ali najpre treba utvrditi ko stoji iza svega. Vlast za sve pokušava da okrivi opoziciju, a ovo sa njom nema veze“, zaključuje Savić.

Komentari

Svi komentari (14)