Gliso Vidovic
Glišo Vidović Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Predsednik sindikata "Sloga" iz Užica, Glišo Vodović, diplomirani pravnik zaposlen kao policajac u Policijskoj upravi Užice, pre dva dana suspendovan je sa svog radnog mesta do okončanja disciplinskog postupka. Vidović je suspendovan uz obrazloženje da je povredom radnih dužnosti i obaveza ugrozio ugled Ministarstva unutrašnjih poslova, a kako tvrdi, sve što mu se neosnovano stavlja na teret nema nikakve veze sa njegovim službenim postupanjem kao zaposlenog u Policijskoj upravi Užice, već kao sindikalnog aktiviste.

Vidović tvrdi da je u pitanju uticaj centra moći kome ne odgovara sindikalno delovanje i on kao predsednik sindikata Sloga na teritoriji grada Užica.

Pročitajte još:

Vidović se sumnjiči da je u službenom razgovoru, koji je vodio kao sindikalni zastupnik, pravnici AD Puteva Užice rekao da je „brz na obaraču“ čime je ugrozio njenu bezbednost. Sve što je pravnica navela u prijavi, Vidović kaže da je tačno, sem što je rekao da je “brz na olovci” a ne na obaraču.

U razgovoru za Nova.rs ističe da ga je pre dva dana pozvao radnik iz AD Puteva Užice, koji ga obaveštava da mu pravna služba traži neko rešenje o pristupanju sindikatu, da bi se vršila obustava članarine. Kako nije razumeo o čemu je reč, Vidović poziva pravnicu kako bi od nje čuo šta je to što traže na uvid od njihovog radnika, člana sindikata Sloga.

„Objasnio sam joj da originalne pristupnice ostaju u sindikatu, ali da sam im dostavio kopije i akt kojim tražim da se izvrše obustave članarine, overen i potpisan. Rekao sam joj da po razgovoru vidim da je instruisana i da želi da opstruiše rad sindikata, pa da tome ko je instruiše može slobodno reći da sam u slučaju opstrukcije lak na olovci i da mogu kao pravnik da pokrenem krivični postupak, kao što sam prethodno pokrenuo i prekršajne prijave. Zamolio sam je da samo postupi u skladu sa zakonom i izvrši obustavu kako zakon nalaže. Rekla je da je u redu i da će se obustave izvršiti, čime je naš razgovor završen“, priča za Nova.rs predsednik sindikata Sloga Užice Glišo Vidović.

Vidović kaže da je pravnica, prema njegovim saznanjima, informisala direktora AD Puteva Užice Leka Korićanca o njihovom razgovoru, na šta joj je on navodno rekao da ide u policiju i prijavi razgovor što je ona i uradila.

„U prijavi je navela tačan tok razgovora samo što je umesto toga što sam rekao da sam brz na olovci, izjavila brz na obaraču, što nema nikakve veze ni sa mnom ni sa kontekstom našeg razgovora, sve ostalo se podudara. Povučen sam sa radnog mesta, po naređenju pretpostavljenog rukovodioca i pozvan u Odeljenje kriminalističke policije da dam izjavu po nalogu javnog tužioca Marka Dimitrijevića. Predočeno mi je da sam ja nekom pretio i ugrozio nečiju bezbednost te da je u pitanju radnica pravne službe Puteva. Negirao sam navedene optužbe jer nije bilo namere niti sam ja taj tip čoveka. Ja sam pravnik i ja mogu da pretim olovkom i podnošenjem tužbe, ako nema dijaloga, to je moj način da stignem do pravde“, ističe Vidović.

Nakon davanja izjave Vidović, koji je još bio na svom random mestu u Policijskoj upravi Užice, dobija Rešenje o udaljenju sa mesta rada od strane Ministarstva unutrašnjih poslova. Tome je prethodilo i uručenje Zaključka o pokretanju disciplinskog postupka, kojim mu se stavlja na teret da je narušio ugled MUP-a.

Oduzeta mu je policijska značka, oružje i službene lisice, pa je do kraja disciplinskog postupka na suspenziji.

Ono što u svemu zbunjuje i odvlači pažnu je reakcija MUP-a.

U prijavi koja je protiv Vidovića podneta, nigde se ne pominje on kao policijski službenik, već isključivo kao predsednik sindikata Sloga. Vidović smatra sve i da su tvrdnje protiv njega tačne, a dokazano nije, MUP i on, kao policijski službenik, nisu predmet prijave. On ceo slučaj vidi kao posledicu pritiska kome je izložen već duži vremenski period, isključivo zbog njegovih sindikalnih aktivnosti.

„Smatram da centrima moći u Užicu ne odgovara širenje sindikalne organizacije i ovo što mi radimo jer su na udaru svi oni koji su skloni uskraćuju prava zaposlenih i korupciji. Mi smo organizacija koja štiti prava radnika a bori se protiv anomalija u društvu a koje se tiču radno-pravnog odnosa. Generalno, ovo je disciplinovanje, ne može niko imati svoje ja, ne može raditi ispravno i pošteno a da ne trpi posledice, to je poruka koja se šalje iz MUPA-a. Kao sindikalni aktivista, nedavno sam podneo prijavu protiv načelnice Odeljenja za ishranu i smeštaj u Nastavnom centru Kula, gde sam ukazao na grubo kršenje prava radnika zaposlenih pa i to može biti razlog reakcije MUP-a u mom slučaju sada. Dugo radim u policiji i znam koliko je dobrih i poštenih policajaca udaljeno sa radnog mesta, nekome je u interesu da se kvalitetni ljudi i profesionalci udalje. Ja u okviru MUP-a vodim sindikat Sloga i upoznat sam mnogim slučajevima“, zaključio je Vidović.

Svemu prethodi događaj Vidovićevih sindikalnih aktivnosti vezanih za kršenje Zakona o radu u poslovanju preduzeća AD Putevi Užice, početkom jula. Vidović je preko pravne službe tražio razgovor sa direktorom ovog preduzeća Lekom Korićancem, koji je prvo poručio da ne želi razgovor već službeno pisano obraćanja, ali je istog dana i pozvao Vidovića a zatim ga prijavio policiji.

„Počeo je da viče na mene, obraćajući mi se sa Glišoviću. Rekao sam mu da spusti ton i da nema potrebe za tim, na šta je on rekao da mu se može jer je on direktor. Na to sam mu odgovorio da to što je on direktor ne znači da može da viče i prekinuo sam vezu. Posle tog razgovora Korićanac je otišao u Policijsku stanicu i prijavio me da sam ga uvredio. Zakonom Republike Srbije i pravnim propisima je definisano da se krivično delo uvrede, što mi se stavlja na teret, goni po privatnoj tužbi. Međutim, po prijavi je postupao javni tužilac koji je tražio da se od mene, kao građanina, uzme izjava koju sam ja i dao po naređenju mog pretpostavljenog na koju se pored mene potpiso i moj neposredni starešina, što je apsurd, nezabeležen u pravnom postupanju. Ta prijava protiv mene je podneta kao protiv građanina, a delo za koje se teretim nema nikakve veze sa mojim službenim radom u policiji“, podsetio je sindikalac Vidović.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ najoštrije su osudili, kako se navodi, podmuklo i bezočno postupanje MUP-a Srbije, Policijske uprave Užice i nadležnog Tužilaštva, koji su njihovim sindikalnom kolegi iz Gradskog odbora Sloge u Užicu, uručili rešenje o udaljenju sa rada do okončanja disciplinskog postupka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar