Sloga: Odbrambena industrija nam je u katastrofalnom stanju

Podeli:
Fabrika Sloboda Čačak, dim
Foto: Nenad Nešović

Sindikat Sloga tvrdi da serija nedavnih eksplozija u kompaniji "Sloboda" u Čačku ukazuje da u toj fabrici očigledno postoje problemi sa bezbednom proizvodnjom i zastarelom opremom.

Sindikat industrijskih radnika Sloga oglasila se danas saopštenjem za javnost nakon poslednje eksplozije u fabrici „Sloboda“ u Čačku, u kojoj je nedavno već bila jedna eksplozija, navodeći da se ta grana industrije nalazi u „katastrofalnom stanju“.

„Eksplozije u čačanskoj Slobodi ozbiljno nas upozoravaju da nam je odbrambena industrija u katastrofalnom stanju i da bi proizvodnju barutnih i eksplozivnih proizvoda trebalo odmah zaustaviti kako bi se spasili životi radnika i imovina građana oko objekata proizvodnje“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo

Sindikat Sloga ističe da je nakon serije eksplozija u čačanskoj „Slobodi“, sada već očigledno da ta kompanija ima, kako tvrdi, ozbiljnih problema sa bezbednom proizvodnjom, zastarelom opremom i nedovoljno kvalifikovanom radnom snagom.

„Nažalost, ovo nije izolovan slučaj, već je on vidljiv i u celokupnoj namenskoj industriji koja se godinama unazad od strane tajkuna i u sprezi sa političarima opasno pljačka i čerupa, dok su ulaganja u bezbednost radnika i proizvodnih pogona na minimumu ili ih nema. Afera ‘Krušik’ je školski primer pljačke koja je još uvek bez epiloga i koja koja se direktno povezuje sa vrhom države, odnosno aktuelnim ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem“, navodi se u saoštenju i dodaje:

„Da ima razloga za zabrinutost zbog (ne)bezbednosti radnika u celokupnoj namenskoj, ističemo neverovatan primer oholosti, neodgovornosti i bahatosti u kompaniji Milan Blagojević u Lučanima, gde i dalje rukovodi Radoš Milovanović, direktor koji je još 2004. godine penzionisan, ali je kroz menadžerski ugovor sa Ministarstvom odbrane i dalje na čelu fabrike, iako je pod njegovim upravljanjem do sada smrtno stradalo više od 20 radnika.“

Podsetimo, u subotu uveče, nešto pre 20 sati došlo je do eksplozije u fabrici „Sloboda“, prilikom koje su povređena tri radnika. Ubrzo nakon toga, gradonačelnik Milun Todorović naredio je hitnu evakuaciju građana koji žive u blizini fabrike.

Dan nakon eksplozije, nekoliko radnika iz čačanske „Slobode“, radne jedinice pirotehnika, pozvano je da dođu na posao kako bi natovarili robu i isporučili kupcima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar