Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Stanari novobeogradske “televizorke” u Bulevaru Milutina Milankovića 110 na Novom Beogradu, u kojoj je 21. marta ove godine izbio stravični požar u kome je nastradalo sedam osoba, šest meseci nakon tragedije konačno dobijaju lift.

U zgradi na Novom Beogradu, među stanarima poznatijom pod nadimkom „televizorka“ izbio je požar marta ove godine, koji je odneo čak sedam života. Požar je izbio na sedmom spratu zgrade, a zatim se brzo proširio sve do desetog, pa je tako u vatrenoj stihiji izgorelo čak pet stanova.

Pročitajte još...

Nakon požara pomoć su nudili mnogi, a među prvima i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Nakon dužeg čekanja, šest meseci kasnije, ipak je došlo do određenih pomaka, pa će tako u ponedeljak stanarima „televizorke“ konačno profunkcionisati lift u zgradi.

„Ima pomaka, radovi su u toku i čuje se da majstori buše, tako da se situacija znatno popravlja. Ovih dana smo dobili još lepih vesti, pa ćemo tako od ponedeljka konačno imati i lift. Postavljan je i rečeno nam je da bi trebalo da od ponedeljka možemo da ga koristimo, što je odlična vest, pogotovo za ljude koji žive na gornjim spratovima“, kaže stanarka.

Blok 28, požar, televizorke, Foto: Filip Krajinčanić/Nova.rs

Ona navodi i da je još jedna stvar rešena, a koja je bila popriličan problem u sanaciji radova.

„Od Geografskog fakulteta dobili smo, da tako kažem, „gratis“ procenu o bezbednosti. To je velika stvar, s obzirom da je fima koja se bavila tim procenama tražila milion dinara za to. U principu, stanovi na jednoj vertikali su renovirani, tako da ima znatnih pomaka“, kaže ona.

Ipak, iako su pomoć nudili mnogi politički funkcioneri, kao i Grad Beograd, stanari su najviše zahvalni osiguranju, koje im je novac isplatilo odmah nakon tragedije, ali i brojnim donatorima.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetimo, stravični požar dogodio se 21. marta, a u njemu je tragično nastradalo sedam osoba. U jednom stanu nastradali su bračni par Zoran (52) i Ljiljana (51) Stojanović kao i njihov sin Aleksandar (26), u drugom, takođe supružnici, Aleksandar (47) i Marija (45) N., dok je u trećem pronađeno telo nepokretnog muškarca Zorana Stanisavljevića (61). Inače, sredinom aprila nastradala je i sedma žrtva, koja je živa gorela na terasi svog stana. Nesrećna žena je sa teškim povredama prevezena u bolnicu, gde je nakon skoro mesec dana borbe preminula.

Mural stradalom mladiću

U tragediji je bez roditelja i brata ostala i 25-godišnja Anja Stojanović, koja je kobne večeri kada je požar izbio, na sreću, bila kod verenika i ta da izbegla smrt.

Ona je ostala bez cele porodice, a nedavno je na zidu kod ulaza zgrade u kojoj su živeli osvanuo i mural sa likom Anjinog brata Aleksandra Stojanovića.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, tokom istrage utvrđivanja uzroka vatrene stihije utvrđeno je da su požar izazvale električne instalacije, a ne upaljena cigareta, kako se najpre mislilo. Požar je buknuo u stanu nepokretnog Stanisavljevića, a potom se brzo proširio i na stanove iznad njegovog.

Pročitajte još...


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare