Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ni posle skoro dva meseca od stravičnog požara koji je izbio u čuvenoj "televizorki" u Bulevaru Milutina Milankovića 110 i pogibije sedmoro njenih stanara, šteta koju je vatrena stihija ostavila za sobom nije sanirana. Stanari koji se još uvek nisu oporavili od kobnog jutra 21. marta i danas su prinuđeni da žive bez vode, struje i lifta, a u razgovoru sa reporterima portala Nova.rs otkrivaju da su veoma pesimistični po pitanju toga da će se situacija uskoro promeniti.

Nakon požara i tragičnog bilansa od sedmoro mrtvih stanara, među prvima je pomoć obećao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Reporteri Nova.rs bili su juče u pakalenoj „televizorki“, čiji stanari tvrde da su im dosad pomoć pružili jedino ljudi dobre volje, dok je obećana pomoć grada do danas izostala. Takođe navode da je korektna ispala i osiguravajauća kuća koja je, onima koji su bili osigurani, odmah isplatila novac.

Kao i tokom prethodne posete stanarima, i juče smo na poslednjim spratovima zgrade zatekli potpuno uništene stanove. Stanari su nam rekli da se trenutno samo radi stan  Anje Stojanović (25), koja je u tragediji ostala bez roditelja, brata i krova nad glavom.

„Radi se samo taj stan i, koliko smo čuli, radove izvodi neki donator iz Novog Sada, a ne Grad. Sreća u nesreći je da se makar neki renovira. Naša zgrada ima 40 stanova, a svi mi gotovo da smo prepušteni sami sebi. Obećavali su nam pomoć, da će odmah krenuti sa radovima, ali ništa od toga. Dva meseca su prošla od požara, a u našim životima se skoro ništa nije promenilo. I dalje ne možemo normalno da živimo, jer nam uslovi ne dozvoljavaju“, ističe ova žena.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako navodi, za ova dva meseca nisu došli čak ni lift da osposobe.

„Možete da zamislite kako je starijim ljudima koji moraju da se penju na neke više spratove. Ja svakog dana vučem vodu iz prodavnice, jer ova u zgradi nije ispravna za piće. Međutim, bolje da se ne žalim, jedna vertikala zgrade uopšte nema vodu i struju, tu nema nikoga jer su se svi iselili. Rekli su da će doći da poprave lift i to je navodno trebalo sad u sredu, međutim, ništa od toga. Dva meseca nema nikakvih pomaka“, kaže stanarka.

Kako navodi, svakog dana joj se vraćaju slike ove tragedije.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Svakakodnevno gledam ove tragove požara i uopšte nije lako. Prolazim pored uništenih stanova, zidova i hodnika i samo mi se vraćaju slike svega što se desilo, to je poprilično stresno. Pogotovo kada se setim kako sam se krila na teresi te noći, sve dok nije prošla opasnost. Sama sam okrečila svoj stan i dovela ga u red, koliko je to moguće. Kao što i vidite, od radova nema ništa. Bili su da rasklone đubre sa zgarišta i to je to. Posle toga ništa“, navodi stanarka.

Ni u zgradi na broju 112 situacija nije nimalo bolja. Stanari čiji su stanovi oštećeni u požaru tvrde isto – pomoć je obećana, ali je izostala.

„Ništa nismo dobili, jedino pomoć koja je stizala od donatora, kojima smo neizmerno zahvalni. Rekli su da će doći, da će nam pomoći i ništa od toga! Kao što se može i videti, nema nikakvih promena. Niti znamo kome da se obratimo za pomoć, niti išta. Čuli smo da se Anjin stan sređuje, ali da to finansira novosadski donatar“, dodaje stanarka.

Ipak, stanari zgrada ističu da su zahvalni osiguranju, koje im je jedino izašlo u susret.

„Novac od osiguranja dobili smo bukvalno nekoliko dana nakon tragedije. Stvarno su ispali krajnje korektni“, dodaje komšinica.

Podsetimo, stravični požar dogodio se 21. marta, a u njemu je tragično nastradalo sedam osoba. U jednom stanu nastradali su bračni par Zoran (52) i Ljiljana (51) Stojanović kao i njihov sin Aleksandar (26), u drugom takođe supružnici Aleksandar (47) i Marija (45) N., dok je u trećem pronađeno telo nepokretnog muškarca, čiji je identitet nepoznat. Inače, sredinom aprila nastradala je i sedma žrtva, koja je živa gorela na terasi svog stana. Nesrećna žena je sa teškim povredama prevezena u bolnicu, gde je nakon skoro mesec dana borbe preminula.

Firma „Milenijum“ izvodi radove

Podsetimo, zamenik gradonačelnika Goran Vesić oglasio se na svom Fejsbuk profilu ranije povodom požara.

„Zamolio sam kompaniju „Milenijum tim“ i još nekoliko građevinskih kompanija da, o svom trošku, izvrše rekonstrukciju devet stanova u zgradi koji su potpuno ili delimično uništeni. Pristali su i hvala im na tome“, rekao je tada Vesić.

Interesantno je da se pomenuta kompanija u više navrata dovodila u vezu sa određenih političkim funkcionerima, među kojima je i ministar finansija Siniša Mali. Prema ranijem pisanju portala KRIK.rs, ova firma, koja godinama unazad dobija brojne unosne poslove, poput „Beograda na vodi“, ustupila je automobil i stan na korišćenje Predragu Malog, inače bratu ministra finansija.

#related-news_1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare