Podeli
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Privatna arhiva

Anja Stojanović (25), koja je izgubila celu porodicu u katastrofalnom požaru koji je izbio u rano jutro 21. marta u čuvenoj "televizorki" u Bulevaru Milutina Milankovića 110 na Novom Beogradu, juče je zajedno sa svojim komšijama posadila sedam stabala platana na travnjaku ispred zgrade, u znak sećanja na sedam žrtava ove nezapamćene tragedije. Stojanovićeva je juče po prvi put govorila za medije o nesreći koja ju je zadesila, ali i kako je došlo do spleta okolnosti da kobne noći ne bude u svom stanu.

– Kada se sve to dogodilo, izgledalo je kao neka životna pauza, nalazite se u vakuumu i imate potpunu blokadu misli i osećanja, ali onda postepeno počinjete da budete svesni svega i sve je teže i teže. Biće situacija u kojima će mi i te kako faliti i moji roditelji i brat i kućni ljubimac, ali čovek mora da se nosi sa životom – priča ova hrabra devojka. Ona je kobnog dana izbegla smrt jer je veče pre tragedije ostala da prespava kod druga u komšiluku pošto nije želela da prekrši zabranu kretanja, koja je u to vreme bila na snazi.

– Nisam želela da prekršim policijski čas i ostala sam van kuće. Mene je bog sačuvao smrti. Za mene su heroji komšije, koje su se satima suočavale sa smrću u svojim stanovima, a danas su uspeli normalno da žive. Najbolji drug mog brata se spasao i pomogao drugima da se spasu, bilo mu je teško kao i svima, ali danas radi, brine o sebi – ispričala je  Anja.

Anja je rekla i da je sve ovo vreme imala veliku podršku verenika, komšinice Vere, svog najboljeg druga i njegove porodice, ali i komšija i rođaka, kao i bake.

– Mi koji smo ostali u životu moramo bar iz poštovanja prema svojim najmilijima da budemo jaki i najbolji što možemo jer nam je data prilika za to. Nismo džabe ostali živi, moramo da se trudimo da opravdamo sve ono što su oni radili za nas, moji roditelji za mene u odrastanju, moj brat, kog sam bezgranično volela, i zbog njih ja moram ostati na nogama. Zahvaljujući uspomeni na moje roditelje imam samo jednu opciju, a to je da budem zdrava, normalna i da opravdam sve što su oni ikada uradili za mene -kazala je ona.

Podsetimo, požar kakav Beograđani ne pamte buknuo je u stanu nepokretnog Zorana Stanisavljevića (61), a potom se brzo proširio i na stanove iznad njegovog. Osim Stanisavljevića i Anjine porodice, nastradali su i bračni par Marija (45) i Aleksandar Nesimovski (47) i Leposava Lazarević (88).

Porodica, prijatelji i komšije stradalih su u saradnji sa JKP “Zelenilo” odlučili da na travnjaku ispred svoje “televizorke” posade sedam platana, kao i dva žbuna u spomen na dva psa porodice Stojanović.

Komentari

Vaš komentar