Jelena Zorić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Privredno društvo Adria News doo iz Beograda koje se bavi proizvodnjom televizijskog programa koji se emituje na televiziji N1 podnelo je disciplinsku prijavu disciplinskom tužiocu Advokatske komore Beograda Dejanu Nikoliću, a povodom obraćanja advokata Svetislava Bojića, branioca Predraga Koluvije, novinarki N1 Jeleni Zorić.

Naime, dana 28. decembra 2020. godine nakon pretresa održanog u zgradi Višeg suda u Beogradu u takozvanom postupku „Jovanjica“, novinarki Jeleni Zorić i snimatelju Denijalu Dabiću je prišao advokat Svetislav Bojić, koji im se tom prilikom obratio i predložio im da sa njim odu na čaj iz razloga što ima nešto da im saopšti, navodi se u prijavi koju je potpisao direktor Adria News doo Jugoslav Ćosić, piše N1.

Nakon što su odbili njegov poziv, dodaje se u prijavi, advokat Bojić je ljubazno rekao novinarki da je njegov klijent Predrag Koluvija divan čovek i veliki vernik koji mu je jednom prilikom rekao da ga novinarka Zorić “rastura“ njenim izveštavanjem, ali da se on moli za njeno zdravlje, navedeno je u prijavi.

Pored toga, ističe se dalje u prijavi, advokat Bojić joj je preneo da se Koluvija moli i za zdravlje tužioca, a i za zdravlje inspektora Slobodana Milenkovića koji ga je uhapsio. Na kraju je naglasio da njegov klijent jako veruje u Boga i da „ko god mu se zamerio nije dobro prošao“.

Dan kasnije, 29. decembra, na istom mestu, advokat Bojić je ponovo prišao novinarki Jeleni Zorić i rekao: „Zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio“, navodi se u prijavi i dodaje da je članom 241 stavom 1 Statuta Advokatske komore Srbije predviđeno sledeće:

„Pod težom povredom dužnosti advokata i ugleda advokature smatra se narušavanje dužnosti i ugleda advokature propisanih zakonom, Statutom Advokatske komore Srbije i Kodeksom profesionalne etike advokata.“

Na osnovu advokatske zakletve propisane članom 9 stavom 3 Zakona o advokaturi, advokat je, kako stoji dalje u prijavi, obavezan da dužnost advokata obavlja savesno, da se u svom radu pridržava Ustava, zakona i drugih propisa, statuta advokatske komore i Kodeksa profesionalne etike advokata, kao i da svojim postupcima i ponašanjem čuva ugled advokature.

Takođe, Kodeksom profesionalne etike advokata predviđeno je da „u profesionalnom radu advokat sme da koristi samo dopuštena i časna sredstva“ kao i da, u skladu sa načelom dostojnosti, advokat treba da „u zastupanju, ponašanju, javnom istupanju (…) čuva vlastiti ugled i ugled advokature“ i da „načinom rada i života (…) doprinosi značaju, društvenoj ulozi i pravnoj neophodnosti advokature“.

„Imajući u vidu navedeno, smatramo da prenošenje, po našem uverenju, očigledno pretećih poruka novinarki Jeleni Zorić, predstavlja nedolično i nedostojno ponašanje advokata Svetislava Bojića prema licima koje obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, te da je advokat Svetislav Bojić takvim postupanjem teže povredio dužnosti advokata i ugled advokature koji su propisani Zakonom o advokaturi, Statutom Advokatske komore Srbije i Kodeksom profesionalne etike advokata. Shodno tome, molimo Vas da postupite po ovoj prijavi te da u skladu sa Vašim ovlašćenjima preduzmete sve dalje korake“, navodi se u prijavi Adria News doo.

U prilogu je komori poslata i izjava Jelene Zorić o ovom slučaju upućena Radnoj grupi za bezbednost novinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar