Jelena Zorić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pretnje reporterki N1 Jeleni Zorić ispred Specijalnog suda u Beogradu zbog izveštavanja o slučaju "Jovanjica", koje joj je uputio Svetislav Bojić, advokat Predraga Koluvije - i dalje su bez reakcije nadležnih.

Da li je pokrenut disciplinski postupak protiv pomenutog advokata, pokušali smo da saznamo od nadležnih, odnosno, od Beogradske advokatske komore i dobili odgovor da je u toku „zimski odmor“.

Jugoslav Tintor, Foto: N1

„Nemam tu informaciju, trenutno sam na odmoru, pa kada se vratim“, rekao je Jugoslav Tintor, predsednik Beogradske advokatske komore za Nova.rs.

Viktor Gostiljac Foto: N1
Viktor Gostiljac Foto: N1

Potom smo kontaktirali Viktora Gostiljca, predsednika Advokatske komore Srbije sa istim pitanjem, na šta nam je rekao da je to pitanje za Beogradsku komoru.

„Disciplinski postupak pokreće Beogradska advokatska komora, a ne mi. Najbolje je da sačekate posle ponedeljka“, rekao nam je Gostiljac.

Podsetimo, Bojić je, Jeleni Zorić, između ostalog, rekao i da nije dobro prošao „ko god se o Peđu ogrešio“.

„Molim Vas budite precizni u izveštavanju, pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik, evo on meni kaže kad sam išao da ga posetim Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio, Slobodana Milenkovića“.

Predrag Koluvija
Foto Printscreen Radio televizija Vojvodine

Dan kasnije, tačnije, 29. decembra, na istom mestu nakon ročišta Predragu Koluviji, advokat Bojić je ponovo prišao Jeleni Zorić i rekao:

„Zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio.“

Pretnje Jeleni Zorić su osudili, između ostalih, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije.

NUNS ocenjuje da te poruke „liče na one iz filmova o mafijaškim klanovima“, i da su „više nego jasna pretnja“, dok Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od državnih organa da ugroženoj novinarki osigura bezbednost.“

UNS je pozdravio reakciju policije i tužilaštva na prijavu koju im je Jelena Zorić uputila i veruje da je to rezultat uspostavljanja nove radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara pri Vladi Srbije.

„UNS očekuje da se Advokatska komora ogradi od ovih pretnji i da ispita da li Svetislav Bojić zaslužuje da i dalje ima licencu za obavljanje advokatskog posla“, saopštio je UNS.

Međutim, do današnjeg dana, niko od nadležnih se nije pozabavio ovim slučajem, niti je, prema našim saznanjima, Bojić sankionisan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare