Ubijeni Stanimir B. Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv trojice okrivljenih zbog sumnje da su od polovine januara do 4. februara 2024. godine u KPZ “Padinska skela – stari deo” zajednički izvršili krivično delo i pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju lišili života oštećenog S.B.

Optužnicom, koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, okrivljenima Srećku S. (21), Saši S. (21) i Daliboru P. (23) se na teret stavlja krivično delo Teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenima produži pritvor da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Postoji opravdana sumnja da su oni dok su su se nalazili na izdržavanju kazne zatvora zbog učinjenih prekršaja, u sobi broj 14 u kojoj su zajedno boravili sa oštećenim i sa još dva lica, S.B. svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali, nakon što mu je nestalo novca kojim im je u zatvorskoj kantini kupovao hranu, kafu i cigarete.

Pročitajte još:

Svakodnevno su ga, kako se sumnja, šamarali, tukli nogama i rukama u predelu glave i tela, tako što su ga Srećko S. i Saša S. držali ispod ruke i šutirali ga kolenima u rebra i po nogama u predelu butina, dok ga je istovremeno Dalibor P. udarao pesnicama po glavi i u predelu grudi, te ga šutirao kolenima.

Saša S. i Dalibor P. su oštećenog takođe seksualno zlostavljali na različite načine, terali ga da pije mokraću iz šolje za kafu, tukli mokrim peškirima, dok mu je Srećko S. peškirom izvlačio jezik iz usta kako bi ga onemogućio da se požali komandirima na zlostavljanje i ponižavanje koje trpi.

Usled povreda koje je zadobio, oštećeni nije mogao da hoda, ni da govori zbog čega je bio na lekarskim pregledima 1. i 3. februara 2024. godine kojom prilikom, kako se sumnja, iz straha nije prijavio zlostavljanje i nanošenje povreda koje trpi.

Sutradan, 4. februara, usled zadobijenih povreda zdravsteno stanje S.B. se znatno pogoršalo, pa je premešten u sobu broj 12, u kojoj je usled zadobijenih povreda, gubitka veće količine krvi i poremećaja disanja i cirkulacije zbog obostranih preloma rebara i grudne kosti i nastupelih komplikacija, preminuo oko 22:30 časova.

Svi osumnjičeni, kao i oštećeni su u navedenom periodu izržavali kazne zatvora zbog učinjenih prekršaja.

Podsećamo da je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo 22. jula 2024. godine Višem sudu u Beogradu podnelo optužni predlog protiv petoro zaposlenih u Kazneno-popravnom zavodu Padinska Skela zbog sumnje da su izvršili krivično delo Nesavestan rad u službi u vezi sa smrću oštećenog S.B. 4. februara ove godine.

Optuženi su lekarka Vesna S, kao i pripadnici Službe za obezbeđenje – vođa smene Slađan K. zaposlen na mestu mlađeg nadzornika, kao i trojica komandira Dušan K, Stefan P. i Zoran K.

S.B. se našao u zatvoru KPZ Padinska Skela zbog neplaćene novčane kazne, dok ovi okrivljeni, kako se sumnja, svojim očigledno nesavesnim postupanjem, odnosno nesagledavanjem stvarnog stanja i događaja koji su se u navedenom periodu dešavali, te da službene radnje nisu obavljali na propisan način, kao i neprepoznavanje povreda nastalih kod prekršajno kažnjenog S.B, što je sve dovelo do povrede prava na život S.B, kojeg su osuđenici sa kojima je delio sobu maltretirali, tukli i seksualno zlostavljali.

Bonus video: U izveštaju ni reči o zlostavljanju penzionera u zatvoru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare