Počelo kažnjavanje: 5.000 dinara za goste bez kovid propusnica

Hronika 26. okt. 202108:27
Podeli:
Prva Noć Kovid Propusnica Skadarlija
Foto: Printscreen Nova.rs/video

Kažnjavanje onih koji nemaju kovid propusnicu, a nalaze se u nekom od ugostiteljskih objekata počelo je sinoć od 22.00 sata.

Za nevakcinisane je neophodan PCR ili antigenski test urađen u nekoj od državnih laboratorija.

Kazna za pravno lice je 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, odgovorno lice u firmi 50.000, za kovid redara 30.000, a za gosta objekta 5.000 dinara.

U Srbiji je u subotu u 22.00 sata, u skladu sa odlukom Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, stupila na snagu obaveza o posedovanju validnih kovid propusnica za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru.

Posedovanje kovid propusnica obavezno je za ulazak u restorane, kafiće, barove i slučne objekte od 22.00 sata.

Kontrola kovid propusnica takođe je počela u subotu od 22.00 sata, ali nije bilo kažnjavanja već samo upozorenja.

Digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od navedenog, a to je dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv COVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana; negativan PCR test ne stariji od 72 sata; negativan antigenski test ne stariji od 48 sati; dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom; pozitivan test na antitela (IgG) koji nije stariji od tri meseca, a urađen je u državnoj laboratoriji.

Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Digitalni zeleni sertifikat – kovid sertifikat građani mogu imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će biti proveravan skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje.

Vlada podseća da se sva testiranja i provere nivoa antitela trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za testiranje i proveru antitela.

Bonus video: Procedura kontrolisanja kovid propusnica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar