Foto: N1

Udruženje za resocijalizaciju osuđenih lica "Novi početak" oglasilo se danas saopštenjem u kome tvrde da su u poslednjih nekoliko dana dobili informacije od osoba koje se nalaze na izdržavanju kazni u kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji, da je epidemijska situacija veoma loša zbog pandemije koronavirusa kao i da su zatvorenicima uskraćena neka prava. Takođe, ovo udruženje navodi i da dobijaju pozive članova porodica osuđenika koji su zabrinuti za njihvo zdravlje i da je trenutno najteža situacija u KPZ Niš, gde je, kako se tvrdi, 20 osuđenika obolelo od koronavirusa.

„Samo u protekla dva dana dobili smo na desetine poziva osuđenih lica, kao i članova njihovih zabrinutih porodica – roditelja, supružnika i dece, ali bi posebno izdvojili KPZ Niš, u kome je do sada najmanje 20 zatvorenika pozitivno na virus Kovid 19, a da Uprava zatvora ne preduzima gotovo nista da spreči širenje zaraze. Naime, iako je veliki broj zatvorenika imao simptome ove bolesti, čekalo se više od nedelju dana da uopšte budu testirani, I tek juče je odvojena jedna prostorija u B4 bloku, soba 22, u koju su smešteni oni kojima je test pokazao da su pozitivni na Kovid19, a koja je potpuno neadekvatna za zbrinjavanje i lečenje osoba zaraženih virusom“, tvrdi ovo udruženje u svom saopštenju i podeseća da su oni već slali ranije saopštenja, u kome su naveli da zatvori u Srbiji nisu opremljeni mi materijalno ni kadrovski, za zbirnjavanje bolesnika obolelih od koronavirusa.

„Nijedan zatvorenik u KPZ Niš nikada nije dobio ništa od zaštitnih sredstava – masku, rukavice, dezinfekciono sredstvo, tako da se trenutna situacija može nazvati potpuno haotičom, i veoma opasnom po zdravlje zatvorenika“, tvrde oni i navode da im se obratio osuđenik kome u saopštenju navode incijale D.V. koji je ovom udruženju potvrdio da „lica koja su stavljena u izolaciju ne dobijaju nikakvu negu niti pomoć od strane medicinskog i drugog osoblja, da im nije dato ništa od lekova“.

Foto: Zoran Lončarević

Udurženje „Novi početak“ pozivajući se na taj isti izvor, tvrdi da je “ najmanje jedan od zatvorenika završio na respiratoru i preminuo“?!

Ovo udruženje navodi i da su telefonom razgovarali sa Ljubišom Tajićem, načelnikom Službe za tretman u KPZ Niš, koji je prema njihovim rečima negirao postojanje virusa u zatvoru. A pošto je ovo udruženje izrazilo zahtev da bi poslali pomoć osobama u izolaciji u vidu antibiotika, antipiretika, maski i rukavica i da su upućeni na Upravu zatvora i drektora Uprave za izvršenje krivičnih od kojih bi trebalo da zatraže i dobiju odobrenje da se ova pošiljka dostavi, kažu oni.

„Napominjemo takođe, da je naša Inicijativa za donošenje Zakona o amnestiji bila usmerena upravo u pravcu rasterećivanja prenatrpanih srpskih zatvora, i sprečavanja širenje pandemije,  s obzirom na činjenicu da zatvorenici imaju veoma ograničene mogućnosti za lečenje“.

Povodom ovih navoda Udruženja „Novi početak“, Nova.rs obratila se Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Foto: N1

Uprava: Nema preminulih ni hospitalizovanih osuđenika, samo 5 obolelo

„U KPZ u Nišu je u ovom trenutku pet lica inficirano virusom korona. Svi se dobro osećaju, nemaju izražene simptome i istog trena kad su prijavili da osećaju malaksalost testirani su i izolovani od drugih lica u skladu sa merama prevencije koje su na snazi od 11. marta. Tako d,  nisu tačne tvrdnje da im nije blagovremeno pružena medicinska pomoć. Naprotiv, u skladu sa merama prevencije u ovakvim slučajevima se lica odmah izoluju i stavljaju pod pojačani medicinski nadzor i to je i ovde bio slučaj. Nijedno lice nije hospitalizovano, niti se na nalazi na respiratoru, kao i da nijedno lice nije preminulo i žalimo što bilo ko situaciju sa koronom zloupotrebljava na ovakav način, plasirajući neproverene informacije koje mogu da izazovu uznemirenje javnosti“, kaže se u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Takođe, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija naglašava i da su paviljoni u ovom zavodu fizički odvojeni jedni od drugih i da osuđenici odvojeno odlaze u šetnje, na sportske aktivnosti…

„Zahvaljujući merama prevencije koje su počele sa primenom još 11. marta, pre proglašenja vanrednog stanja, intenzivno se radi na očuvanju zdravlja pritvorenika i osuđenika u svim zavodima“, dodaje Uprava za izvršenje zavodskih sankcija u svom odgovoru.

Uprava još jednom podseća da su od 11. marta sva novoprimljena lica u zavodima u izdvojena u manjim sobama, u periodu od dve nedelje i to pod pojačanim zdravstvenim nadzorom i da oni u tom periodu oni nemaju kontakt sa licima koja se već nalaze u zavodu, kao i da se u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, sva lica koja dolaze u pritvor ili stupaju na izdržavanje kazne prolaze lekarski pregled meri im se temperatura i utvrđuje se da li lice ima i znake respiratorne infekcije (povišenu temperaturu, kašalj, kijanje otežano disanje, bol u guši). Ukoliko lice ima neki od ovih simptoma, biće odmah smešteno u odvojenu sobu od drugih lica. U tom slučaju će odmah biti kontaktirana epidemiološka služba Zavoda za zdravstvenu zaštitu zdravlja umestima matične ustanove. Posete licima lišenim slobode u kazneno- popravnim ustanovama u Srbiji ponovo su dozvoljene 12. maja uz striktnu primenu zaštitnih mera. Obavezno se meri temperatura licima koja dolaze u posetu pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekcija ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica. Tokom posete se poštuje preporučena distanca i nije dozvoljen neposredan fizički kontakt između sagovornika.  Posete advokata od 12. maja u svim zavodima mogu da se realizuju u skladu sa zakonom bez ikakvih dodatnih ograničenja i uz striktne primene mera bezbednosti. Sprovodi lica lišenih slobode se takođe obavljaju uz mere zaštite što znači da pripadnici Službe obezbeđenja i lica lišena slobode koriste zaštitnu opremu koju prilikom povratka u ustanovu na bezbedan način skidaju, a pre ulaska u ustanovu prolaze dezo barijeru i obavljaju dezinfekciju ruku.

Vanzavodska prava i pogodnosti (slobodan izlazak u grad, posete porodici i srodnicima za vikend i praznicima, nagradno odsustvo iz zavoda do 7 dana u toku godine, korišćenje godišnjeg odmora izvan zavoda…) su odloženi od 11. marta i ta mera je i dalje na snazi. To znači da osuđenici od navedenog datuma ne izlaze na vikend.  Odložene su sve grupne posete zavodima, a onima kojima je u prethodnom periodu to odobreno, a još nisu realizovali posetu povlači se odobrenje i stavlja van snage.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar