Foto:Shutterstock

U Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu trenutno su hospitalizovane 53 osobe zaražene virusom Covid 19, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, ističući da je u cilju brzog detektovanja prisustva virusa Covid 19 kod osuđenika i pritvorenika obezbedila 12.000 antigenskih testova, kao dodatnu meru prevencije za očuvanje njihovog zdravlja.

Prednost antigenskih testova je da rezultati testa stižu za 20 minuta, što je od velikog značaja za otkrivanje infekcije kod lica koja tek dolaze na izdržavanje zatvorske kazne ili u pritvor, a koji su asimptomatski prenosioci virusa, napominje Uprava.

Ističe da su upravo ovi testovi pomogli da se virus otkrije kod novoprimljenih lica odmah po dolasku u zatvor, kao i kod onih lica koja se već nalaze u karantinu.

Karantin je od marta uveden kao mera prevencije u svim zavodima.

Zaraženi koronom se, kako navodi Uprava osećaju dobro, uglavnom imaju blage simptome i sve vreme su pod pojačanim medicinskim nadzorom u posebnom paviljonu koji je prilagođen za lica obolela od ove infekcije.

Njihovo lečenje obavljaju lekari ove bolnice u saradnji sa lekarima Infektivne klinike KC Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Svi zaposleni u službama u bolnici nose epidemiološke maske i vizire pri kontaktu sa licima lišenim slobode, dok su u svojim radnim prostorijama, u koja ne ulaze lica lišena slobode, zaposleni u obavezi da nose hirurške maske.

Uprava je podsetila da od 11. marta sprovodi pojačane mere prevencije kako bi se sprečilo širenje virusa korona u penalnim ustanovama.

Zbog toga se posete zatvorima odvijaju uz striktnu primenu zaštitnih mera – merenje temperature licima koja dolaze u posetu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski, a za pritvorenike i osuđenike su obezbeđeni maske, rukavice i viziri.

Osuđenici u kazneno-popravnim ustanovama su u julu počeli da koriste programe „Skajp“ i „Viber“ za kontakt sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške tokom pandemije korona virusa, navodi Uprava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare