Foto:EPA-EFE/JENS SCHLUETER

Posete advokata od 12. maja su dozvoljene u zatvorima u Srbiji uz poštovanje mera bezbednosti. Sva novoprimljena lica u zatvorima izdvajaju se u manje sobe na dve nedelje pod pojačanim zdravstvenim nadzorom. Posete Specijalnoj bolnici su zabranjene, a pogodnosti izlaska u grad i posete porodica su odložene do normalizacije stanja, kažu iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako su za Nova.rs rekli iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, mere prevencije preduzete od 11. marta, pre proglašenja vanrednog stanja, i dalje su na snazi. One su, kako kažu, doprinele da se sačuva zdravlje pritvorenika i osuđenika od širenja virusa u zavodima.

Posete

„Posete osuđenim licima su zabranjene 30. marta u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije. Posete licima lišenim slobode u kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji ponovo su dozvoljene 12. maja uz striktnu primenu zaštitnih mera. Posete traju sat vremena samo sa jednim posetiocem, uz obavezno merenje temperature licima koja dolaze u posetu pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica, a za lica lišena slobode (pritvorenici i osuđenici), osim ove vrste zaštite, su obezbeđeni i viziri. Tokom posete se poštuje preporučena distanca i nije dozvoljen neposredan fizički kontakt između sagovornika“, napominju iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija

Kako dodaju, po okončanju posete, lica lišena slobode, na bezbedan način odlažu korišćena sredstva zaštite, uz dezinfekciju ruku i povratak u prostorije preko dezo barijere.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je početkom juna svim zavodima u Srbiji obezbedila 10.000 brzih testova za detekciju antitela virusa korona za lica lišena slobode kao dodatnu meru prevencije.

„Posete advokata od 12. maja u svim zavodima mogu da se realizuju u skladu sa zakonom bez dodatnih ograničenja i uz striktne primene mera bezbednosti, koje se odnose na obavezno merenje temperature zastupnicima pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica. Lice lišeno slobode će i prilikom posete advokata koristiti zaštitnu opremu, uz poštovanje procedure tokom i posle završetka posete“, kažu iz Uprave.

Od 11.marta sva novoprimljena lica u zavodima su izdvojena u manje sobe, u periodu od dve nedelje kada će biti pod pojačanim zdravstenim nadzorom.

„U skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, sva lica koja dolaze u pritvor ili stupaju na izdržavanje kazne prolaze lekarski pregled. U skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, meri im se temperatura beskontaknim toplomerom i utvrđuje se da li lice ima i znake respiratorne infekcije disajnih organa. Ukoliko lice ima neki od simptoma, biće odmah smešteno u odvojenu sobu od drugih lica. U tom slučaju će odmah biti kontaktirana epidemiološka služba Zavoda za zdravstvenu zaštitu zdravlja u mestima matične ustanove radi davanja uputstava i sprovođenja propisanih postupaka za slučajeve kod kojih se postavi sumnja na infekciju koronavirusom“, napominju iz Uprave.

Oni dodaju da se u svakom zavodu proverava telesna temperatura beskontaktnim toplomerima svim zaposlenima koji dolaze u smenu, kao i svim drugim licima koja po bilo kom drugom osnovu dolaze u ustanovu. Licima kod kojih bude ustanovljena povišena telesna temperatura neće biti dozvoljen ulazak u ustanovu.

„U svim slučajevima sumnje na infekciju, kako zaposlenih, tako i lica lišenih slobode biće odmah kontaktirana epidemiološka služba Zavoda za zdravstvenu zaštitu zdravlja u mestima matične ustanove“, objašnjavaju iz Uprave.

Zabranjene posete zatvorskoj bolnici

Posete Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu su zabranjene od izbijanja epidemije sezonskog gripa, poštujući preporuku o zabrani koju je izdao Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ od 14. februara 2020. godine i do daljeg ova preporuka ostaje na snazi.

Pogodnosti kao što su slobodan izlazak u grad, posete porodici i srodnicima za vikend i praznicima, nagradno odsustvo iz zavoda do sedam dana u toku godine, korišćenje godišnjeg odmora izvan zavoda, kao i radno angažovanje van ustanova od 11. marta su odloženi, a osuđena lica su obaveštena da će po normalizaciji stanja, sva njihova suspendovana prava i pogodnosti biti nadoknađena.

Odložene su sve grupne i druge posete zavodima, a onima kojima je u prethodnom periodu to odobreno, a još nisu realizovali posetu, povlači se odobrenje i stavlja van snage.

„U svim zavodima se slede preporuke Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ a koje se odnose na pojačane mere higijene. Preporuke se odnose na što češće pranje ruku, pranje podova, dezinfekciju opreme, radnih površina, što češće provetravanje prostorija i produženi boravak lica na svežem vazduhu. U skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, osuđeni ima pravo na boravak na svežem vazduhu najmanje dva sata a to vreme će, u skladu sa mogućnostima, sada biti produženo. Zavodi imaju neophodna dezinfekciona sredstva za ruke, zaštitne maske za lica, rukavice i dezinfekciona sredstva za čišćenje soba za smeštaj lica lišenih slobode i drugih površina. Dezinfekcija svih prostorija se obavlja više puta u toku dana“, ukazuju iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Zabela

Krajem aprila je otkriveno prisustvo virusa kod 84 osuđenika u KPZ u Požarevcu u Zabeli. Iz Uprave napominju da su osuđenici koji su imali virus korona ozdravili, a da je trojici u međuvremenu istekla kazna.

„Lica su dobila dva negativna rezultata na testiranju i oni se vode kao zdravi. Svi osuđenici su u prvoj polovini juna vraćeni u paviljon u kome su i ranije bili smešteni. Lica kod kojih je bilo utvrđeno prisustvo virusa korona u najvećem broju nisu imala nikakve simptome. Oni su se dobro osećali i bili su sve vreme izolovani od drugih osuđenika, pod pojačanim medicinskim nadzorom. Reč je o osuđenicima u poluotvorenom odeljenju u jednom paviljonu koji je, u skladu sa zakonom, odvojen od drugih paviljona u Zavodu. Naglašavamo da je u vreme pojave korone u ovom zavodu testirano i 60 zaposlenih koji su bili u neposrednom kontaktu sa ovim osuđenicima i svi rezultati su negativni“, kažu u Upravi.

Oni ističu i da je u ostalih 28 ustanova, zahvaljujući pojačanim merama prevencije, nije bilo inficiranih osuđenika i pritvorenika, kojih u celom sistemu ima oko 10.500.

KPZ za žene u Požarevcu

„Početkom juna u KPZ za žene u Požarevcu jedna zaposlena koleginica u Službi za tretman bila je pozitivna na virus. Ona nije imala izražene simptome i osećala se sve vreme dobro. Preventivno je testirano 30 zaposlenih i 24 osuđenice i niko od njih nije inficiran virusom. Osuđenice su odmah izolovane u poseban smeštaj, bez kontakta sa drugim licima. I zaposleni i osuđenice nisu imali nikakve simptome i sve vreme su dobrog zdravstvenog stanja. Svi zaposleni u službama (Službi za tretman, Službi za obezbeđenje, Službi za zdravstvenu zaštitu, Službi za obuku i upošljavanje) prilikom obavljanja svojih dužnosti nose zaštitnu opremu – maske i rukavice. Zaposleni u Službi za tretman, njih petoro, preventivno su upućeni u kućnu samoizolaciju i testirani su na koronu i njihovi nalazi su negativni“, navode iz Uprave.

U KPZ za žene, svaki dan se obavlja dezinfekcija svih prostorija i površina koje koriste osuđenice, te, kako kažu, to se odnosi na dezinfekciju njihovih soba, trpezarije, prostorija za dnevni boravak, podova, kaseta koja koriste, metalnih površina, govornica u hodniku, rešetki u hodnicima, vrata…

„Takođe se redovno provetravaju sve prostorije, a licima su dostupna sredstva za higijenu ruku koja se stalno obnavljaju (pre svega sapuni) i produžen im je boravak na svežem vazduhu (po zakonu minimum 2 sata, ali od 11. marta svim licima lišenim slobode u zavodima je boravak na svežem vazduhu produžen). Sve osuđenice koje su radno angažovane u zavodu nose zaštitne maske za lice i rukavice. To se odnosi i na osuđenike koji su radno angažovani u drugim zavodima“, zaključuju iz Uprave.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar