„Pink Panter“ uhapšen u luksuznom naselju u Argentini

Hronika 23. apr. 202110:42
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

U Buenos Ajresu uhapšen je Podgoričanin Zvjezdan Begić (34), osuđeni član kriminalne organizacije “Pink Panteri”.

Kako se navodi na argentinskom sajtu infobae.com, u tu državu ušao je s krivotvorenim pasošem Evropske unije, a živeo pod lažnim argentinskim identitetom.

Begić je u Francuskoj osuđen na 15 godina zatvora, a traži ga i italijanska policija zbog pljačke u Milanu, pišu „Vijesti“

U tekstu se navodi da su mu lisice na ruke stavili službenici Interpola.

Francuska za njim, kako se objašnjava, traga od 2005, a Italija od 2017. godine.

Begić i njegov kolega, kako piše na sajtu, 2005. godine ušli su u zlataru u Sen Tropeu i opljačkali nakit vredan dva miliona evra.

Brojni mediji ranije su objavili da su u Francuskoj zbog toga osuđeni Begić i Duško Martinović, oba na po 15 godina zatvora, uz doživotnu zabranu ulaska u tu zemlju…

“Begić i dvojica kolega ušli su naoružani u zlataru ‘Paradiso Luxery’ i ispraznili je: uzeli su 20 satova marke ‘roleks’, dve narukvice procenjene na po 200.000 evra i pobegli”, stoji u tekstu na argentinskom sajtu.

Pojašnjava se da je bežeći stigao do glavnog grada Argentine i živeo u luksuznom stanu u naselju Nunjez.

“Tamo su ga pronašli agenti Interpola nakon teške istrage koja je trajala godinu”, navodi se i dodaje da će pokrenuti postupak za njegovo izručenje.

Prema policijskim izveštajima, ozloglašene “Pink Pantere” čini grupa od oko 200 članova – Srba, Hrvata, Crnogoraca, Bosanaca, od kojih su mnogi sa vojnim iskustvom.

Uglavnom se terete za pljačke veoma vrednog nakita.

Mediji pišu da su britanski policajci tu kriminalnu grupu nazvali “Pink Panter” nakon što su 2004. pokušali da prošvercuju plavi dijamant u kutiji kreme za lice, kao u čuvenoj istoimenoj filmskoj komediji.

“To su teško naoružani nasilnici koji se ne ustežu da zapucaju ako upadnu u teškoće, mada do sada nikoga nisu ubili”, rekao je svojevremeno zamenik direktora Interpola za kriminal i šverc droge Emanuel Lekler.

Martinović u Podgorici osuđen na šest godina robije

Duško Martinović osuđen je u podgoričkom Višem sudu na šest godina i tri meseca zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala drogu.

On je tokom suđenja priznao da je učestvovao u trgovini i međunarodnom švercu droge, ali je negirao da je organizovao kriminalnu grupu.

Tada je i kazao da su ostali na optuženičkoj klupi nevini i da nisu znali za njegove planove, zbog čega je od suda tražio da ih oslobodi krivice.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar