„Pink pantere“ jure i ubice i policajci

Hronika 30. dec. 202011:11 > 11:43
Podeli:
Foto: Instagram/duh.grobarstva

Hapšenje četvorice "Pink pantera" u Beogradu zbog sumnje da su počinili pljačku zlatare u Dizeldorfu samo je jedno u nizu protekle godine. Po svemu sudeći, bila je ovo teška godina za pripadnike ove ozloglašene bande, pa su tako neki od njenih članova završili iza rešetaka, a neki su čak i ubijeni.

Tokom protekle godine pripadnici ozloglašene bande „Pink panteri“, koja je poznata po spektakularnim pljačkama zlatara, u više navrata zauzimali su naslovne strane u medijima. Ipak, za razliku od ranijih godina, to je bilo manje po spektakularnim pljačkama i krađama širom Evrope, a više zbog toga što je policija konačno uspela da im, makar jednim delom, stane na put.

Poslednje u nizu hapšenja „Pink pantera“ bilo je pre nekoliko dana u Beogradu, kada su privedena četiri člana ove ozloglašene grupe. Kako je tužilaštvo saopštilo, Nebojša S. i Nebojša Bojović, inače brat Luke Bojovića koji se trenutno nalazi u zatvoru u Španiji i koji se dovodi u vezu sa kriminalnim grupama u regionu, angažovali su navodne “Pink pantere” S. Š. i A. J. da opljačkaju prodavnicu luksuznih satova “Brege” u Diseldorfu, što su oni 14. decembra i uradili sa još jednim saučesnikom.

Čak 41 komad luksuznih satova i zlatna narukvica pronađeni su kod Nebojše S.

Sem policije, pojedini pripadnici ove bande ove godine našli su se i na meti egzekutora, a možda najupečatljiviji slučaj je ubistvo Aleksandra Šarca, koji se dovodi u vezu sa „Pink panterima“, a koji je brutalno likvidiran u garaži tržnog centra „Ušće“ u Beogradu.

Šarac je ubijen sredinom oktobra, a srpskoj javnosti postao je poznat prošle godine, kada je ispred njegove kuće na Banovom brdu ubijen njegov zet Nebojša Marković, za šta je optužen odbegli plaćeni ubica Čaba Der. Izvesno je da je i tada upravo Šarac bio meta, ali je, pukom srećom, atentat ipak izbegao.

O Šarcu se ranije pisalo čak i u svetskim medijima, i to kada je uhapšen u Italiji zbog pljačke zlatare u Milanu. On je tada sa Urošem Ivkovićem u septembru 2016. godine ušao u juvelirnicu, gde je tražio od prodavačice da mu pokaže dragulje. Krenula je da ih vrati u sef, Šarac ju uhvatio, oborio i vezao joj ruke, nakon čega mu se priključio Ivković. Uhapšeni su nakon što je prodavačica policiji rekla da je razumela reč “čekaj” na osnovu koje je italijanska policija znatno suzila potragu. Za ovu pljačku su uhapšeni 2017. godine.

Ipak, ove godine, srpska, ali i policija zemalja u okruženju uspela je da stane na put ovim kradljivcima dijamanata, kako ih u javnosti nazivaju.

Tako je državljanin Srbije, u policijskim evidencijama označen kao pripadnik „Pink pantera“ avgusta ove godine „pao“ na Tenerifima. Srbin je tada priveden zbog droge, a za njim je od ranije bila raspisana i međunarodna poternica zbog sumnje da je deo grupe koja je u pljačkama širom sveta pokrala višemilionski vredan nakit, drago kamenje, satove…

Pročitajte još...

I aprila ove godine, švajcarska policija uspela je da se domogne dvojice „Pink pantera“. Tada su, u velikoj akciji, privedeni Srbin i Holanđanin zbog ubistva gradonačelnika Metzerlena Ive Bornera (71) 2010. godine, inače tada prvog čoveka gradića koji se nalazi na granici Švajcarske i Francuske.

Oni su tog dana upali u kuću bogate porodice Borner, znali su da je stari gradonačelnik bio sam u kući, jer je njegova supruga posle mise u lokalnoj crkvi usluživala meštane u njihovom restoranu. Pljačkaši su mislili da će lako da savladaju sedamdesetjednogodišnjeg muškarca, ali ispostavilo se da je to bila kobna greška, jer se nesrećni čovek borio do samog kraja. Policija ga je pronašla u lokvi krvi, a njegove poslednje reči bile su “Ubiću ga”.

Na koga je Borner mislio nikad nije bilo utvrđeno, jer je pao u komu i posle tri meseca provedenih na aparatima, preminuo.

Ovaj dvojac pao je posle decenije skrivanja.

Vođi bande Čauševiću stavljene lisice

Ipak, možda i najbitnije hapšenje bilo je marta ove godine. Tada je nemačka policija stavila lisice na ruke Rajku Čauševiću (63), jednom od osnivača čuvene pljačkaške bande „Pink Panter“, koji je u više navrata pričao za srpske i crnogorske medije kako je pljačkao najveće zlatare i draguljarnice sveta.

Osim Čauševića, u akciji nemačke policije uhapšen je još jedan muškarac, a kako su tada mediji navodili terete se za 10 krađa.

Podsetimo, međunarodnoj kriminalnoj grupi koja se bavi krađom nakita, Interpol je dodelio ime „Pink panter“ po istoimenom filmu. Čine je kradljivci sa Balkana, uglavnom iz Srbije i Crne Gore. Na sebe su prvi put privukli pažnju 1993. kada su u Londonu izvršili pljačku dijamanata vrednu 500 hiljada dolara.

Mozak ove grupe Mitar Marjanović uhapšen je u Rimu 2012. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar