Foto: EPA-EFE/LAURENT DARBELLAY

Ubistvo gradonačelnika Metzerlena Ive Bornera (71) gradića na granici Švajcarske i Francuske, koji je ubijen 14.marta 2010. godine tokom pljačke, koju je izvela kriminalna grupa "Pink Panter", posle 10 godina istrage dobila je epilog kada je otkriveno ko su izvršioci.

Prošle nedelje za ubistvo su optužena dvojica muškaraca – Holanđanin (40) i Srbin (43), koji su u pritvoru. Treći optuženi i nalogodavac ima 66 godina i trenutno se krije u Srbiji, gde i živi.

Ubistvo Bornera

Kobnog dana kada su pljačkaši upali u kuću bogate porodice Borner, znali su da je stari gradonačelnik bio sam u kući, jer njegova supruga posle mise u lokalnoj crkvi je usluživala meštane u njihovom restoranu. Pljačkaši su mislili da će lako da savladaju sedamdesetjednogodišnjeg muškarca, ali ispostavilo se da je to bila kobna greška, jer se nerećni čovek borio do samog kraja. Policija ga je pronašla u lokvi krvi. Njegove poslednje reči bile su „Ubiću ga“. Na koga je Borner mislio nikad nije bilo utvrđeno, jer je pao u komu i posle tri meseca provedenih na aparatima preminuo.

Policija je odmah pokrenula istragu i u vezi sa ovom pljačkom dovedene su i dve žene: Švajcarkinja (51) koja je u međuvremenu preminula i jedna Srpkinja (31). Meštani ovog švajcarskog gradića su nagađali da je ta Srpkinja zapravo Bornerova vanbračna ćerka, koju je on napravio nekoj ženi iz Srbije, koja je dolazila da radi i da je ona zapravo tipovala oca „Pink panterima“ da uzme ono što joj pripada od bogatog nasledstva.

Međutim, sama pozadina ovog brutalnog ubistva zbunjivala je istražitelje. Meštani su ubijenog gradonačelnika opisivali kao veseljaka, koji je u mladosti vodio razuzdan život, da je imao brojne avanture sa ženama poreklom iz istočne evrope, koje su dolazile da tu rade. Takođe Borner je imao dosta novca i da se svima hvali i pokazuje ga, a ceom Metzerlen je znao da on u kući ima sef gde drži novac i dragocenosti vredan milion evra. Međutim, sama pljačka je pošla naopako jer provalnici nisu našli ništa u sefu- bio je prazan.

Međutim, sve se preokrenulo kad je prvi uhapšeni dvojac Srbin i Holanđanin odlučili da progovore o ovom zločinu.

volio je da ga pokazuje, a u Metzerlenu se znalo i da u kući ima sef. Sumnja se da su dvojica muškaraca upali kod Borera kako bi ukrali dragocjenost i novac od oko milion evra. Međutim, pljačka je pošla naopako i nisu pronašli ništa!

Holanđanin i Srbin, optuženi za ubistvo Borera, pljačkali su i ranije. Tužilaštvo ih je dovelo u vezu sa krađom nakita iz juvelirnice u Vetingenu 3. februara 2010. godine. Holanđanin je sa jednim Hrvatom (44) opljačkao i zlataru u Šprajtenbahu. Ovo je i navelo tužilaštvo, da veruje da su dvoje uhapšenih pripadnici kriminalne grupe “pink panter”.

Grupa “Pink panter” se sastoji od 200-300 članova iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore a neke osiguravajuće kuće smatraju da je zbog smelih pljački u Dubaiju, Švajcarskoj, Japanu, Francuskoj, Lihtenštajnu, Njemačkoj, Luksemburgu, Španiji i Monaku grupa odgovorna za krađu preko 500 miliona dolara.

Autor: Andrej Mlakar/Borba.me