Nasim Haradinaj
Foto: Printscreen

U toku je peta Statusna konferencija u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja. Sednica na kojoj se prema planu razmatra o razmeni informacija između tužilaštva i odbrane, odnosno obelodanjivanju dokaza i napretku istrage i postupka u susret pripremi za suđenje, započela je sa 45 minuta zakašnjenja.

Uz sudiju za prethodni postupak Nikolasa Gijuoa, prisustvuju joj glavni tužilac u postupku Džek Smit, odnosno glavni branioci Džonatan Ris i Tobi Kedman sa svojim timovima.

Tačka obelodanjivanje dokaza razmatra se na poluzatvorenoj sednici, odnosno, bez tona za medije.

Nove-stare pritužbe odbrane na otežanu komunikaciju usled zaštitnih antikovid mera

Na samom početku čule se oprečene informacije o funkcionisanju elektronskog pristupa dokumentima „Work flow“.

I dok jedna strana tvrdi da je sistem unapređen, da su otklonjene komplikacije na koje se prethodno žalila odbrana i da su optuženi dobili lap topove i ekrane, te stoga imaju pristup dokumentima i informacijama, odbrana je to demantovala, uključujući i to da „prvi put čuj“ za to da su podeljeni lap topovi i ekrani.

I danas su se čule pritužbe na zaštitnu staklenu barijeru koja postoji između branioca i njihovih branjenika, sa kojom je, kako su naveli, komunikacija otežana.

Četvrti jun je zakazan krajnji rok za revakcinaciju za optuženih, ali su timovi odbrane izneli podatak da su pritvorenici već revakcinisani, odnosno većina pritvorenika, što je potvrdio i sekretarijat u naknadnom razjašnjenju, ali da su restrikcije poseta i komunikcije na snazi usled toga što zatvorski čuvari još uvek nisu revakcinisani, za koje 4. jun ne važi kao rok.

Sud je istakao da je u njihovom interesu takođe da se ograničenja sa zaštitnim merama u radu ukinu što je pre moguće.

Odbrana je protiv i drugih odluka zaštite suda, kao što je to da ne mogu da se USB stikovi unose u prostorije u kojima komuniciraju sa svojim branjenicima, naglasivši da ne vide logičnost u tome da su CD romovi dostupni, ali ne USB stikovi.

Prethodne statusne konferencije

Prethodna statusna konferencija održana je 30. aprila.

U međuvremenu, 10. i 11. maja odbrana je tužilaštvu podnela zasebne podneske za dvojicu optuženihm a Tužilaštvo odgovorilo 17. maja.

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju Giju prethodno je odredio 30. jun kao uslovni datum predaje spisa u predmetu „Gucati i Haradinaj“ u pretpretresnom panelu, dok je krajem februara Nikolas Giju produžio meru pritvora ovoj dvojici.

Na prethodnoj, četvrtoj statusnoj konferenciji, odbrana je dala uveravanja da će u roku predati pretpretresni podnesak, što je do 14. juna i biti spremna za suđenje u periodu nakon 30. avgusta.

Tužilaštvo je tada najavilo mogućnost da će nastaviti sa istragama ukoliko to bude bilo potrebno, ali je njihov ključni argument prema odbrani u vezi sa istragom da imaju dovoljno dokaza što je potvrđeno čim je pokrenut i postupak, te da je na pretresnom veću sada da odluči da li su dokazi dovoljno utemeljeni.

Foto:STRINGER / AFP / Profimedia

Prva statusna konferencija u ovom slučaju održana je 8. januara ove godine, a druga 24. februara. Tada su na drugoj statusnoj konferenciji strane u postupku trebalo da se slože sa tim da specijalni tužilac dostavi odbrani redigovanu verziju informacije koja je identifikovana pod brojem F00136 do 04. marta, te da odbrana najkasnije do 5. marta dostavi informaciju tužilaštvu o određenim predmetima za koje im je potreban pristup ili provera kao i neki drugi predmeti sa kojima bi trebalo ažurirati liste.

Na trećoj statusnoj konferenciji 30. marta, obelodanjivanje dokaznog materijala bila je glavna tema u prvom delu rasprave. Saznalo se tada da Tužilaštvo istražuje identitet osobe koja je dostavila dokumenta, odnosno, predstavnik tužilaštva kazao je 30. aprila da se 12 od 39 zahteva za materijalom koje im odbrana dostavila, bavi identifikacijom osobe koja je dostavila dokumente iz Specijalnog tužilaštva Udruženju Veterana „OVK“, a koji su potom javno objavljivali Gucati i Haradinaj.

Optužnica

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka. Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar