Ubistva na ulicama, dilovanje droge, trgovina oružjem, ali i reketiranje, proteklih godina deo su svakodnevice u Srbiji. Gotovo da nema kriminalne grupe na Balkanu koja svoje uporište nema u Srbiji, a razbijanje "Balkanskog kartela", koji je sačinjen od ljudi okupljenih oko vođe klana "Amerika" Zorana Jakšića, još jednom je potvrdilo ovu činjenicu. Portal Nova.rs otkriva kojih pet klanova je delovalo u našoj zemlji proteklih godina, ali i kako su zauvek promenili sliku kriminalnog podzemlja u Srbiji.

Pripadnici razbijenog kartela terete se za šverc sedam kokaina iz Južne Amerike u Evropu. U Srbiji je pre nekoliko dana uhapšeno 13 pripadnika narko- kartela, a istraga se vodi i protiv Jakšića, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Peruu.

Foto:MUP Srbije

Pomenuti kartel snabdevao je evropsko tržište drogom. Droga je uglavnom putem prekookeanskih brodova stizala do luka, a potom se dalje distribuirala u zemlje Evrope.

U našoj zemlji lisice na ruke stavljene su čelnim ljudima kartela, među kojima su „Pink panter“ Mladen Lazarević, zatim Miroslav Starčević, Grigorije Peljević i ostali.

Foto:MUP Srbije

Prilikom njihovom hapšenja zaplenjena je veća svota novca, luksuzni automobili, satovi, kao i oružje.

Pročitajte još:

Ipak, „Balkanski kartel“ nije jedini koji je delovao u Srbiji proteklih godina.

Tri ubistva i reketiranje

Tu su i „Vračarci“, okupljeni oko odbeglog Nikole Vušovića, zvanog Džoni sa Vračara. Ova kriminalna grupa „pala“ je krajem prošle godine, a terete se za različita krivična dela, među kojima su i tri ubistva, kao i nekoliko pokušaja likvidacija.

Foto: Printscreen MUP Srbija/video

Ova kriminalna grupa specijalizovana je za reketiranje, a prilikom njihovom hapšenje zaplenjena je veća svota novca, a neki od čelnih ljudi, poput Nikole Kačarevića, Luke Cerovića i Uroša Piperskog, završili su iza rešetaka.

Vođa Vušović je ponovo izbegao hapšenje.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Sem „Vračaraca“, jedna kriminalna grupa ostaće upamćena po zverstvima koja su njeni pripadnici činili. Reč je o kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Godinama su se krili iza navijačke grupe „Principi“, neretko činili usluge za državu, a na kraju su uhapšeni. Kriminalni klan Belivuk-Miljković tereti se za sedam monstruoznih likvidacija, a pretpostavlja se da je spisak njihovih žrtava mnogo duži.

Pročitajte još:

Nadimak „ozloglašeni kasapini“ stekli su zbog stravičnih likvidacija koje su činili.

Žrtve su jezivo mučili, a potom ubijali. Njihova tela su zatim kasapili, mleli u industrijskoj mašini za mlevenje mesa, a potom delove bacali u Dunav.

mafija
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sem likvidacija, terete se za dilovanje droge, oružja, otmice i jedno silovanje.

Godinama unazak se činilo da su zaštićeni i da im zakon ne može ništa. Reketirali su ljude, otimali čak i hotele, prebijali ljude.. Nezavisni mediji su u više navrata pisali o vezama klana sa vrhom države, a vođe Belivuk i Miljković su i sami pričali na suđenju pred Specijalnim sudom u Beogradu šta su radili za državu – razbijali demonstracije, organizovali bakljade..

U Srbiji od zemunskog klana nije delovala krimi-grupa koja je koristila ovako brutalne metode u obračunima sa protivnicima, poput Belivukovog klana.

Okosnica svih klanova

Gotovo da se svaka kriminalna grupa na Balkanu vezuje za jedan od dva klana iz Kotora – škaljarski i kavački, odnosno izabrale su svoju stranu u ratu do istrebljenja.

Nekada jedinstvena kriminalna grupa 2014. godine, nakon nestanka kokaina iz luke u Španiji, podelila se na dve – škaljarski i kavački.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

U gradu Valensiji je krajem 2014. nestalo 300 kilograma kokaina iz jednog stana, a crnogorski kriminalci su upravo Gorana Radomana označili kao odgovornog za nestanak. Nekoliko meseci kasnije, tačnije februara 2015. godine, ubijen je Radoman u Beogradu i praktično njegova likvidacija označila je početak sukoba.

Počela je serija brutalnih likvidacija na Balkanu. U ratu klanova je dosad ubijeno više od 70 osoba.

Kavački klan  predvode odbegli Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan, a vođe škaljarskog su bili ubijeni  Stevan Stamatović i Igor Dedović, kao i Jovan Vukotić koji je likvidiran septembra prošle godine u Istanbulu.

Nije poznato ko je nakon Vukotićeve likvidacije preuzeo vođstvo nad klanom, a jedno vreme pominjao se njegov brat Igor, o kome se godinama ništa ne zna.

Sve krimi-grupe koje su delovale u Srbiji priklonile su se nekom od dva klana u ratu.

VIDEO: Garaža na Novom Beogradu u kojoj je počeo rat klanova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare