Pripadnici “Balkanskog kartela”, koji su uhapšeni u međunarodnoj akciji policije, saslušani su u petak u Tužilaštvu za orgnizovani kriminal. Reč je o kartelu koji je bio sačinjen od različitih kriminalnih grupa koje su delovale u Srbiji, među kojima su prednjačili „Pink panteri“, čuveni kradljvci dijamanata, koji su proteklih godina uključeni u lance krijumčarenja narkotika iz Južne Amerike.

Među privedenima ima dobropoznatih imena, poput Mladena Lazarevića, Miroslava Starčevića, Grigorija Peljevića, kao i Dragana Đorđević Gaga.

Uhapšeni Lazarević i Antonijević, poznatiji su kao članovi grupe „Pink panteri“, dok je privedeni Peljević odranije poznat široj javnosti i to nakon što je 2015. hapšen sa 3,5 tona kokaina 2015. u Madridu.

Pročitajte još:

Iako su „Pink panteri“ proteklih godina u javnosti označavani kao oni koji su zaduženi za pljačkanje draguljarnica, sve češće se pominju u kontektstu dilovanja droge.

Lazarević označen kao vođa

Upravo „Pink Panteri“ su činili okosnicu balkanskog kartela, a Lazarević se pominje u kontekstu vođe.

Njegovo ime pominjalo se i na suđenju klanu Veljka Belivuka, kada se pominjao je njihova meta. Opservacija Lazarevića je trajala duže, znali su gde živi, a on je imao obezbeđenje, te je svaki pokušaj napada na njega propao.

Lazarević je ujedno jedan je od trojice državljana Srbije i dvojice njihovih saučesnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su se sumnjičili za spektakularnu pljačku zlatare u Emiratima iz aprila 2007. godine.

Pljačka se odigrala u tržnom centru „Vafi“ kada su oko 21.00 sat dva „audija“ upala u tržni centar. Vozilo bele boje je parkirano pored draguljarnice „Graf“, dok su crnim vozilom, idući u rivkerc, razlupali izlog zlatare. Potom trojica maskiranih pljačkaša izlaze iz vozila, upadaju u zlataru i za manje od jednog minuta izlaze sa dva džaka punim nakita. Kasnije je procenjeno da je odnesen nakit u vrednosti od 10 miliona evra, a snimci akcije kakvu Ujedinjeni Arapski Emirati nisu videli do tada, obišli su svet.

Foto: Printscreen

Sem njega, u nedavnoj akciji je uhapšen i Dragan Đorđević Gaga, koji je takođe označavan kao „Pink panter“.

„Glamurozne“ pljačke, koje su zadale muke istražiteljima širom Evrope, definitivno su glavna karakteristika grupe kradljivaca dragulja, „Pink pantera“. Ime su dobili davne 2007. tokom istrage više od 100 pljački zlatara širom Evrope, kojima je jedna stvar bila zajednička – u svakoj od njih makar jedan lopov bio je sa teritorije bivše Jugoslavije.

Pomenuta banda i dan danas „operiše“ širom Evrope, a vinovnici su više stotina pljački zlatara. Slove za strah i trepet za svakog vlasnika juvelirnice, ali i za policiju koja im teško ulazi u trag.

Prekookeanski brodovi

Podsetimo, „Balkanski kartel“ razbijen je u sredu, kada su na teritoriji Srbije vršena hapšenja. Ova organizovana kriminalna grupa koju čine 20 lica sumnjiči se da je umešana u međunarodnu trgovinu narkoticima.

Pročitajte još:

Organizatori i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije.

Pripadnici “Balkanskog kartela” dopremaju drogu prekookeanskim brodovima putem do evropskih luka. Pretpostavke su da grupe unutar tog kartela kontolišu gotovo celo tržište kokaina u Evropi.

Foto:MUP Srbije

Oružje, milioni evra u burićima i vozila

Podsetimo, pretresom kuća i stanova pronađeno je dve snajperske puške, tri automatske puške, automatski pištolj, četiri pištolja, bomba, četiri prigušivača, 24 detonatorske kapisle, pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora, 13 paketa plastičnog eksploziva, optički nišan, više stotina komada municije različitog kalibra, perike, silikonske maske, veća količina novca (samo na jednoj lokaciji u bunkeru, u tri plastična bureta više od 2,7 miliona evra za koji se sumnja da potiče od prodaje droge).

Foto:MUP Srbije

Zaplenjeni su „audi“, „mercedesi“, „bmw“, satovi marki „roleks“, „brajtling“ i drugih skupih brendova.

VIDEO: Hapšenje krimi-grupe koja je podvodila devojke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar