Predrag Koluvija Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Odbrana Predraga Koluvije, vlasnika "Jovanjice", od otkrivanja plantaže tvrdi da se na pomenutom poljoprivrednom gazdinstvu nije uzgajala nikakva opojna droga, već industrijska konoplja, za šta su postojale sve neophodne dozvole. Ipak, ove tvrdnje demantuje nekoliko činjenica, počevši od toga da je inspektor Slobodan Milenković, koji je otkrio "Jovanjicu" tvrdio na saslušanju da je od ranije znao da je Koluvija diler, do toga da je većina biljaka na imanju imala više od dozvoljenih 0,3 procenta THC u sebi.

Mediji proteklih nekoliko dana intenzivno pišu o tome šta se uzgajalo na „Jovanjici“ nakon navoda nemačkog VICE koji tvrdi da zaplenjene biljke na imanju Koluvije imaju samo 0,54 odsto THC, te da je to, kako navode, „daleko od robe koju traže ljubitelji marihuane“.

Pročitajte još:

Ipak, veštačenja koja su rađena tokom istrage ukazuju na drugačije podatke. I dok većina analiziranih biljaka sadrži više od 0,3 procenata koncentracije THC u sebi, što je dovoljno da se, po zakonu, smatra opojnom drogom, pojedine sadrže i do nekoliko puta više procenta.

Tako su pojedini analizirani uzorci imali u sebi 0,71 odsto, 2,58, 4,93, ali i 11,8, 12,63, pa i 17,54 odsto koncentracije tetrahidrokanabinola (THC).

Sa druge strane, odbranu Koluvije o tome da se na „Jovanjici“ nije uzgajala opojna droge demantuje i iskaz Slobodana Milenkovića, inspektora koji je otkrio pomenuto gazdinstvo, a koji je dao Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Načelnik Odeljenja za narkotike beogradske policije Milenković ispričao je ranije na saslušanju tokom istrage da je sve počelo kada je na auto-putu zaustavio vozilo u kom je bio Koluvija i koji mu je predao službeni legitimaciju za koju je rekao da mu je izdata od strane kabineta ministra.

Slobodan Milenković Foto:MUP

Milenković je kazao da mu je to bilo sumnjivo, s obzirom na to da je od ranije imao saznanja da se Koluvija bavi trgovinom narkoticima.

Inspektor Milenković je tokom saslušanja izjavio i da je policija prilikom pretresa na imanju pronašla i pušku za obaranje dronova, koja je koriščena radi bezbednosti imanja. Potom je dodao da mu nije poznato od koga su se čuvali, da li od policije ili nege druge službe. Nakon hapšenja Koluvije, kako je tvrdio inspektor, privedeni su i Zdravko Milošević i Stevan Holić koji su bili direktni distributeri proizvedene droge.

Pročitajte još:

„Njegovo odeljenje imalo je o tome i ranije saznanja, ali je čekao pravi trenutak da sve to veže u priču. Ima saznanja da su jednom prilikom iz te laboratorije zaplenjena četiri kilograma te opojne droge, ali ne želi još uvek da iznosi podatke o tim licima“, navedeno je u optužnici u okviru Milenkovićevog iskaza i svedočenja.

Takođe, ne treba zanemariti još jednu bitnu činjenicu. Pojedini uhapšeni u slučaju „Jovanjica“ od ranije su poznati istražnim organima zbog povezanosti sa dilovanjem narkotika. Tako se Sergej Mrđa, koji se trenutno nalazi na međunarodnoj poternici zbog slučaja „Jovanjica“ i ranije dovodio u vezu s drogom.

On je 2011. godine prvi put pao u ruke policije, doduše Mađarske.

Mrđa je na graničnom prelazu Roske uhapšen sa još jednim saradnikom pokušavao da uveze tridesetak kilograma skanka u Mađarsku.

Foto: Newsmax Adria

Još jedan dokaz u prilog činjenici da su se na „Jovanjici“ dešavale nezakonite radnje jeste činjenica da su pomenuto imanje obezbeđivali, između ostalog, pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Naime, pomenuti pripadnici, koji su optuženi u postupku „Jovanjica 2“, imali su posebnu aplikaciju i na njoj grupu „Savet za bezbednost“. Na toj grupi optuženi pripadnici su delili informacije, a nakon hapšenja Koluvije imali su zadatak da ceo slučaj ne procuri u medije.

Tako se navodilo u porukama koje se nalaze u optužnici koju je podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK).

Ne treba zanemariti još jednu bitnu stavku. Za rekordnu zaplenu na „Jovanjici“ se ne bi saznalo da o tome javnost nije izvestio opozicioni političar Miroslav Aleksić. On je na konferenciji upitao MUP zbog čega nisu javnost obavestili o rekordnoj zapleni narkotika.

Jovanjica, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Nije tako čest slučaj, zapravo gotovo da se ne dešava, da policija ne izvesti javnost saopštinjama o zaplenama koje su tako velike.

Ipak u slučaju „Jovanjica“ se to dogodilo, a nadležni su o hapšenju Koluvije javnost izvestili tek kada je na to ukazao Miroslav Aleksić.

BONUS video: Jovanjica – najpoznatija plantaža u Srbiji

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare