Željko Mitrović i Stanko Subotić Cane Foto:Goran Srdanov(/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Imperija vlasnika Pinka Željka Mitrovića, odavno nije više samo televizijska, a nakon što je pre tri godine kupio najskuplju kuću u Beogradu za 4,5 miliona evra u Užičkoj ulici na Dedinju, na toj lokaciji već uveliko, zajedno sa suprugom Milicom, gradi svoj novi porodični zamak. Ova gigantska građevina, koja je vidljiva sa svih krajeva Topčiderske zvezde, podignuta je na mestu stare predratne vile, koja je ranije bila u vlasništvu kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta, a koji je pre nekoliko godina nezakonito oslobođen optužbi za šverc cigareta tokom devedesetih godina.

Da je Mitrović postao vlasnik najskuplje kuće u Beogradu 2019. godine, portal Nova.rs pisao je još početkom 2020, nakon što je objavljen izveštaj Republičkog geodetskog zavoda za 2019. godinu.  Da je Mitrović bio njen kupac, nije preterano iznendailo javnost, iako godinama unazad uživa ugled vodećeg poreskog dužnika u zemlji, čija televizijska imperija živi na reprogramima dugova, kreditima, ali i novcu iz budžeta republike, to jest – džepovima njenih građana.

Pročitajte još:

„Kuća u Užičkoj je prodata za četiri i po miliona evra“, obelodanio je marta 2020. Republički geodetski zavod u svom redovnom izveštaju, konstatujući da „ova ulica, koja decenijama važi za simbol moći, bogatstva i uticaja, očigledno i dalje predstavlja jednu od najatraktivnijih lokacija u Beogradu.

Foto: Printscreen/video

„Reč je o tri kuće, ukupne površine zemljišta pod objektima 493 kvadrata. Okućnica, odnosno parcela, je površine 5.118 kvadrata. Sve tri nekretnine su prizemne, najveća kuća ima 327 kvadrata, dok su preostale dve površine od 114, odnosno 52 kvadratna metra“, bilo je navedeno u izveštaju RGZ.

Foto: Nova.rs

Sudeći po novoizgrađenoj gigantskoj građevini, koja je uspela da izmeni i vekovni izgled najzelenije tačke u širem centru grada to jest Topčiderske zvezde, svi stari objekti koj su bili na parceli su morali biti srušeni.

Foto: Nova.rs

Reporteri Nova.rs obišli su juče ovo megalomansko gradilište i uprkos prazniku, zatekli su radnike koji su radili punom parom. Koliko je građevina ogromna najbolje potvrđuje što je nemoguće i na oko proceniti koliko bi mogla imati kavdrata. Zasad su viljdivi prizemlje i prvi sprat, ali je očigledno da će gradnja biti nastavljena u vis.

Portal Direktno objavio je ranije da je Mitrović nakon kupovine nekretnine, vodeći se principom Gorana Vesića, porušio predratnu vilu i posekao gomilu platana, posađenih davne 1929.

Foto: Nova.rs

Inače, prethodni vlasnik ovog imanja sa starim kućama bio je Stanko Cane Subotić, kontroverzni biznismen kom se sudilo za šverc cigareta tokom devedesetih. Subotić je nakon decenijskog postupka nezakonito oslobođen krivice, što je bilo neposredno po dolasku SNS na vlast.

Subotiću su tokom suđenja za šverc cigareta nekretnine bile oduzete u postupku finansijske istrage, a na osnovu Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela. Po dobijanju pravosnažne oslobađajuće presude, imovina mu je vraćena na raspolaganje. Uz stanove i poslovni prostor u centru Beograda, na tom spisku bila je i ova vila u Užičkoj.

Foto: Nova.rs

Mitrović je inače rođeni Zemunac, a više od tri poslednje decenije je stanar Topčiderskog brda. Kuća u kojoj stanuje u porodicom nalazi se s druge strane brda na Senjaku, i takođe je jedna od većih u čitavom kraju.

Bonus video: Zašto je TV Pink otporan na kazne i sankcije