Foto: Printscreen/Google maps

Najskuplja kuća u 2019. godini, koja je promenila vlasnika za 4,5 miliona evra, nalazi se u elitnom beogradskom naselju Dedinje i, prema saznanjima Nova.rs, pripada vlasniku medijske imperije "Pink" i njegovoj supruzi - Željku i Milici Mitrović.

„Najskuplja nekretnina u Srbiji, prodata u prošloj godini, prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, bila je kuća na Dedinju, u Užičkoj ulici. Kuća je prodata za četiri i po miliona evra“, obelodanio je ove nedelje Republički geodetski zavod u svom redovnom izveštaju, konstatujući da „ova ulica, koja decenijama važi za simbol moći, bogatstva i uticaja, očigledno i dalje predstavlja jednu od najatraktivnijih lokacija u Beogradu“.

Prodata nekretnina se sastoji od tri celine.

Kako RGZ navodi u svom izveštaju, reč je o tri kuće, ukupne površine zemljišta pod objektima 493 kvadrata. Okućnica, odnosno parcela, je površine 5.118 kvadrata. Sve tri nekretnine su prizemne.

Najveća kuća ima 327 kvadrata, dok su preostale dve površine od 114, odnosno 52 kvadratna metra, navodi se u RGZ Izveštaju sa tržišta nepokretnosti za 2019. godinu.

Pretragom javnog registra eKatastar, Nova.rs je pronašla nekretninu koja u potpunosti odgovara navedenim podacima. Cela površina se vodi kao porodična stambena zgrada – zajednička imovina supružnika, u privatnoj svojini Milice i Željka Mitrovića.

Nekretnine nisu opterećene hipotekama, niti postoji zabeležba na njima. To znači da konkretni kvadrati nisu založeni na ime stambenog kredita.

Željko Mitrović se nije odazvao na telefonske pozive i nije odgovarao na SMS Nova.rs.

Čija je vila bila

Kuća na ovoj adresi u prethodnom periodu dovodila se u vezu sa biznismenom Stankom Subotićem Canetom.

Doduše, prema navodima u medijima starim od pet do 16 godina, njegova vila u Užičkoj prostirala se na 280 kvadrata.  A, pomenuta Mitrovićeva kuća je površine od 327 kvadrata. Kućni broj je – isti.

Subotiću su nekretnine bile oduzete u postupku finansijske istrage, a po osnovu Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela. Po dobijanju pravosnažne oslobađajuće presude, imovina mu je vraćena na raspolaganje. Uz stanove i poslovni prostor u centru Beograda, na tom spisku bila je i vila u Užičkoj, koja je lane promenila vlasnika.

Poreski dugovi i krediti za izvoz

Medijska imperija Željka Mitrovića često je bila na meti istraživačkih novinara.

Prema navodima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) „Pinku“ je od 2012. do 2016. godine  odloženo plaćanje nagomilanog poreskog duga od 1,52 milijarde dinara.

Reprogram je, kako se navodi, odobren na ukupno 93 rate. Uz to, državna Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza „Pinku“ je tokom nekoliko godina, u više navrata, odobrila 1,28 milijardi dinara kredita.

Još jedna vila u komšiluku

Prema podacima RGZ, vila u Užičkoj nije jedina koja je lane prodata za višemilionski iznos.

Druga najskuplja nekretnina smeštena je u najbližem komšiluku prvorangirane po ceni. Reč je o četiri miliona evra vrednoj nekretnini, u Tolstojevoj ulici, takođe na Dedinju. Ona je u vlasništvu Dragane Polovine.

Za razliku od vile u Užičkoj, ova nekretnina od 944 kvadrata, koja se vodi kao porodična stambena zgrada, opterećena je bar jednom hipotekom – poslednji upis ovog tereta bio je 14. januara ove godine.

Za pravni status nekretnine navodi se da „objekat ima odobrenje za upotrebu“.

Zgrada je sagrađena na površini od 128 kvadrata, a ostatak do ukupno 1.594 kvadrata čini plac parcele na kojoj se nalazi.