Danijela Stajnfeld, Nemanja Aleksic i Branislav Lecic
Danijela Štajnfeld, Nemanja Aleksić i Branislav Lečić Foto:N1/promo/lawofficealeksic.rs/Nemanja Jovanović

Salušanje Nemanje Aleksića, advokata iz Novog Sada i bliskog saradnika Srpske napredne stranke, imalo je ključnu ulogu u zaustavanju preidstračnog postupka protiv Branislava Lečića, kog je koleginica Danijela Štajnfeld optužila za silovanje. Novosadski advokat je istražnim organima, kao i Branislavu Lečiću, do detalja je preneo sve što mu je Danijela u poverenju ispričala. Da je apsurdna njegova tvrdnja kako u ovom slučaju nije prekršio advokatsku tajnu, pokazuje i iskaz koji je dao policiji, a u kom istovremeno tvrdi da nikada nije upoznao mladu glumicu, ali i da ju je savetovao “na prijateljskoj bazi”.

Aleksić, kom se Danijela Štajnfeld obratila za pravnu pomoć, ispričao je nadležnima sve detalje poverljivog razogovora sa mladom glumicom, napominjući da ima sumnju da je Danijela dobila veću količinu novca da optuži Branislava Lečića za silovanje.

Pročitajte još...

On tvrdi da je preko bivšeg funkcionera DS, Srđana Sandića, došao do kontakta Branislava Lečića kom je takođe otkrio detalje razgovora sa Danijelom i da se nakon toga samoinicijativno obratio nadležnima.

Aleksić je naveo da je preporuku, krajem avgusta 2020. godine, započeo razogovore sa Danijelom, koji su, kako kaže, zbirno trajali preko oko pet, šest sati i da su bili neformalnog, odnosno prijateljskog karaktera.

“Tokom tih razgovora Danijela je tvrdila da je nad njom izvršeno silovanje od strane ‘vrlo moćnog, uticajnog i poznatog srpskog producenta’, ali mi nijednog trenutka, ni u jednom razgovoru, nije navela osobu za koju tvrdi da joj je to učinila. Sadržina tih razgovora je bila potpuno za mene, kao advokata, besmislena”, rekao je Aleksić.

Objašnjavajući zbog čega smatra da su razgovori sa Danijelom bili “besmisleni” njemu kao advokatu, koji pritom poriče da je u ovom slučaju prekršio advokatsku tajnu, Aleksić je rekao da je problematično bilo to što nije želela da imenuje lice koje je to učinilo, niti mesto gde se silovanje desilo..

Aleksić dalje navodi da mu je Danijela nije navela ime nijednog svedoka koji bi mogao da potvrdi da je silovana, da je poricala da se obraćala lekaru, te da je insistirala na se postupak protiv osobe koju tereti za silovanje sprovede bez njenog prisustva. On u svom iskazu ističe kako je objašnjavao Danijeli da to nije moguće bez njenog fizičkog prisustva.

Tačka razlaza između Aleksića i Štajnfeld bila je, prema njegovim rečima, odluka glumice da da intervju za televiziju N1.

Foto: N1

“Ona je kasnije dala taj intervju putem video veze iz SAD i pored mog saveta da postoje nadležni državni organi, a ne mediji, kojima bi trebalo da se obrati. Ja sam sa dotičnom prekinuo komunikaciju, kao i ona sa mnom”, navodi on.

Aleksić napominje da ni u jednom trenutku nije bio angažovan kao pravni zastupnik Danijele Štajnfeld, ali da su oni isključivo razgovarali o mogućnosti njegovog angažmana. On je, kako kaže, uslovio svoj angžaman time da on bude “isključivo pred nadležnim državnim organima, a ne pred medijima”.

“Ovo napominjem zato što me ni jednog trenutka ne veže advokatska tajna”, naveo je Aleksić, dodajući da je glumici savete davao isključivo zbog prijateljstva sa osobom koja ju je preporučila.

“Pogotovo što je Danijela napomenula da istovremeno vrši konsultacije sa još nekoliko advokatskih kancelarija iz Srbije i da će odluku o angažovanju doneti kad dođe u Srbiju”, naveo je on.

Nakon pomenutog intervjua, dodaje Aleksić, mediji su počeli da spekulišu ko je filmski moćnik koji je silovao Danijelu Štajnfeld i da je on tada imao poslednji razgovor sa glumicom.

Tokom tog razgovora, prema njegovim rečima, on je pominjao poimence filmske producente za koje su mediji spekulisali da su silovatelji, a, kako kaže, Danijela je izričito negirala da su oni izvršili to krivično delo.

“Prateći medije, video da je optužila Branislava Lečića da je on izvršio krivično delo silovanja. Prva dva, tri dana opšte medijske kampanje, nisam pridavao preterani značaj tome. Napominjem da do trenutka davanja iskaza nikada nisam upoznao Branislava Lečića, štaviše smatram ga svojim politički i ideolškim protivnikom. Moj lično mišljenje o njemu kao glumcu je izuzetno visoko, ali i sada gajim, prema njegovom nastupu pred Predsedništvom Srbije, najveći moralni i ljudski prezir”, naveo je on.

Ipak, kako kaže, bez obzira na svet, posle tri, četiri dana “ludačkog” medijskog progona Bransilava Lečića, on se odlučio da kontaktira advokata Srđana Sandića iz Demokratske stranke, prijatelja Branislava Lečića, koji je zajedno sa njim napustio DS, tražeći od njega da mu dostavi kontakt telefon glumca.

Pročitajte još...

“Odmah po dobijanju kontakt telefona, pozvao sam Branislava Lečića i ispričao mu do detalja sva moja saznanja koja sam gore naveo, rekavši mu da ću samoinicijativno obratiti MUP-u i Tužilaštvu i izneti svoja saznanja, što sada i činim. Sačekao sam da Branislav Lečić da iskaz pred nadležnim institucijama, upoznat sam sa tim da je bio podvrgnut poligrafskom ispitivanju i da je isto prošao. U trenutku davanja ovog iskaza Branislava Lečića nisam upoznao. Dajem ovaj iskaz zato što kod mene postoje osnovi sumnje da je Danijela Štajnfeld primila veću količinu novca kako bi Lečića diskreditovala”, rekao je na kraju Aleksić.

Danijela nije tražila novac, niti je ikad podnela krivičnu prijavu protiv Lečića

Da je Aleksićeva priča problematična, ukazuju sagovornici “Nove” bliski glumici. Oni podsećaju da glumica nikad nije podnela krivičnu prijavu protiv Branislava Lečića i da je potpuno netačno da je pokušavala da iznudi novac od njega.

Foto: Printscreen/YouTube/Hold Me Right Film

“Priča o iznuđivanju novca je laž i služi da se naudi Danijeli. Kako je ona mogla da iznudi novac od Lečića kad nikad nije izgovorila njegovo ime, niti je podnosila krivičnu prijavu protiv njega”, objašnjava naš sagovornik i dodaje da je tužno što je tužilac uzeo kao relevatnu izjavu advokata iz Novog Sada, koji je, kako navodi, prekršio advokatsku tajnu.

“Tužilac je odbacio krivičnu prijavu koju je sam podneo. Lečiću su trebali svedoci. Aleksić se predstavio kao ideološki protivnik Lečića, ali je, eto, baš hteo da mu pomogne u ovom slučaju iznoseći apsolutne neistine”, ističe naš izvor.

Aleksić prekršio kodeks

Da je Aleksić na ovaj način prekršio etički kodeks, potvrđuje 8. i 9. član tog Kodeksa.
„Advokat ne sme da učestvuje u nedozvoljenom pribavljanju prava niti da se poziva na dokaze za koje zna da su lažni. Poverljivost klijenta predstavlja ljudsko pravo“, navodi se u Kodeksu.

Ko je Nemanja Aleksić, advokat blizak SNS, možete pročitati na ovom linku.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je 13. jula da „ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno navedeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“. Mlada glumica je tada prokomentarisala da stiče utisak kao da tužilaštvo ne želi ili ne sme da vidi da ima više nego dovoljno dokaza za sudski postupak. Pravni tim Danijele Štajnfeld je, nakon odluke tužilaštva, podneo žalbu, ali je od ona odbijena od strane Apelacionog javnog tužioca. Pravni tim Branislava Lečića odbacivanje prijave okarakterisalo je kao dugo čekanu pravdu.

BONUS VIDEO: Merima Isaković o Lečiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)