Foto:MILOS MISKOV/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia/Privatna arhiva

Vođa navijača Partizana Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja i pripadnici njegove kriminalne grupe uhapšeni su u velikoj akciji MUP i BIA početkom februara, a proteklih nedelja postavlja se pitanje ko će sada naslediti tribinu crno-belih. Kako portal Nova.rs saznaje, u opticaju su dve osobe - Miloš Radisavljević Kimi, vođa frakcije "Partizanovci" koji je poslednjih godina u navijačkoj ilegali, i Nenad Alajbegović Alajbeg, bivši vođa grupe "Zabranjeni".

Belivuk je predvodio trenutno najveću navijačku grupu Partizana „Principi“, ranije „Janjičari“, koja je poslednjih godina praktično zagospodarila južnom tribinom. Pripadnici ove grupe preuzeli su gotovo sve navijačke poslove, među kojima su i dilovanje narkotika, ali i obezbeđivanje klubova.

Foto:EPA/KOCA SULEJMANOVIC

„Janjičare“ je najpre predvodio Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, koji je likvidiran 2016. godine nedaleko od Centralnog zatvora u Beogradu, nakon čega ga je nasledio upravo Belivuk. Belivuk je proteklih godina uvećavao svoju moć na tribini, pa su se tako gotovo sve manje frakcije Partizana priključile „Janjičarima“, sada „Principima“.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ipak, nakon što su snage MUP i BIA uhapsile Belivuka, ali i njegove najbliže saradnike, povelo se pitanje ko će sada da preuzme Grobare. U opticaju se trenutno nalaze dva imena od ranije poznata javnosti – Miloš Radisavljević Kimi i Dejan Alajbegović Alajbeg, obojica već neko vreme u navijačkoj ilegali.

Pročitajte još:

Kimi, čije se ime u više navrata proteklih godina nalazilo u žiži javnosti zbog brojnih incidenata, vođa je frakcije „Partizanovci“, dok je grupu „Alkatraz“ predvodio davnih godina. Svojevremeno je bio „bog i batina“ na tribini, a ostaće upamćen i po incidentu koji se dogodio 2013. godine posle utakmice između Partizana i Ludogoreca.

Tada su crno-beli izgubili i ostali bez Lige šampiona. Radisavljević, izrevoltiram time, skočio je sa ograde na atletsku stazu i tadašnjem kapitenu Marku Šćepoviću skinuo kapitensku traku.

Ne treba zanemariti činjenicu i da se Radisavljević, neposredno pre toga, vratio na tribinu nakon višemesečne pauze. Naime, on je u zatvoru odslužio kaznu od 16 meseci, jer je osuđen zbog ugrožavanja sigurnosti i pretnji tadašnjoj novinarki B92 Brankici Stanković, urednici Insajdera, koja je u svojoj emisiji obaveštavala javnost o kriminalnim aktivnostima navijačkih grupa, uključujući i grupu Alkatraz, čiji je vođa bio upravo Radisavljević.

Kimi poslednjih godina nije bio aktivan među navijačima, a njegov najbliži saradnik je Rade Petrović, koji se pre nekog vremena našao u žiži javnosti i to kada je na društvenim mrežama osvanuo snimak na kome ga „ponižava“ upravo Veljko Belivuk.

Foto: Printscreen/YouTube

Belivuk je tada tražio da Petrović kaže da su „Principi“ jedina ispravna stvar.

Sa druge strane, još jedno ime se našlo u opticaju za preuzimanje južne tribine. Reč je o Nenadu Alajbegoviću Alajbegu, koji je dosad preživeo čak nekoliko atentata. Bivši vođa grupe „Zabranjeni“ od ranije je poznat policiji i iza sebe ima desetine krivičnih prijava.

Nenad Alajbegović Foto: Mup

Već sa 16 godina je osuđen prvi put, kao maloletnik, i poslat je u Vaspitno-popravni dom u Kruševcu. Bio je čak osumnjičen i za ubistvo u Zemunu iz 2009. godine, a već do 2011. u dosijeu je imao 68 krivičnih prijava.

Pročitajte još:

Osuđivan je zbog nanošenja teških telesnih povreda, nelegalnog držanja oružja i privrednog kriminala. Ostalo je zabeleženo i njegovo hapšenje u Banjaluci 2015. godine, po potrazi beogradske policije zbog razbojništva. U njegovom stanu tom prilikom pronađeno je više od 800 tableta ekstazija i marihuana.

Na meti napadača bio je više puta, uglavnom na Novom Beogradu i to u neposrednoj blizini zgrade u kojoj živi. Tako je 2019. na njega pucano nedaleko od kružnog toka na Novom Beogradu, ali je on tada odbio saradnju s policijom. Usledilo je novo ranjavanje u januaru prošle godine, takođe na Novom Beogradu u Ulici narodnih heroja.

Napadnut je i u junu i novembru prošle godine, a sve napade je preživeo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare