Foto: Starsport/Arhiva

Navijačka grupa "Anti Romi", kojom je upravljao Veljko Belivuk, kako je Nova.rs saznala, organizovala je ekipe koje su za vreme vanrednog stanja širom Srbije palile baklje na krovovima zgrada kao odgovor na proteste građana koji su lupali u šerpe nezadovoljni zbog režima Aleksandra Vučića. Grupe maskiranih mladića pele su se na krovove zgrada za vreme policijskog časa, a niko od njih do sada nije uhapšen. Pomenuta navijačka grupa samo je jedna u nizu kojom je upravljao Belivuk, čije je usluge koristila država i na čije poslove je "okretala glavu", a koja je ujedno služila i za disciplinovanje navijačkih tribina.

Lista navijačkih grupa koje služe za gore navedene „poslove“, a kojima je rukovodio Veljko Belivuk je poduža.

Principi ex Janjičari

Aleksandar Stanković FOTO: SCREENSHOT

Veljko Belivuk i Aleksandar Stanković osnovali su navijačku grupu „Janjičari“ koja je preuzela jug i postala najjača navijačka grupa Partizana. Stamenković je ubijen 13. oktobra 2016. godine, a onda je Belivuk preuzeo vođstvo. Veljko potom menja ime „Janjičari“ u „Principi“. Očistili su jug od raznih podgrupa i preuzeli vlast.

Vandal boys

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

„Vandal boys“ pre nekoliko godina bila deo odvojene frakcije „Zabranjeni“, koja je otišla sa južne tribine, ali se posle nekog vremena vratila na jug.

Shadows

Nastala je 20.12.2000. na košarkaškoj utakmici Partizana i Orteza, kada su tri navijača Partizana odlučili da oforme ekipu koju će činiti isključivo navijači srpske nacionalnosti. Ekipa je nastala na Voždovcu gde ranije nije postojala nijedna ozbiljna grobarska grupa.

Niški kartel

Grupa grobara koja je aktivna u Nišu. Reč je o frakciji koja je uvek priklonjena južnoj tribini, bez obzira koja grupa u tom trenutku pretenduje da ima primat među Grobarima.

Young boys

Veljko Belivuk Foto:Petar Marković

Ova grupa se u žiži javnosti našla 2015. godine kada  je vođa pomenute frakcije Aleksandar Joksić (34) ubijen na ulici u Rakovici, ispred svoje kuće. Njega je tada napadač sačekao i u njega ispalio više hitaca iz vatrenog oružja, od kojih su ga dva pogodila i smrtno ranila.

Grobari Pančevo

Ekipa navijača Partizana koja drži Pančevo, mesto koje je poznato kao „puno“ Veljinih saradnika. Upravo tu je uhapšen navijač Miloš Đukanović koji je u tom trenutku bio u društvu dva državna tužioca, reč je o Tomi Zoriću i Milici Ljubičić.

Alkatraz Braće Jerković

Ljubomir Marković Kića Foto: Privatna arhiva

Na čelu Alkatraza bio je Ljubomir Marković Kića koji je ubijen pre dve godine na Voždovcu. Marković je navodno hteo da „ugasi“ Alkatraz i sa Goranom Klještanom vođom grupe „Shadows“ je hteo da napravi novu grupu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar