Foto: Medija centar Beograd

Milan Vukićević, koji je sa trojicom napadača uhapšen zbog napada na advokata Gorana Petronijevića i penzionisanog sudiju Novicu Pekovića, sin je Borivoja Vukićevića, nekadašnjeg predsednika suda i bliskog prijatelja Slobodana Miloševića, koji je srpskoj javnosti postao poznat nakon što je optužen za nameštanje izbora.

Protiv Vukićevića i još devet članova Savezne izborne komisije (SIK) pokrenuta je istraga 2000. godine zbog sumnje da su falsifikovali rezultate predsedničkih izbora, a na osnovnu krivičnih prijava koje su tada tužilaštvu podnele  organizacije G17 plus i Momčila Trajkovića, jednog od lidera DOS-a.

Krivična prijava G17 plus, koju je tada potpisalo 15.000 građana, teretila je predsednika komisije Borivoja Vukićevića, ali i sedam članova stalnog sastava SIK-a i članove proširenog sastava ovog tela Borivoja Jankovića i Zvonimira Tomovića, za falsifikovanje izbora.

Kako su mediji tada pisali, za razliku od ove, krivična prijava Trajkovića odnosila se upravo na Vukićevića, ali i saveznog javnog tužioca Vukašina Jokanovića, a teretila ih još i za zloupotrebu službenog položaja. Ipak, tužilaštvo je tada demantovalo da je pokrenulo istragu i za ovo krivično delo.

Sem njih, krivična prijava G17 plus odnosila se i na nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, koji je tada optužen da je „podstakao“ članove SIK-a na promenu rezultata izbora. Ubrzo nakon što je ova afera potresla srpsku javnost, Vukićević je podneo ostavku na funkciju sudije Saveznog suda, iako je u tužilaštvu tvrdio da nije kriv i da su optužbe protiv njega neistinite.

„Podnosim neopozivu ostavku na duznost sudije Saveznog suda i molim Saveznu skupstinu da me razresi navedene duznosti“, rekao je tada Vukićević.

Inače, u optužnici koju je ubrzo nakon ovog skandala podiglo Prvo javno tužilaštvo u Beogradu navedeno je da je od članova SIK-a traženo „utvrđivanje rezultata glasanja za predsednika SRJ samo na osnovu ukupnog izveštaja Saveznog zavoda za statistiku“.  Ipak, nije poznato šta je sa tim postupkom na kraju desilo.

Podsetimo, Vukićevićev sin uhapšen je prošle nedelje zbog sumnje da je sa još tri osobe u bašti kafića na Vračaru napao Petronijevića i  Pekovića. Napadači su tada pravnike tukli i šutirali nogama, ali i udarali stolica iz lokala.

#related-news_1

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare