Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vođa navijača Grobara Đorđe Prelić Prela (36), koji je nedavno pušten na prevremenu slobodu sa kazne zbog ubistva Francuza Brisa Tatona, pre samo nekoliko dana ponovo se našao u žiži pažnje javnost zbog murala ratnom osuđeniku Ratku Mladiću. Tako je vođu navijača, govoreći o incidentima, pomenuo sam predsednik države Aleksandar Vučić istakvaši da policija nije štitila mural, već građane da ih Prelić i ostali ne bi tukli.

Mural posvećen Mladiću već danima je okosnica incidenata. Nakon što su privedene aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović, koje su ga gađale jajale, tenzije se ne smiriju. Mural je narednog dana prekrečen belom bojom, a nekoliko sati kasnije grupa mladića u crnom ga je očistila. Novi protesti zakazani su za subotu.

Pročitajte još:

I dok se dešavanja ne smiruju, krajnje nesvakidašnje se ponovo u žiži javnosti pojavilo ime vođe Grobara Đorđa Prelića, koji je pre nekoliko meseci prevremeno pušten iz zatvora. Njega je pomenuo predsednik Aleksandar Vučić, koji je govoreći o dešavanjima oko murala, ali i stražarenju policajaca ispred istog, rekao da pripadnici MUP nisu štitili mural već građane da ih Prelić i ostali ne biju.

„Uvek je lako pronaći krivca, razumem da sam kriv svima za sve. Sve mi je teže da to slušam, poput kukumavčenja fudbalskih klubova, da im država ne daje pomoć, a država im pruža sredstva. Tako mi je i sa ovim… Da policija nije bila tamo da ih zaštiti od Prelića, Kneževića i ostalih, rekli biste da smo pustili da ih biju. A, kad to nismo dozvolili, onda ste rekli da smo čuvali mural, a kada je mural uništen, valjda nije dobro što je uništen farbom, nego ste hteli nečim drugim… „, konstatovao je Vučić.

Ovo možda i ne bi bilo tako čudno da Prelić, pre samo nekoliko meseci, nije prevremeno pušten iz zatvora na krajnje čudni način.

Naime, Apelacioni sud je 30. juna preinačio odluku Višeg suda u Beogradu od 3. juna, kojom je molba Prelića za uslovni otpust bila odbijena.

partizan, košarka, navijači
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Vođa navijača je pušten na poprilično nesvakidašnji način i to nakon što je Više javno tužilaštvo naprasno odlučilo da obustavi krivični postupak protiv njega, za događaj od pre 12 godina. Potom ga je Apelacioni sud u Beogradu pustio na uslovni otpust.

Podsetimo, Prelić je nakon ponovljenog suđenja 2018. godine pravosnažno osuđen za krivično delo teško ubistvo kao jedan od organizatora nereda koji su doveli do masovne tuče navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine neposredno pred utakmicu Partizan – Tuluz, a u kojoj je stradao Taton.

Pročitajte još:

On je bio u bekstvu pet godina do hapšenja u Španiji i izručenja Srbiji 2014. godine.

Prvom prvostepenom presudom Prelić je 2011. godine, dok je bio u bekstvu, u odsustvu bio osuđen na 35 godina zatvora kao organizator nereda navijača u kojima je stradao Taton, ali je tu kaznu umanjio Apelacioni sud i pravosnažno ga osudio na 15 godina zatvora.

Nakon ponovljenog suđenja u njegovom prisustvu, on je bio prvostepeno osuđen na 12 godina, ali je Apelacioni sud tu presudu preinačio i pravosnažno ga osudio na 10 godina zatvora.

Ponovo na južnoj tribini

Ono što je interesantno jeste da je Prelić na slobodu pušten nekoliko meseci nakon hapšenja grupe vođe Grobara Veljka Belivuka. I dok se mesecima spekulisano ko bi mogao da nasledi južnu tribinu, Prelić se našao na slobodi.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ubrzo je počelo da se sumnja da je upravo on osoba koja će predvoditi Grobare. Sumnje su se podgrejale nakon što je i viđen na tribinama pre nekoliko meseci na utakmici Partizana.

BONUS video: Navijanje Grobara

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram