Đorđe Prelić Foto: Privatna arhiva

Đorđe Prelić, navijač koji je osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine, neuobičajenom odlukom suda pušten je na uslovnu slobodu, a spekuliše se i da će uoči nove sezone predvoditi navijače na južnoj tribini. Kako nezvanično saznajemo, Prelić je viđen kao naslednik nedavno uhapšenog Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, što dodatno "podgreva" i nezvanična informacija da se sastao sa "Principima".

„Planirano je da Prelić bude ključni čovek na tribini. Prema nekim informacijama, sastao se sa pripadnicima Belivukovih „Principima“, a postoje dve verzije. Ili će Prelić preuzeti „Pricipe“ ili će oformiti novu grupu, sastavljenu od pripadnika starog „Alkatraza“, koji je sada podeljen u više frakcija“, kaže izvor upućen u dešavanja na tribini i dodaje da je gotovo izvesno da se Prelić navodi kao ključna osoba na jugu uoči nove sezone.

Podsetimo, o Prelićevom povratku na tribini počelo je da se priča nakon što je, spletom čudnih okolnosti, prevremeno pušten na slobodu. Naime, sud je uvažio Prelićev zahtev za uslovni otpust iz zatvora, nakon što je prethodno obustavljen krivični postupak, koji se prethodnih 12 godina vodio protiv njega. Iako je pušten zbog dobrog vladanja, upitna je bila i činjenica da se vođa navijača, u periodu nakon ubistva Brisa Tatona, nalazio godinama u bekstvu.

Prelić je podsetimo, uhapšen tek 2013. godine u Španiji, nakon što se godinama unazad, odnosno u periodu nakon zločina, nalazio u bekstvu i krio od istražnih organa.

Interpolova poternica za njim raspisana je 2009. godine, nakon njegovog bekstva posle napada na francuske navijače u Beogradu, kada je stradao navijač FK „Tuluz“ Taton, a dugi niz godina uspešno je izbegavao ruku pravde.

Foto: Privatna arhiva

Njegovo ime u centru pažnje javnosti ponovo se našlo nakon što se pojavila informacija da će ljudi okupljeni oko nekadašnjeg „Alkatraza“ preuzeti južnu tribinu, i to posle nekoliko godina navijačke ilegale. Od pada grupe Veljka Belivuka, vođe navijača „Principa“, postavilo se pitanje ko su pretendenti na južnu tribinu.

Ubrzo se izdvojila grupa okupljena oko Prelića, jednog od vođa starog „Alkatraza“, inače kuma ubijenog navijača Ljubomira Markovića Kiće, koji je pre nekoliko godina brutalno likvidiran u Beogradu.

Sa 35 na 10 godina

Inače, Prelić se u žiži javnosti proteklih godina nekoliko puta nalazio, jer mu je čak dva puta preinačena. On je prvom prvostepenom presudom 2011. godine, dok je bio u bekstvu, u odsustvu bio osuđen na 35 godina zatvora kao organizator nereda navijača u kojima je stradao Taton, ali je tu kaznu umanjio Apelacioni sud i pravosnažno ga osudio na 15 godina zatvora.

Prelić je osuđen za krivično delo teško ubistvo kao jedan od organizatora nereda koji su doveli do masovne tuče navijaca Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine neposredno pred utakmicu Partizan – Tuluz, a u kojoj je stradao Taton.

Kazna Preliću potom je preinačena na 12 godina, a zatim i na 10, i to 2018. godine.

On je negirao bilo kakvu vezu sa smrću Tatona, tvrdeći da nije učestvao u tuči.

Inače, u neredima na Obilićevom vencu u Beogradu neposredno pred početak fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza grupa huligana je 17. septembra 2009. godine pretukla Tatona, koji je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.

Na tribini od 2008. godine

Prelić se na jugu pojavio 2008. godine i ubrzo je postao jedan od viđenijih Grobara. Nakon bekstva iz zemlje, nebrojano puta na tribini se pojavljivala zastava u znak podrške Preliću na kojoj je pisalo „Prelo izdrži“.

Inače, Prelića su mediji ranijih godinama često dovodi u vezu i sa Lukom Bojovićem, koji trenutno služi kaznu u zatvoru u Španiji. Navodilo se da je Prelić zapravo Bojovićev čovek na tribini, a dodatnu sumnju u to bacila je činjenica da su lisice na ruke stavljene Preliću u Španiji, u kojoj se nalazi Bojović.

BONUS VIDEO: Hapšenje Veljka Belivuka


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare