Foto: N1

Suđenje za slučaj pogibije Milomira Milivojevića, radnika fabrika MB "Namenska" iz Lučana, biće nastavljeno u četvtrak, 1. jula u Osnovnom sudu u Ivanjici. Za eksploziju koja se dogodila 2017. godine, optuženi su direktor Radoš Milovanović, rukovodilac pogona raketnih goriva Vladimir Lončarević i Tomo Stojić, tadašnji rukovodilac zaštite na radu.

Otac nastradalog Milomira, Milovan, izrazio je bojazan da će, kao što je to bio slučaj ranije, ročište opet biti odloženo.

„To mi je jedina briga, da se nastavi suđenje i do kraja bude ispitan naš svedok Marko Mitrović koji je bio na licu mesta kada je moj sin nastradao. Najveći problem predstavlja činjenica da direktor MB „Namenska“, čije ime ne želim da izgovorim, ima svoje sudije, tužioce i vlast- počev od vrha do dna“, ispričao je on za Nova.rs. Milovan navodi da je sve to jedno „leglo zla“ koje treba iskoreniti.

Prema njegovim rečima, Radoš Milovanović ima pare i moć, a do četvrtka ima još dva dana pa ga ne bi začudilo da se ponovo izmisli razlog za odlaganje. I ranije je, podseća kroz suze, čekao poslednji dan da dostavi potvrdu o bolesti.

„Pored advokata Vladimira Todorića u naš slučaj se uključio i Borivoje Borović. On nas je ohrabrio da se to više ne sme dešavati, jer do izostanka optuženih može doći samo ukoliko su hospitalizovani“, izrazio je nadu nesrećni otac podsetivši da ukoliko to ne bude tako sud može izdati nalog o privođenju.

Ljubica Sokić
Foto: Ljubica Sokić, majka poginulog radnika

Milovan navodi da mu je advokat Borović rekao da je ovo najobimniji slučaj koji se trenutno vodi u Srbiji. On će, napominje otac nastradalog mladića, doći dan ranije kako bi razgovarao sa porodicom i još jednom razradio sve detalje vezano za predstojeće suđenje.

„Prvo bi trebalo da svedočenje završi Marko Mitrović, a potom ja. Kako mi je kazao Borović, samo dopis iz Ministarstva odbrane u kome se navodi da nisu ispoštovane sve bezbednosne procedure, da objekat u kome je moj sin radio nije imao ni upotrebnu, ni lokacijsku dozvolu, te da nije bilo vode za gašenje požara nakon eksplozije, dovoljni su da optuženi budu kažnjeni“, priča nam Milovan.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs, otac poginulog radnika

Prema njegovoj oceni istinu je teško dokazati kada se borite protiv nekoga ko ima i vlast i moć. Međutim, nada se da će uz pomoć Todorića i Borovića, rasturiti to „zmijsko leglo“ i da će konačno njegovom sinu kome je na grobu obećao pravdu – nju i dostići. To mu je, jedino preostalo.

Milomirova majka Nela nam kroz suze priča da ne zna šta je više drži u životu, ali dodaje da će se, uprkos svim zdravstvenim problemima koje ima, boriti do poslednjeg atoma snage da istraje u borbi za pravdu.

„Iskreno da vam kažem, da nisu krivi, oni ne bi odlagali suđenja. Zašto bi neko nevin imao problem da kaže istinu.  Ako izuzmemo poslednje ročište kada je Marko svedočio čak četiri puta su nas obmanjivali raznim razlozima o nedolasku u ivanjički Osnovni sud“, smatra Nela.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Sestra nastradalog mladića, Mirjana nam je ispričala da se nedavno verila, a taj događaj je za celu porodicu bio koliko srećan, toliko i tužan.

Nedostaje mi moj Milomir,  svakog dana sve više. Kada budem pravila svadbu neće moći da me izvede i „proda“, kaže ona. Često smo se šalili na tu temu – govorio je da će me dati za džabe, samo da me se „reši“, setno nam priča ova mlada devojka.

Mirjana je dodala da je sudija Ljubiša Tomićević pozvao njenog oca Milovana i advokata Todorića da pričaju, ne precizirajući o čemu se zapravo radi. Sve to joj je, kako ističe, veoma sumnjivo i smatra da se oni neće odazvati pozivu.

„Znate da se 14. jula navršava četiri godine od eksplozije. Uputili smo molbu preduzeću MB „Namenska“, da uđemo u to preduzeće i položimo cveće. Nadam se da će nam dozvoliti. I ranije smo išli tog datuma, ali su nas do mesta događaja sprovodili kao kriminalce. Mobilne telefone smo morali da držimo u torbama da ne bismo nešto fotografisali. To je bruka i sramota“, zaključila je za Nova.rs Mirjana Miilivojević.

Podsećamo, do eksplozije i požara u preduzeću MB „Namenska“ je došlo 14. jula 2017. godine prilikom istovara buradi od kartona u kojima se nalazio tehnološki otpad od baruta. U magacinu je bilo pet puta više otpada od dozvoljene količine. Iako postoje brojni dokazi da su prekršene procedure zaštite na radu, te da objekat nije imao upotrebnu dozvolu, ovaj slučaj je dobio sudski epilog tek 2019. godine. U istoj eksploziji je poginuo i pedesetpetogodišnji Milojko Ignjatović.

Nakon toga, kako su nam ispričali Milivojevići, nabavljena je adekvatna zaštitna oprema po najsavremenijim standardima. Desio se i jedan incident u fabrici, ali, na sreću, bez većih posledica po zdravlje zaposlenih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar