Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Milovan Milivojević, otac Milomira Milivojevića koji je smrtno stradao u nesreći koja se dogodila u lučanskoj fabrici MB Namenska, potvrdio je za Nova.rs da je odloženo i treće ročište zakazano za ponedeljak 1. februar u Osnovnom sudu u Ivanjici. Naime, sudija Ljubiša Tomićević, obavestio je učesnike u ovom sudskom postupku da se zakazano ročište odlaže zato što je trećeoptuženi Toma Stojić, pozitivan na koronavirus. Novi termin za ročište je 15. mart. Milovan Milivojević kaže za Nova.rs da je ovo očekivao i da optuženima, ali i državi, ne ide u prilog da Srbija čuje istinu.

Pravni zastupnik optuženog Stojića, Danica Milošević, obavestila je sud podneskom da je njen branjenik sprečen da pristupi na zakazani glavni pretres 1. februara, jer je pozitivan na virus korona, a kao dokaz priložila je potvrdu o rezultatu testiranja, prispelom iz Instituta za javno zdravlje Srbije, koju je izdala trijažna ambulanta za febrilna stanja lučanskog Doma zdravlja, o čemu postoji i izveštaj Laboratorije DZ Lučani od 21, januara ove godine.

Podsećanja radi, ročište koje je bilo zakazano za 3. novembar prošle godine, otkazano je zbog lošeg zdravstvenog stanja prvooptuženog Radoša Milovanovića, generalnog direktora fabrike.

Naredno ročište koje je bilo zakazano u decembru, takođe nije održano, jer je advokat Raško Radovanovića, koji zastupa optuženog Vladimira Lončarevića, sudu dostavio podnesak da je njegov klijent oboleo od kovida i da zbog toga ne može da se pojavi u sudu u zakazanom terminu.

Milovan Milivojević, otac nastradalog Milomira, u razgovoru za Nova.rs kaže da se sve namešta, jer je u pitanju moćna ekipa iza koje stoji država.

Foto: N1

„Oni sve nameštaju, jer su mnogo moćni. Jasno je meni sve. I neće ročišta biti ni 15. marta, evo ja vam tvrdim. Sledeći koji će odložiti biće advokat direktora Namenske Dragan Palibrk, koji je i advokat predsednika države“.

Milivojević ističe i da Dragana Palibrka često viđa u Lučanima.

„Pa on je na suđenju po tužbi Boška Obradovića protiv Aleksandra Vučića, nosio masku na kojoj piše ‘Mladost Lučani’.  On će odložiti naredno ročište, 90 odsto sam siguran, ili će neko od drugih advokata biti sprečen. Sve ovo će ići u nedogled“, kaže Milovan i dodaje da situacija sa virusom korona ide u prilog optuženima i njihovim pravnim zastupnicima.

„Njima nije u interesu da se čuje istina. Sad treba ova Srbija da sazna istinu. Sve će ovo ići još teže. To je borba protiv države, protiv vlasti. I sami znate da je Gašić direktor BIA, da je kućni prijatelj prvooptuženog. Sad su napravili rokadu. Ministar odbarne sa kojim sa razgovarao sat i po, je sad ministar policije, a ministar odbrane je Stefanović. Preko Stefanovića je išao naš barut za Niš. Svi su oni povezani i uvezani, sve se to zna, i teško će protiv njih moći bilo šta da se uradi“, kaže Milovan i napominje da uprkos svemu, on neće odustati od borbe za pravdu i istinu.

„Neću odustati dok dišem, dok sam živ. U kolicima ću tražiti da dođem u sud. Ali, na sve načine pokušavaju da opstruišu suđenje. Nije im u interesu da vi napišete istinu. Sada glavni svedok Marko Mitrović treba da iznese pravu istinu, jer je on jedini živi svedok. Posle njega treba da govore i drugi svedoci i mi kao porodica. Normalno je da to njima ne ide u prilog. Nije im u interesu da se ispriča prava istina o pogibiji mog sina, o Milanu Blagojeviću, sad u vreme korone, kad se država bori da vakciniše što više stanovništva, i da to ode u medije.

Milivojević je ponovo istakao da se plaši za Marka Mitorvića.

„Ja se za Marka plašim, isto kao što se plašim za moje dete. On momak nema posao, plašim se šta će biti“, kaže naš sagovornik.

Otac nastradalog Milomira naglašava da su njemu ruke vezane.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ne mogu ništa da uradim. Sve ovo može da traje i više od deset godina. Toma Stojić je znate i sami koliko izlagao i iznosio svoju odbranu. Zašto sad ne puste svedoke? Pa zato što im to ne odgvara. Pisali bi vi i još nekoliko medija koji prate ovaj slučaj, i onda bi sva njihova priča pala u vodu“, kaže Milovan Milivojević.

Ističe da je već nekoliko puta rekao da je izgubio poverenje u državu, u pravosuđe, u ljude…

„Plašim se samo da će ishod da bude kao sa Topčiderom. Osim ako ne dođe do nekih drastičnih promena. Ne znam šta bi drugo moglo da pokrene ovaj postupak. Ja plačem svaki dan, i za mojim detetom i zato što sam u beznadežnoj situaciji. Izgubio sam poverenje u državu, u ljude, u prijatelje, u kolege sa kojima sam porastao… Izgubio sam sve, ne verujem više nikome, ne verujem više ni u šta. Šta sam doživeo i da posle toga doživim ovo. Svako može da doživi nesreću i to može svakom da se desi, ali da doživiš posle da te urnišu, da pokušavaju da te uklone sa lice zemlje, da te pogaze, da okreću glavu od tebe kao da si ratni zločinac, kao da je moj sin pobio pola mesta. Ne daj bože da neko bude u ovoj situaciji u kojoj smo mi“, zavšrava Milovan.

Podsetimo, za pogibiju dvojice radnika, odnosno za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, optuženi su Radoš Milovanović, generalni direktor, Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketnih goriva  i Tomo Stojić, rukovodilac sektora Bezbednosti i zaštite u toj vojnoj fabrici.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare