Optužen za paljenje vozila MUP tokom julskih protesta

Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Ilustracija

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu optužni predlog protiv okrivljenog V.T. zbog sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje opšte opasnosti, takon što je u toku noći između 7. i 8. jula prošle godine, za vreme protesta ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, prišao službenim vozilima MUP Srbije, koja su bila parkirana na stazi između pošte i Crkve "Svetog Marka" i kamenom polomio staklo na ukupno četiri vozila. On je potom nepoznatom eksplozivnom materijom izazvao požar na tim vozilima, a koji požar se kasnije proširio na još jedno vozilo MUP RS koje je bilo parkirano u neposrednoj blizini.

„Prvo osnovno javno tužilaštvo je predložilo da sud nakon održanog javnog, glavnog pretresa okrivljenog V.T. oglasi krivim zbog izvršenja napred navedenog krivičnog dela i da ga osudi po zakonu, te da mu izrekne kaznu zatvora u trajanju od najmanje četiri godine i novčanu kaznu u iznosu od 1.000.000,00 dinara“, navodi se u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako se dalje navodi u saopštenju, tokom trajanja protesta ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu u noći 07/08.07.2020. godine od strane NN lica izazvan je požar na ukupno pet službenih vozila MUP RS koja su bila parkirana na stazi između „Glavne Pošte“ i Crkve „Svetog Marka“. Operativnim radom pripadnika MUP RS, a po nalogu tužilaštva utvrđen je identitet lica, odnosno da u konkretnom slučaju postoje osnovi sumnje da se u radnjama V.T. stiču svi bitni elementi krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti, nakon čega je osunjmičenom V.T. najpre određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati, te mu je nakon iznošenja odbrane Rešenjem suda određen pritvor.

Pročitajte još:

„U toku dokaznog postupka tužilaštvo je saslušalo pet svedoka, izvršilo uvid u video zapise sa sigurnosnih kamera sa mesta događaja, uvid u foto-dokumentciju, naložilo obavljanje potrebnih veštačenja od strane Nacionalnog centar za kriminalističku forenziku, te izvelo druge dokaze iz kojih proizilazi opravdana sumnja da se u radnjama okrivljenog V.T. stiču svi bitni elementi krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti“, navode iz Prvog tužilaštva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar