Živadin Disić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Niški profesor Živadin Disić, koji već danima štrajkuje ispred Vrhovnog kasacionog suda jer mu je, kako tvrdi, nezakonito uručen otkaz, u ponedeljak uveče je opljačkan u svom šatoru, na samo nekoliko metara od obezbeđenja i policajaca. Disić je oterao pljačkaša, ali je napadač za kratko vreme uspeo da mu ukrade patike i torbe sa hranom i stvarima, pratično sve što je sa sobom imao.

„Obezbeđenje iz suda nije bilo zainteresovano da daju snimak kamere, da identifikujemo lopova, pa zvaničnu prijavu nisam ni podneo, praštam“, kaže Disić za naš portal, koji već 17 dana spava u šatoru ispred suda.

On dalje navodi kako je došlo do napada.

„Spavao sam kada sam osetio da neko ulazi u moj šator, video sam šake kako kreću ka mom telefonu i odmah sam se trgao“, započeo je profesor Disić i dodao:

„Video sam da je imao kapuljaču, bio je tamnoput i sa maskom, mumlao je nešto, očigledno je stranac te ga nisam ništa razumeo. Upitao sam ga šta želi i onda sam mu na engleskom rekao da ode, na sreću me nije fizički napao i uspeo sam da ga oteram. Kada sam se primirio i izašao iz šatora, video sam da su mi patike ukradene, kao i dve torbe sa stvarima i hranom. Nije to ništa vredno, ali sam tada u šoku samo razmišljao kako sam ostao bos“, dalje navodi profesor.

Živadin Disić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

S obzirom da se incident dogodio ispred suda, profesor je mogao brzo da odreaguje i po njegovim rečima, odmah je otrčao do kućica u kojima su policajci.

Pročitajte još:

Prema navodima Disića, policajcima je lopov od ranije poznat, u pitanju je Alžirac kojeg su videli baš pre nego što je napao profesora. Po uputima policajaca ispred suda, profesor Disić je pozvao policiju Savski venac i oni su nakon pola sata izašli na teren.

Disić je odbio da ode sutradan u stanicu i podnese zvaničnu prijavu, jer kako kaže, verovatno je lopova muka naterala.

„Praštam, nije bio agresivan, sigurno je i njemu teško i ima probleme“, kaže Disić.

Živadin Disić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Profesor se pohvalio podrškom građana, koji su odmah počeli da nude pomoć. Jedan od prijatelja ga je ujutru, nakon pljačke, posetio i doneo mu novu obuću.

„Što ja volim da kažem, odnarodili smo se, postali smo bezdušni, nema više podrške bližnjih. Naravno, ima izuzetaka, zbog tih ljudi je meni lakše, ali generalno smo samoživi i to je najveći gubitak. Ekonomski gubitak će se srediti, pa evo sada smo ekonomski „tigar“, bićemo i lav, ali moralni gubitak ne može da se nadoknadi. To je ono što nas sputava“, zaključio je profesor Disić.

Živadin Disić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, Živadin Disić, profesor niške škole „Sveti Sava“, već 17 dana štrajkuje ispred Vrhovnog kasacionog suda (VKS) zbog nepravde koja mu je, kako tvrdi, učinjena kada mu je uručen otkaz jer je navodno napao svog kolegu.

Disić je pre štrajka šest dana pešačio iz Niša u Beograd, a za Nova.rs tvrdi da se za pravdu bori godinama i da neće odustati dok sud ne ustanovi da je on otkaz dobio jer je prijavljivao direktora za korupciju, a ne napada na kolegu. Takođe, Disić traži da počne da se primenjuje Zakon o zaštiti uzbunjivača.

 

BONUS VIDEO: Protest ispred Skupštine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare