Foto: Aleksa Momčilović/Nova.rs, Facebook, Printscreen Youtube

Povodom slučaja u kome je Slavica Đilas iz Grocke, majka trogodišnje devojčice, brutalno tukla svoje dete, oglasio se i Gradski centar za socijalni rad u Beogradu.

„Gradski centar za socijalni rad u Beogradu Beogradu je po saznanju za nasilje nad decom u nevedenoj porodici u saradnji sa policijom i tužilaštvom preduzeo i sproveo urgentne i neophodne mere iz svoje nadležnosti u cilju zaštite i zbrinjavanja dece iz porodice koji ste naveli u dopisu. U skladu sa procenom i zakonskim ovlašćenjima organa starateljstva maloletna deca su izdvojena iz porodice i nakon zdravstvenog pregleda zbrinuta u ustanovu socijalne zaštite“, naveli su u odgovoru o slučaju iz Grocke.

Prvoslav Pajić i Slavica Đilas, otac i majka deteta Foto:Aleksa Momčilović/Nova.rs

Kako dalje navode, angažovani je tim stručnjaka mesno nadležnog odeljenja GCSR će nastaviti da preduzima sve mere i aktivnosti u daljoj zaštiti dece u skladu sa procenom, potrebama i aktuelnom situacijom. Kažu i da će nastaviti intenzivnu saradnja sa relevantnim institucijama i ustanovama iz sistema.

„Napominjemo da, u odnosu na ovu porodicu, Gradski centar za socijalni rad u Beogradu nije imao prijave niti bilo kakva saznanja vezano za nasilje nad decom. Detalje i dalji plan starateljske zaštite gore navedene maloletne dece GCSR kao organ staratljstva ne može iznosti u javnost. Na čuvanje i poverljivost podataka i isključivanje javnosti iz rada na konkretnom slučaju obavezuje nas kako zakon (Porodični zakon, član 206; Pravilnik o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad, član 14) tako i profesionalna etika.

Izmeštanje deteta iz primarne porodice je mera za kojom Centar za socijalni rad kao organ starateljstva poseže u situacijama kada je dete životno ugroženo, ili kada postoji razuman povod da se veruje da bi nepreduzimanjem ove mere dete bilo izloženo daljem ozbiljnom ugrožavanju“, navode.

„Zaštita dece je uvek na prvom mestu i uvek se procenjuje šta je najbolje za njih. To su situacije kada roditelj zlostavlja dete, grubo zanemaruje, kada napusti dete, ne stara se o detetu, izrabljuje dete, ne vodi računa o zdravstvenim i razvojnim potrebama deteta, kada deca žive u nebezbednom. Nakon procene stručnjaka da je dete ugroženo i da je izdvajanje iz porodice u datim okolnostima najbolje za dete, ona se izmeštaju po hitnom postupku (nije potrebna sudska odluka niti saglasnost roditelja). Izdvajanje najmlađih od roditelja ne može da čeka kada su deca životno ugrožena, a to je osnovni razlog zbog kojeg se deca izmeštaju iz porodičnog okruženja“, navode za Telegraf.rs i dodaju:

„Nakon izdvajanja, moguće je da se deca vrate u primarne porodice ukoliko prestanu razlozi zbog kojih je dete izdvojeno, ukoliko roditelj dokaže da više nema opasnosti i razloga zbog kojih je dete bilo izmešeteno iz porodice. (Npr. ako je roditelj oboleo, a nije se adekvatno lečio ili se nije uopšte lečio, neophodan je dokaz lekara da je preduzeo sve mere, redovno se kontrolisao, uzimao terapiju… Ukoliko je dete bilo zanemareno i nije pohađalo školu, roditelj je u obavezi da preduzme sve mere da dete redovno pohađa nastavu, a ukoliko je potrebno roditelj se upućuje u Savetovalište za brak i porodicu gde se radi na korigovanju ponašanja, na adekvatnom roditeljskom ponašanju…).“

Foto: Aleksa Momčilović/Nova.rs

U ostalim situacijama, kada nije životno ugrožeo, pravo deteta da živi sa roditeljima može biti ograničeno samo sudskom odlukom kada je to u najboljem interesu deteta.

„Ukoliko proceni da dete nije životno ugroženo organ starateljstva ima mogućnost da, preduzme aktivnosti koje će umanjiti rizike kojima je dete izloženo, ( materijalna podrška, savetodavne usluge, smeštaj, starateljstvo,…) ukoliko nije utvrđeno postojanje ozbiljne opasnosti po život i zdravlje deteta, izricanjem jedne ili više mera korektivnog nadzora roditelja. U takvim situacijama porodica se obavezuje koje radnje i postupke treba da preduzme kako bi unapredili svoje roditeljstvo i korigovali dotadašnje ponašanje.“

Slavica Đilas potvrdila je za Telegraf da jeste ona tukla svoju maloletnu ćerku Milicu. Kako nam je objasnila, to je uradila pod prisilom majke Lidije jer je njen muž, Slavičin očuh Zoran, u zatvoru.

Prvoslav Pajić i Slavica Đilas, otac i majka deteta Foto:Aleksa Momčilović/Nova.rs

Zatekli smo je ide centrom Begaljice, uplakana.

„Uzela je mog sina Mihajla u krilo i rekla „sedi ovde da rešimo problem“. Kakav majko problem da rešimo, pitala sam je. Ona mi je rekla „tuci Milicu na moje oči inače ću Mihajla da ti ubijem. Ja ću sve to da snimam““, rekla je Slavica u prisustvu svog supruga za Telegraf.rs.

Majka kaže da njena majka živi kod njih u kući, što njen suprug potvrđuje i govori da ih on izdržava. U trenutku kada su policija i Centar za socijalni rad došli da oduzmu majci decu, Slavica nije bila kod kuće, otišla je na groblje.

„Ja sam bio kod kuće kada su došli da mi oduzmu decu. Ona nije bila kod kuće. Ubuduće ću starateljstvo nad decom imati ja, a ona će biti tu uz mene!“, rekao je suprug Slavice Đilas.

Slavica kaže da je njena majka trenutno u policiji, da daje izjavu, a da je njen suprug u zatvoru, ali da ne zna koji je razlog.

VIDEO: Uhapšen državljanin BiH sa 4 kilograma heriona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar