Goran Stamenković Foto: Krik

Goran Stamenković, policajac koji je jedino osuđeno lice u slučaju rušenja u Savamali, u žiži javnosti je prethodnih dana zbog svoje ispovesti koju je izneo za KRIK, gde je do detalja ispričao sšta se sve događalo u noći rušenja u Hercegovačkoj, kao i o pretnjama koje je dobijao i kako je sporazum o priznanju krivice morao da potpiše. Tužilaštvo se nakon duge tišine oglasilo, a mi vam njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

„Povodom interesovanja javnosti a radi tačnog informisanja u vezi postupanja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu povodom javno objavljene izjave bivšeg policajca Gorana Stamenkovića, ukazujemo da je u ovom tužilaštvu 2018 godine formiran predmet po krivičnoj prijavi Sektora unutrašnje kontrole(SUK) MUP RS protiv okrivljenog Gorana Stamenkovića zbog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja iz čl. 359 st 1 KZ, a po osnovu službenog postupanja ovog lica povodom događaja od 25.04.2016 godine po prijavama građana o rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici –„Savamala“.

Uz krivičnu prijavu SUK MUP RS su dostavljeni podaci i dokazi , ali oni osim osnovane sumnje da je navedeno lice izvršilo predmetno krivično delo , nisu ukazivali na učešće bilo kojih drugih službenih lica u inkriminisanim radnjama, niti je uticaj drugih lica vezano za službeno postupanje, u svom izjašnjenju SUK MUP RS ukazao Goran Stamenković. Navedeno lice je po osnovu podnete krivične prijave saslušano u svojstvu osumnjičenog pred javnim tužiocem, a zatim je sa istim zaključen i sporazum o priznanju krivičnog dela. Ovaj sporazum je zaključen po predlogu okrivljenog i njegovog branioca a po osnovu dokaza prikupljenih i dostavljenih uz krivičnu prijavu kao i po osnovu priznanja okrivljenog. Prilikom zaključenja sporazuma i pregovora o zaključenju sporazuma koji su tome predhodili, okrivljeni je u prisustvu svog branioca, u skladu sa zakonom, upozoren na činjenicu da sporazum može biti zaključen samo i isključivo po osnovu svesnog i dobrovoljnog priznanja krivičnog dela koje mu se stavlja na teret. Da je okrivljeni svesno, dobrovoljno, potpuno , sa razumevanjem, bez prisile priznao krivično delo koje mu se stavlja na teret, je činjenica koja je konstatovana i u samom sporazumu koji je okrivljeni kao i njegov branilac potpisao, a takođe i na ročištu pred Višim sudom zakazanim radi odluke po sporazumu, u proceduri ispitivanja uslova za potvrđivanje sporazuma pred sudom. I na tom ročištu okrivljeni se izjasnio na isti način. Uvidom u spise predmeta je utvrđeno da protiv pravnosnažne presude Višeg suda u Beogradu

Pročitajte još:

okrivljeni nije ulagao bilo kakav vanredni pravni lek.

Ovom tužilaštvu je februara meseca 2021 godine od strane Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu dostavljen primerak zapisnika o saslušanju osm. Gorana Stamenkovića pred tim tužilaštvom od 10.12.2020 godine, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo Građenje bez građevinske dozvole iz čl. 219a KZ kao i prilozi iz spisa predmeta formiranih u tom tužilaštvu. Po osnovu uvida u dostavljene spise predmeta te iznete odbrane osm. Gorana Stamenkovića pred tim tužilaštvom, u martu meseca 2021. godine tadašnji Rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije (POSK) VJT Beograd je doneo odluku da nema mesta za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica niti za bilo koje delo koje se goni po službenoj dužnosti. Naime, ceneći okolnosti koje je osm. Goran Stamenković u svojsvu osumnjičenog izneo kao sastavni deo svoje odbrane u krivičnom postupku pred navedenim tužilaštvom, te s tim u vezi i njegovo zakonom propisano pravo da se brani na način koji smatra najpovoljnijim za svoju odbranu. Napominjemo, da je u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku svedok dužan da govori istinu i da ne sme ništa da prećuti i da će se pre davanja iskaza upozoriti da davanje lažnog iskaza predstavlja krivično delo, dok okrivljeni, sa druge strane, ako ne govori istinu ne snosi bilo kakve sankcije za izgovorenu neistinu, pa bi sa velikom dozom rezerve trebalo uzimati iskaze pojedinih okrivljenih koji se pojavljuju u pojedinim medijima.

Imajući u vidu i ostale okolnosti koje se iznose u medijima, te radi tačnog i potpunog informisanja javnosti, napominjemo da je ovo tužilaštvo takođe po osnovu javnog obraćanja gđe Marije Mali uputilo poziv navedenoj radi davanja izjave i relevantnih informacija u svojstvu građana, ovom tužilaštvu marta meseca 2017 godine. Po pozivu je ista pristupila, a pred javnim tužiocem u prisustvu angažovanog punomoćnika, Marija Mali nije iznela ni jedan relevantan podatak koji bi ukazivao na osnov sumnje da je bilo koje lice izvršilo krivično delo.
Više javno tužilaštvo u Beogradu će i nadalje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima preduzimati sve radnje i mere iz svoje nadležnosti. Takođe u granicama zakonskih mogućnosti i ubuduće pružati neophodna obaveštenja sredstvima javnog informisanja u vezi činjenica za koji postoji legitiman interes javnosti“, saopšteno je iz tužilaštva.

BONUS VIDEO: Slučaj Savamala vraćen u igru Zaklela se Zemlja Raju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar