Rušenje u Savamali, Savamala, Zagorka Dolovac, Goran Stamenković, policajac
Foto: Nemanja Jovanović/Vesna Lalić/Krik

Jedini osuđeni u slučaju nelegalnog rušenja u Savamali, policajac Goran Stamenković oglasio se pre nekoliko dana za KRIK i BIRN i ispričao kako su ga ljudi iz vlasti naterali da preuzme krivicu za ovaj slučaj. Pored toga, on je govorio i o sastancima u vrhu policije, te kako mu je Dijana Hrkalović pretila, ali i kako se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Intervju je izazvao veliku pažnju javnosti i vratio na dnevni rad pitanje odgovornosti vrha vlasti za rušenje u izbornoj noći, ali i pored toga, Republičko i Više javno tužilaštvo u Beogradu tradicionalno ćute i "prave se mrtvi".

Skoro šest godina prošlo je od kada su više desetina ljudi, obučeni u crnom i pod fantomkama upali u beogradski kvart „Savamala“ i i na oko dva sata preuzeli vlast nad ovim delom Beograda, rušeći sve pred sobom. Do sada je jedini osuđeni u ovom slučaju policajac koji je te noći bio šef smene dežurne beogradske policije, a koji je prema sopstvenom svedočenju, preuzeo krivicu na sebe, kako bi mu bio legalizovan objekat od 1.600 kvadrata u beogradskom naselju Mirijevo.

Upravo je Stamenković pre nekoliko dana ispričao šta se sve događalo u noći rušenja, ali i narednih dana, meseci i godina. Ovakav intervju izazvao je veliku pažnju javnosti, budući da je progovorila osoba koja je jedina osuđena, a za koju je javnost sumnjala da „mnogo zna“.

Stamenković je rekao da mu je načelnik preneo da je dobio zadatak da „ukoliko bude došlo do nekakvog rušenja, sve pozive preusmerava na gradsku inspekciju“. ispričao je da nije rekao celu istinu prilikom prvog razgovora kod zaštitnika građana, jer mu je tako bilo naređeno, ali i da mu je rečeno da će zbog pritiska javnosti biti kažnjen, iako na kraju nije bio. Pomenuo je i sastanak sa Dijanom Hrkalović i Veselinom Milićem, da mu je nuđeno mesto načelnika, da će država da ceni ako prihvati ponudu, ali i do detalja objasnio kako će mu objekat biti ozakonjen ukoliko bude ćutao o rušenju u Savamali.

Goran Stamenković Foto: Krik

Svi ovi navodi izazvali su veliku pažnju, ali i uznemirenost javnosti. Jedino od pitanja koje svi postavljaju, uglavnom retorički, jeste šta radi tužilaštvo, i zašto se ono ne oglašava. Budući da je ovakva informacija izazvala veliku uznemirenje javnosti, građani su po ko zna koji put očekivali da će se Republičko ili Više javno tužilaštvo u Beogradu oglasiti i objasniti javnosti da li u priči Stamenkovića postoji elementi nekog krivičnog dela, i kojih sve dela, kao i da li će eventualno pokrenuti neku preistražnu fazu u vezi sa činjenicama koje je jedini osuđeni policajac u slučaju „Savamala“ izrekao.

„Da li će Više javno tužilaštvo u Beogradu odnosno Republičko javno tužilaštvo da reaguje povodom navoda koje je izneo policajac Goran Stamenković u pojedinim medijima zbog činjenice da je javnost uznemirena“, pitanje je koje su novinari našeg portala poslali RJT i VJT u Beogradu, ali do objavljivanja ovog teksta, odgovore nismo dobili.

Foto: Vesna Lalić

Inače, kao jedan od odgovora koji su građani sami ponudili kao objašnjenje neoglašavanja tužilaštva jeste to što se na čelu svih tužioca u Srbiji nalazi Zagorka Dolovac, žena koja svaki pedalj snage ulaže u to da ne radi svoj posao, odnosno, to se može zaključiti po njenom nereagovanju na slučajeve koji su potresli srpsku javnost.

I dok istražni organi odbijaju da bilo kakve navode, a koji vode ka vrhu države, ispitaju, stručnjaci smatraju da bi tužilaštvo moralo da se pokrene.

Tužilaštvo bi bez odlaganja moralo da sasluša policajca Gorana Stamenkovića koji je za KRIK ispričao kako ga je vlast ucenila da prizna krivicu u slučaju Savamala, kao i ljude iz vrha vlasti koje je imenovao“, rekao je nedavno za KRIK sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić.

Sa druge strane, advokat Borivoje Borović rekao je danas povodom izjave policajca Gorana Stamenkovića da iz ovog slučaja saznajemo da je pravosudni sistem u Srbiji „potpuno razvaljen“. On je pozvao tužilaštvo da pozove sve umešane da daju izjavu u svojstvu građanina, jer su svi izneti navodi dokaz da se ovde dešava korupcija.

BONUS VIDEO: Slučaj Savamala vraćen u igru Zaklela se Zemlja Raju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar