Foto: Privatna arhiva

Upravni sud u Nišu odbio je tužbu sada već bivšeg službenika Uprave za vanredne situacije, vodnika prve klase Vladice Jankovića (46) protiv MUP-a Srbije, kojom je tražio poništavanje rešenja o prestanku radnog odnosa u ovom državnom organu.

Janković je 24. avgusta 2020. godine od poslodavca dobio rešenje u kojem stoji da mu je radni odnos prestao još 30. avgusta prethodne godine kada je MUP-u dostavio presude Osnovnog i Višeg suda u Nišu kojima je osuđen na kaznu zatvora od šest meseci u kućnim uslovima zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Četiri dana kasnije, Vladica je Upravnom sudu podneo tužbu protiv bivšeg poslodavca navodeći da je nezakonito otpušten iz nekoliko razloga. Ukazao je da je rešenje o prestanku radnog odnosa doneto na osnovu Zakona o državnoj upravi iako je trebao da bude primenjen Zakon o državnim službenicima.

Otkaz je osporio i zbog zabrane retroaktivne primene zakona argumentujući to činjenicom da je rešenje doneto 1. jula 2020. godine a njime je utvrđeno da mu je radni odnos prestao 30. avgusta 2019. godine. Glavni adut za tvrdnju da je odluka poslodavca pogrešna, kako je naveo u tužbi, je to što je u vreme kada je pravosnažno osuđen važio Zakon o policiji kojim je bilo propisano da službeniku MUP radni odnos po sili zakona prestaje kada se utvrdi da je osuđen na kaznu zatvora u trajanju dužem od šest meseci i to danom donošenja rešenja o prestanku radnog odnosa.

Foto: Privatna arhiva

Taj propis važio je do 2. aprila 2018. godine kada su stupile na snagu izmene ovog zakona koje predviđaju da službenik MUP-a gubi posao ako mu je izrečena kazna zatvora od najmanje šest meseci. Kako je naveo Janković, s obzirom na to da je njegova presuda postala pravosnažna 5. maja 2017. godine, kada je na snazi bio stari zakon, nisu bili ispunjeni uslovi da dobije otkaz.

Foto: Privatna arhiva

Međutim, Upravni sud je odbio Jankovićevu tužbu i konstatovao da je rešenje o njegovom otkazu zakonito.

„Rešenje o otkazu zasnovano je na članu 172 stav 1. tačka 2. Zakona o policiji koji kaže da zaposlenom koji je pravosnažnom presudom osuđen na kaznu zatvora od najmanje šest meseci, po sili zakona prestaje radni odnos i to danom dostavljanja pravosnažne presude Ministarstvu unutrašnjih poslova, Pravosnažna presuda poslodavcu je dostavljena 30.08.2019. godine kada je Janković MUP-u podneo zahtev za izdavanje potvrde o omogućavanju rada tokom izdržavanje kazne, pa je navedeni dan utvrđen kao dan prestanka radnog odnosa – naveo je Upravni sud.

Obrazlažući odluku da ne primeni zabranu retroaktivnog važenja zakona, Upravni sud je naveo da se u upravnom postupku postupak na osnovu važećih zakona te da se ispunjenost uslova za prestanak radnog odnosa ceni prema uslovima koji važe u trenutku odlučivanja.

Na ovaj način Janković je nakon 20 godina rada definitivno ostao bez posla. Ono što ovaj slučaj čini još paradoksalnijim je što se radi o jednom od najboljih službenika Uprave za vanredne situacije u Nišu. Učestvovao je u gašenju požara i otklanjanju posledica elementarnih nepogoda širom Srbije, ali je bio u timu koji je gasio Hilandar i šumske požare na Peloponezu.

U njegovoj radnoj karakteristici stoji da je tokom karijere redovno napredovao i dogurao do komandira vatrogasno spasilačkog voda, da je za izuzetne rezultate više desetina puta novčano nagrađivan, da su ga za požrtvovanje i hrabrost ispoljenim u međunarodnim akcijama gašenja požara u Grčkoj odlikovali i predsednik grčke vlade i predsednik republike Grčke, da je više desetina puta bio angažovan u akcijama spašavanja stanovništva i imovine u Srbiji pa je a izuzetnu posvećenost poslu 2019. godine dobio je priznanje Ministarstva unutrašnjih poslova i novčanu nagradu.

Sunovrat njegove karijere ali i života krenuli su 17. avgusta 2011. godine kada je učestvovao u saobraćajnoj nesreći koja je za posledicu imala jednu ljudsku žrtvu. Janković je tada, kako je navedeno u presudi Osnovnog suda, donetoj posle pet godina od tragedije, skretao ulevo svojim vozilom „zastava skala“ , a da prethodno nije uočio da ga sa leve srane pretiče „mercedes“ kojim je upravljao Z.S. Iz tog razloga, kako navodi sud, Z.S. je da ga ne bi udario, izleteo na trotoar, i naleteo na pešaka čiju je levu nogu pritisnuo uz betonski stub usled čega je on zadobio višekomadni otvoreni prelom potkolenice.

S obzirom na to da je pešak kasnije preminuo, Osnovni sud je Jankovića zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja osudio na godinu dana zatvora koju je trebao da izdrži u svom stanu uz primenu mere elektronskog nadzora.

Foto: Privatna arhiva

Sa druge strane, sud je smatrao da Z.S. bez obzira što je on udario pešaka, treba osloboditi zbog nedostatka dokaza.

Međutim, 2017. godine Viši sud donosi pravosnažnu presudu, kojom Vladici smanjuje kaznu na polovinu, jer situaciju koja je dovela do ovog događaja vidi bitno drugačije. Naime, Viši sud navodi da je „prvostepeni sud utvrdio da Z.S. nije upravljao automobilom u skladu sa saobraćajnim propisima, pri čemu je pogrešno našao da je na taj način učinio samo saobraćajni prekršaj, jer je oštećeno lice zadobilo tešku telesnu povredu, pa je uzrok nesreće i nepropisna vožnja drugog vozača čije je vozilo i povredilo oštećenog zbog čega je stepen krivice Jankovića blaži i on se ne može smatrati isključivo krivim za nastajanje nezgode“. Zbog toga ali i činjenice da je na Jankovićevoj strani postojao niz olakšavajućih a nijedna otežavajuća okolnost, sud je odlučio da mu izrekne kaznu zatvora od šest meseci koju je trebao da izdržava u svom stanu.

Janković priznaje da mu je odluka Upravnog suda teško pala, jer je gajio nadu da će se vratiti poslu koji voli iznad svega.

„Sudski proces je završen 2017. godine, po tadašnjem zakonu kazna od šest meseci nije povlačila za sobom otkaz. Muči me to što ne znam čiji je propust što ta kazna nije realizovana odmah, zbog čega pravosuđe nije obavestilo MUP. Godinu i po dana prolazim kroz agoniju, MUP mi redovno overava zdravstvenu knjižicu, ne odjavljuje me pa ne mogu da se prijavim Nacionalnoj službi za zapošljavanje i potražim drugi posao. Život mi se sveo na privremene slabo plaćene poslove na crno, pa cela moja porodica trpi. Život ne čeka, banke takođe, rate kredita se ne praštaju. Deca su se u međuvremenu udala i oženila, živim sa suprugom u deset kvadrata i to od jedne fabričke plate, naručenog psihofizičkog zdravlja“, opisuje bivši vatrogasac svoj život nakon što je izgubi posao.

Dodaje, da iako nije pravnik, smatra da je u njegovom slučaju bilo zakonskih propusta.

„Po zdravoj logici gledano, zašto pravne posledice osude nisu nastupile te 2017. godine kada je presuda postala pravosnažna, nego se čekalo da prođu još dve kada su stvari za mene postale mnogo gore. Pitam se, ko je zakazao u tom lancu i čijeg neznanja ili nečinjenja sam žrtva“, zaključuje Janković.

BONUS VIDEO: Nesreća kod Zmajeve pumpe 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar