Svetlana Ibric
Svetlana Ibric

Tri profesorke Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu našle su se na listi najuticajnijih naučnika, prema najnovijoj rang-listi za 2020. godinu, koju objavljuje grupa istraživača sa Univerziteta Stenford. Među njima je i dr Svetlana Ibrić, koja je za Nova.rs govorila o putu do prestižnog odlikovanja, o uslovima za naučni rad u Srbiji, ali i o tome kako se oseća kada vidi da njneni doktoranti odlaze u "beli svet".

Na pitanje „Kako ste stigle tu gde jeste?“ dr Ibrić daje jasan odgovor:

„Ostvareni naučni rezultati, sa kojima sam, kao i moje koleginice, „prepoznata“ na rang listi Univerziteta Stenford, su rezultat dugogodišnjeg timskog rada i želje za inovacijama. Zahvaljući primeni savremenih tehnologija, tim kojim rukovodim je pokrenuo laboratoriju za 3D štampu lekova, www.pharmprintlab.com, koja kao viziju ima proizvodnju lekova i medicinskih sredstava za personalizovanu terapiju, koja je u skladu sa potrebama svakog pojedinca (pol, uzrast, genetske predispozicije i slično)“, navodi naučnica.

Pored toga, kako nastavlja, laboratorija se bavi i primenom veštačke inteligencije i mašinskog učenja u razvoju proizvoda i procesa u farmaceutskoj industriji i kompjuterskim simulacijama kliničkih studija.

„Imam najbolji tim vrednih i posvećenih kolega i zahvaljujući zajedničkom radu smo tu gde jesmo – prepoznati i od istraživačkih grupa iz celog sveta kao kompetentan tim“.

Da li je Srbija pravo mesto za nauku – ostati ili otići? Kako da zadržimo naučnice i vredne ljude poput vas?

„​U Srbiji je veoma teško baviti se naukom, skoro je na granici mogućeg, na žalost. Vrlo smo ograničeni sa mogućnostima pribavljanja finansijske podrške. Veliki broj studenata doktorskih studija odlazi „trbuhom za kruhom“. Veoma sam tužna kada nam najbolji doktoranti odlaze. Sa druge strane, ponosna sam na njihove uspehe u inostranstvu u vodećim istraživačkim centrima“, kaže dr Ibrić.

Situacija se, smatra nažalost, neće popraviti.

„Sve dok nauka ne zauzme položaj koji joj pripada, i dok finansiranje nauke ne bude na sličan način i u odgovarajućem procentu kao i u razvijenim zemljama“, kaže ona u razgovoru za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Raketa Spejs x uspešno lansirana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare