Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Ekstradicioni pritvor za 11 državljana Srbije, koji su uhapšeni na osnovu zamolnice Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog sumnje da su mahinacijama sa lažnim investicionim platformama oštetili investitore u Teksasu za 70 miliona dolara, nedavno je produžen, a u petak je zvanično stigao i zahtev za njihovo izručenje. Ipak, kako saznajemo, konačnu odluku o sudbini osumnjičenih, kao i o tome gde će im se suditi, ima ministar pravde, u ovom slučaju Nela Kuburović.

Srbi su uhapšeni krajem jula i njima je tada određen pritvor od 60 dana na osnovu zamolnice SAD zbog finansijske prevare, odnosno kako bi bili izručeni pravosuđu Severnog okruga države Teksas gde su stacionirani brojni oštećeni investitori.

Pročitajte još...

Iako su osumnjičeni negirali ovo delo, dok njihova odbrana zahteva da im se sudi u Srbiji – jer su krivično delo učinili upravo na teritoriji naše zemlje, konačna odluka o njihovoj sudbini nalazi se u rukama ministra pravde. Advokat Slobodan Ružić, koji zastupa neke od osumnjičenih, kaže da će odbrana nastojati da izdejstvuje da se Srbina sudi u našoj zemlji.

„Svi branioci, kao i ja, ćemo pokušati da ubedimo naše državne organe da nema razloga da se ovi ljudi izručuju u Ameriku, već da im se sudi u njihovoj zemlji. Oni su, to za šta se sumnjiče, radili iz svoje zemlje, odnosno iz Niša, tako da – ako je krivično delo vršeno u Srbiji, ako su koristili kompjutere u Srbiji, ne vidimo nijedan razlog zašto bi im se sudilo u Americi“, kaže Ružić i dodaje:

Slobodan Ružić Foto: Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

„Odluku o tome donosi KV veće, vanpretresno odeljenje Višeg suda, odnosno Specijalni sud. Ako bi bila odluka da se izruče, branioci imaju pravo žalbe Apelacionom sudu. Apelacioni sud potom zakazuje ročište gde se izjašnjavamo o zahtevu i onda on donosi konačnu odluku. Ipak, ministar pravde, kada se cela procedura završi, ima pravo da donese odluku kakvu on misli da treba. Na primer,  sud donese pravosnažnu odluku da su ispunjeni uslovi da oni budu izručeni, ministar ima pravo da promeni odluku i obrnuto“, dodaje advokat.

Ružić ističe i da naši državljani u esktradiocionom pritvoru mogu biti najduže godinu dana.

Drakonska kazna u Teksasu

Izručenje za srpske državljane bi u svakom smislu bilo negativno, pa tako i na konto visine kazne za delo za koje se terete. Za ovo delo u Srbije je zaprećena kazna od 10 godina zatvora, dok je u Teksasu situacija drastično gore, pa im tako preti čak 20 godina robije.

„Pošto se u ovom slučaju, sem Sporazuma o izručenju, primenjuje i Zakon o pružanju međunarodne prave pomoći u krivičnim stvarima, tim zakonom je predviđeno da ovaj ekstradicioni pritvor može da traje do godinu dana i to tako što se na svaka dva meseca proverava da li i dalje stoje uslovi za pritvor“, ističe Ružić.

On dodaje i da smatra da bi najbolje bilo da SAD zatraži da naši organi istraže ceo slučaj.

„Najjednostavnije rešenje bi bilo da organi SAD zatraže od naših da preuzmu gonjenje i da završe taj postupak. Ipak, ja imam utisak da se to neće desiti, tako da nam ostaje borba na sudu, odnosno da ubedimo sud da ih ne izruči. Ovo je prvi slučaj izručenja. Izručenje treba vršiti za mnogo teža krivična dela, ovo zaista nisu dela za tako nešto. Posebno jer mi imamo Zakon da se okrivljenima oduzme imovina kako bi se nadoknadila šteta nekim investitorima“, ističe on.

Uskraćena prava

Inače, za naš portal ranije je advokat Milan Petrović, koji zastupa neke od osumnjičenih, rekao da će u slučaju eskradicije srpskih državljanima biti uskraćena neka prava.

„Ukoliko bi došlo do ekstradicije, oni bi bili lišeni osnovnih prava. Pre svega, prava na posetu, jer ko bi im od rodbine otišao u posetu, ako uzmemo u obzir trenutnu situaciju?! Zatim, troškovi odbrane. Takođe, zakoni u Teksasu su izuzetno strogi. Ovde mora sve detaljno da se proveri”, istakao je tada advokat.

Između ostalog

Pročitajte još...

Podsetimo, srpski državljani uhapšeni su 23. jula u Nišu u akciji pripadnika MUP-a Srbije izvedenoj u saradnji sa sa američkim FBI. Oni se terete da su od 2011. godine kao organizovana kriminalna grupa napravili 16 lažnih investicionih platformi, odnosno brokerskih portala, preko kojih su investitorima iz celog sveta, od kojih je većina iz SAD, prodavali fiktivne akcije preduzeća, a novac usmeravali na svoje račune u inostranstvu i time protivpravno zaradili najmanje 70 miliona dolara. Komunicirali su sa investitorima preko interneta ili video-konferencijskih poziva, koristili “lažne identitete i lažne titule” i izdavali lažna dokumenta o kupovini akcija i potvrde o transferu nov

Ugovor usvojen prošle godine

Podsetimo, Ugovor između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o izručenju, koji omogućava ekstradiciju državljana koji se terete za krivična dela za koja je zaprećena kazna zatvora duža od godinu dana, usvojen je februara prošle godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar