Foto: Shutterstock

Ekstradicioni pritvor za 11 državljana Srbije, koji su uhapšeni na osnovu zamolnice Ministarstva pravde Sjedinjenih Američka Država (SAD) zbog sumnje da su mahinacijama sa lažnim investicionim platformama oštetili investitore u Teksasu za 70 miliona dolara, nedavno je produžen. Kako saznaje portal Nova.rs, iz SAD je u petak i zvanično stigao zahtev za njihovo izručenje.

Autori: Tanja Milovanović, Nataša Latković

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu odredilo je krajem jula pritvor od 60 dana za 11 državljana Srbije, koje ta država traži zbog finansijske prevare kako bi bili izručeni pravosuđu Severnog okruga države Teksas.

Pročitajte još...

Kako naš portal saznaje, njima je nedavno produžen ekstradicioni pritvor, budući da je Amerika u petak dostavila zvaničan zahtev za izručenje, što je bio i osnov da im se pritvor produži.

Podsetimo, 11 građana Srbije, među kojima pojedini imaju i državljanstvo Australije, Filipina, Bugarske i Crne Gore, uhapšeno je 23. jula u Nišu u akciji pripadnika MUP-a Srbije izvedenoj u saradnji sa sa američkim FBI. Oni se terete da su od 2011. godine kao organizovana kriminalna grupa napravili 16 lažnih investicionih platformi, odnosno brokerskih portala, preko kojih su investitorima iz celog sveta, od kojih je većina iz SAD, prodavali fiktivne akcije preduzeća, a novac usmeravali na svoje račune u inostranstvu i time protivpravno zaradili najmanje 70 miliona dolara.

Oni su komunicirali sa investitorima preko interneta ili video-konferencijskih poziva.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar